Det store lærerløftet i Bodø og Levanger

Hele 1100 søkere konkurrerte om å bli kvalifisert som lærere. Thomas Rud og Irene Storvold var blant de som kom gjennom nåløyet.

Da fristen utløp, sto 1100 håpefulle søkere i kø til praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) innen allmenn- og yrkesfag ved studiestedene Bodø og Levanger.

150 studenter kom inn i Bodø, begge studieretninger, mens 45 har tatt fatt på PPU i yrkesfag i Levanger. Det er klart for det store lærerløftet i Nordland og Trøndelag i regi av Nord universitet.

– Bare i Nordland er det behov for 4000 nye lærere de neste årene, sa fylkesråd for utdanning i Nordland fylke, Hild Marit Olsen, da det var åpning for PPU i Bodø nylig.

Thomas Rud (30) fra Asker og Irene Storvold (55) fra Mo i Rana, tar nå fatt på sine studier i Bodø med tanke på fast jobb i ungdoms- eller videregående skole. Thomas forteller at han innså at journalistyrket var utrygt.

Fra usikker tilværelse til fast jobb

– Jeg har frilanset ei stund som journalist, men ønsker meg nå en fastere tilknytning til arbeidslivet, sier Thomas.

– Jobb- og karrieremulighetene er større i skolen enn i journalistikken. PPU gir meg flere bein å stå på, rett og slett.

– Med en bachelor i journalistikk fra Bodø, ligger veien åpen for en karriere i skolen etter to år på skolebenken og vitnemål fra PPU i handa, mener han.

– Tenker du at med PPU i bagasjen er du sikra jobb?

– Jeg håper det. I alle fall hvis jeg er villig til å flytte på meg. Jeg synes også det virker veldig spennende å kunne formidle sin egen erfaring og kunnskap til ungdom, sier Rud.

Første skoledag: Spente studenter på åpning for PPU i Bodø. Foto: Svein-Arnt Eriksen. -

Irene Storvold jobber i dag som lærer ved Polarsirkelen videregående skole på Mo, og tar studiet ved siden av. Målet er fast ansettelse.

– Det handler også om å få faglig påfyll i didaktikk (undervisningslære), samt i språk, samfunnfag, matematikk, naturfag og kroppsøving. Altså de grunnleggende allmennfagene.

– Hvorfor vil du jobbe i skolen?

– Det er veldig spennende, ja, egentlig helt fantastisk å jobbe med ungdom. Det er så trivelig å være sammen med dem, sier Irene.

– Du trives?

– Jeg stortrives. Jeg har jobbet som lærer i tre år nå, sier hun.

Verdens lengste lærerutdanning

Prodekan for utdanning, Egil Solli, ved Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag, mente oppmøtet ved den offisielle åpninga av studiet i Bodø lover godt.

–  Det er stor stas. Dere er velkommen til verdens lengste lærerutdanning her ved Nord universitet, med studiesteder både i Bodø, Nesna og Levanger.

– Dere er viktige personer i elevenes liv, dere er viktige for samfunnet og dere er viktige for samfunnsutviklinga. På dette studiet får dere

• faglig yrkeskompetanse
  • pedagogisk kompetanse
  • lærerkompetanse
  • relasjonskompetanse.

– Og av disse er det siste det aller viktigste, sa Solli.
Praktisk pedagogisk utdanning
går over to år og gir 60 studiepoeng.

PPU er nett- og samlingsbasert,
og kvalifiserer for undervisningskompetanse i ungdomsskolen og i videregående skole.

PPU for yrkesfaglærere Nord universitet

PPU for allmenfaglærere ved Nord universitet