Alt du lurer på som ny student

Studenter på bibliotek
Alt du lurer på som ny student
Vil du vite mer om livet som student ved Nord universitet? Enten du kommer rett fra skole, eller har gjort andre ting i mellomtiden, har du sikkert mange spørsmål. Her har vi svart på det meste du kan lure på om studentlivet.

  • Du fleste studieprogram må søkes på gjennom Samordna opptak, og andre studier søkes på direkte til oss. Se fremgangsmåte og opptakskrav på nettsiden til studieprogrammet du ønsker å søke på.

    Du kan ellers finne alt du trenger å vite om hvordan du søker opptak her.

  • De fleste studieprogram har søknadsfrist 15. april. Søk i våre studieprogram for å se om noe annet gjelder studieprogrammet du ønsker å søke på. Du får svar på søknaden din i juli.

  • Vi er mange som ønsker å hjelpe deg med å velge studier som er riktig for deg. Kontakt oss på chat eller sosiale medier, eller søk i våre studieprogram for å komme direkte i kontakt med studieveileder til studieprogrammet du er nysgjerrig på.

  • Ja, vi har utvekslingsavtaler med universiteter i utlandet på svært mange av våre studieretninger. Vi ønsker at enda flere av våre studenter skal ta et semester på utveksling. Søk i våre studieprogram for å se hvilke muligheter du har i utlandet. 

  • Mange opplever en stor overgang fra å være skoleelev til å bli student. Du får færre timer undervisning, men mer ansvar for hvordan du skal lære deg fagene dine. I noen studieprogram kan oppmøte på undervisningen være valgfri, mens i andre er det obligatorisk. Noen har faste forelesninger noen timer hver uke, mens andre har hele dager undervisning en gang i blant. Du kan også oppleve å dra ut i praksis i arbeidet, delta på feltundersøkelser, kriseøvelser eller starte egen bedrift. Studentlivet er langt mer variert og fleksibilitet enn livet som skoleelev.

  • Fadderordninga er et organisert studiestartsprogram som hjelper deg som ny student å bli kjent med studiestedet, universitetet og andre studenter. Som ny student vil du bli tildelt en fadder, og de første dagene etter studiestart er forbeholdt ulike arrangement og tiltak som sørge for at du får en best mulig start på studentlivet. Mer informasjon om fadderuken kommer i dagene før studiestart.

  • De fleste studieprogram har faste forelesninger hver uke. Mange har også øvinger og praksis som en del av opplegget. Noen studenter møtes bare noen få ganger i semesteret for undervisning.  

    Søk opp ditt studieprogram for å se hvordan undervisningen er organisert.  

    Når du har fullført registreringen kan du søke opp timeplanen din i TimeEdit. 

  • Mange studenter har også en jobb. Som student har du mulighet for å bestemme selv hvordan du vil legge opp studiehverdagen din, ut over det du må delta på av undervisning, praksis og eksamen.  

    Noen studier er deltidsstudier og/eller samlingsbasert slik at det passer veldig bra å kombinere med en heltidsjobb. For de som studerer på heltid passer best å ha ekstrajobb på deltid, med fokus på vakter på ettermiddag og i helg. 

  • Studentsamskipnaden Studentinord tilbyr studentboliger. Vi anbefaler å søke studentbolig så tidlig som mulig, og det er ikke krav til å ha kommet inn på studiet for å få tildelt bolig. Du har også mulighet til å si opp boligen uten oppsigelsestid i en periode. Se boligene og søk her. 

  • En bachelor er en høyere utdanning som vanligvis varer i tre år. For å komme inn på en bachelor må du som regel ha generell studiekompetanse. Bacheloren avsluttes vanligvis med en bacheloroppgave som er et faglig arbeid som studenten gjør selv med veiledning fra vitenskapelig ansatte. Etter en bachelor vil du kunne kvalifisere til flere ulike stillinger i arbeidslivet, og videre studier på masternivå. 

