Ahmed valgte eiendomsmegler fordi han liker å omgås folk

Ahmed Algharib studerer eiendomsmegling. Foto

Elsker studiet: For Ahmed Algharib er det møtet med mennesker han gleder seg aller mest til som eiendomsmegler. Foto: Inger Orvin.

Ahmed valgte eiendomsmegler fordi han liker å omgås folk
Joda, han ler av det i dag, alle kranglene han har hatt med x’er og y’er for å bestå matte og regnskap. − Det var ikke helt sånn som jeg trodde, men jeg elsker studiet mitt.

Ahmed Algharib er kommet seg godt i gang med bacheloroppgaven sin. Den sprudlende rogalendingen med det eksotisk klingende navnet skal ta fatt på oppgaven med hjemstedsrelatert tema, nemlig forskjellen på å selge eiendom i oljebyen Stavanger, og på ei lita øy litt utenfor sentrum.

Det er sånne ting han er nysgjerrig på.

Fra helse til eiendom

For å hoppe noen år tilbake i tid, så var det helse – og oppvekstfag, med VG2 Barne- og ungdomsarbeider og påfølgende påbyggingsfag, som dannet grunnlaget for søknad på bachelor eiendomsmegling og markedsanalyser ved Nord universitet.

− Kunnskap bygger på kunnskap, sier han, og ramser opp taushetsplikt, kommunikasjon og tilpasning som nyttige elementer å ha med seg fra helsesektoren.

− Og skulle jeg først flytte hjemmefra, så skulle jeg gjøre det ordentlig, smiler han.

I tillegg til å flytte skulle han også bryte med forventningene rundt seg. «Du er jo så flink med barn,» fikk han høre, etter å ha jobbet flere år både på et lekeland og i miljøtjenesten.

− Det er der fellesnevneren ligger for meg: å jobbe med mennesker.

En eiendomsmegler treffer mennesker på viktige dager i livet, på godt og vondt.

Ahmed Algharib

Regnskap og matematikk

Av fag er det den juridiske biten han har funnet aller mest interessant. Når Ahmed etter endt bachelor er klar for yrkeslivet, skal han kunne «vurdere virksomheten og samfunnsøkonomiske, menneskelige, juridiske, etiske og miljømessige konsekvenser av beslutninger og handlinger». Blant annet.

Og han innrømmer med et smil at han selv var en av dem som ikke hadde tenkt så nøye igjennom at studiet ifølge fagplanen «inneholder generelle emner innenfor økonomi og ledelse, som gir grunnlag for videre masterstudier ved universiteter og høgskoler i inn- og utland». Det betyr nødvendigvis en del matematikk.

− Jeg hadde jo studiekompetanse, men matematikk er ferskvare, og jeg skulle nok ha forberedt meg bedre, sier han, uten å ville skremme noen fra å søke.

− Det finnes ingen snarveier. Det krever rett og slett bare en del jobb.

Med mor på husjakt

Ahmed opplever at fellesnevneren mellom den arbeidserfaringen han fikk som 14-åring på lekeland, med mange ansvarsfulle oppgaver, og en fremtidig jobb som autorisert eiendomsmegler, lar seg oppsummere slik: «Å være en del av noens glede».

Det samme gjelder forresten miljøtjenesten, der han fortsatt tar vakter for å finansiere studiene.

Som 15-åring fikk Ahmed tre inn i alle prosesser sammen med sin mor, som skulle kjøpe familiens første hus i Norge. Dette hadde både hun og resten av familien jobbet hardt for siden ankomsten fra Palestina, og unge Ahmed fikk se det hele fra et kjøperperspektiv.

− Budrunder og samtaler med megler, det var spennende for en 15-åring.

Kanskje var den aller første opplevelsen av dette: å dele noens glede. I hvert fall i forbindelse med at en eiendom skiftet eier.

Bachelor eiendomsmegling og markedsanalyser

Vår bachelor i eiendomsmegling og markedsanalyser gir autorisasjon som Eiendomsmegler MNEF og inkluderer økonomi og ledelse, med mulighet for videre masterstudier.

Se studiebeskrivelse