  • Master er en fordypning som bygger på en bachelor. Det finnes både toårige og femårige masterprogram, der de på fem år inkluderer både bachelor og master. De toårige kvalifiserer du til ved å ha en bachelor, mens de femårige kan du søke deg inn på med generell studiekompetanse. Master avsluttes som oftest med en masteroppgave hvor du kan fordype deg enda mer i faget du studerer. 

  • Et fakultet er en faglig avdeling på et universitet. Nord universitetet er delt opp i fem fakulteter, med hver sin faglige profil. Du kan lese mer om fakultetene her. 

  • Studiepoeng er noe du får etter du har fullført et emne (fag) og er helt uavhengig av hvilken karakter du har fått. De fleste emner er på 5, 7,5 eller 10 studiepoeng, men noen gir mer og noen gir mindre. En heltidsstudent tar vanligvis 30 studiepoeng i semesteret. En bachelorgrad er på 180 studiepoeng og en mastergrad er på 120 studiepoeng. 

  • Hvert studieår er delt opp i to semester. Høstsemesteret begynner i august og avsluttes i desember. Vårsemesteret starter i januar og avsluttes i juni.  

  • Etter du har fullført semesterregistreringen kan du søke stipend og lån fra Lånekassen.   

  • Studentinord anbefaler å søke studentbolig så tidlig som mulig og det er ikke krav til å ha kommet inn på studiet for å få tildelt bolig. Du har også mulighet til å si opp boligen uten oppsigelsestid i en periode.

  • De fleste emner avsluttes med en eksamen. Det vil si at for en vanlig bachelorstudent vil du ha 3-4 eksamener i semesteret. Det kan være eksamen hele semesteret, men det er vanligst at de er i de avsluttende månedene i semesteret. 

  • Du har tre forsøk på å bestå en eksamen. Hvis du stryker kan du melde deg opp til kontinuitetseksamen (konte på folkemunne) og forsøke igjen når denne settes opp. 

  • Studiestarten for høst 2024 kunngjøres i løpet av sommeren . Se hva som gjelder for ditt studiested og studieprogram på https://www.nord.no/student/studiestart

  • Når du har fått tilbud om studieplass er det en liten liste med ting som må gjøres for å komme skikkelig i gang. Les mer på vår sjekkliste for nye studenter. 

  • To ganger i studieåret må du betale semesteravgift og registrere deg. Når du registrerer deg melder du deg opp til de emner og eksamener du skal ha. Først når registreringen er fullført får du formelt status som student.  

  • Dette varierer ut fra hvor og hva du skal studere. Her ser du dato og oppstartsprogram for hvert studiested.  

    I tillegg finner du detaljert informasjon om studiestarten for ditt studieprogram ved å søke det opp her. 

    Følg med på nord.no/studiestart i dagene før studiestart for å finne programmene for de ulike fadderordningene og andre arrangement i oppstartsukene.  

  • Du har takket ja til studieplassen og ivrer etter å komme i gang. Bra! Nå må du vente til du mottar en e-post med studentnummer og instruksjoner om hvordan du aktiverer studentkontoen. Så må du betale semesteravgiften og registrere deg. Enkelte må også levere politiattest før de kan begynne på studiene. Høres det komplisert ut? Du finner detaljert veiledning i sjekklisten for studiestart. 

    Du burde fullføre registreringen i god tid til studiestart. Da vil du få tilgang til alle systemer, kan søke studielån, hente studiebeviset og få med deg alt av informasjon du trenger for å komme i gang. Frist for å registrere deg er 1. september. 

  • Hvis du finner ut at du ikke trives med studiet du har valgt er det fritt fram å slutte. Da kan du melde deg av eksamen og gi oss beskjed at du ikke ønsker å fortsette. Noen ganger kan det være lurt å fullføre fagene du har begynt på for å samle studiepoeng. Snakk med studieveileder om hva du har lyst til å prøve neste gang og om du kan bruke noe av det påbegynte studiet videre.