
En bachelor er en høyere utdanning som vanligvis varer i tre år. For å komme inn på en bachelor må du ha generell studiekompetanse. Bacheloren avsluttes vanligvis med en bacheloroppgave som er et faglig arbeid som studenten gjør selv med veiledning fra vitenskapelig ansatte. Etter en bachelor vil du kunne kvalifisere til flere ulike stillinger i arbeidslivet.
Master er en fordypning som bygger på en bachelor. Det finnes både toårige og femårige masterprogram. De toårige kvalifiserer du til ved å ha en bachelor, mens de femårige kan du søke deg inn på med generell studiekompetanse. Master avsluttes som oftest med en masteroppgave hvor du kan fordype deg enda mer i faget du studerer.
Studiepoeng er noe du får etter du har fullført et emne (fag) og er helt uavhengig av hvilken karakter du har fått. De fleste emner gir 10 studiepoeng, men noen gir mer og noen gir mindre. Hvis du vil fullføre studiet du har begynt på til vanlig tid, bør du passe på å ta 30 studiepoeng i semesteret.
Et semester er omtrent et halvt år. Høstsemesteret er tiden fra august til desember og vårsemesteret er tiden fra januar til juni.
Studentinord anbefaler å søke studentbolig så tidlig som mulig og det er ikke krav til å ha kommet inn på studiet for å få tildelt bolig. Du har også mulighet til å si opp boligen uten oppsigelsestid i en periode.
De fleste emner avsluttes med en eksamen. Det vil si at for en vanlig bachelorstudent vil du ha 3-4 eksamener i semesteret. Det kan være eksamen hele semesteret, men det er vanligst at de er i de avsluttende månedene i semesteret.
Du har tre forsøk på å bestå en eksamen. Hvis du stryker kan du melde deg opp til kontinuitetseksamen (konte på folkemunne) og forsøke igjen når denne settes opp.
Veldig mange studenter har også en jobb. Noen studier er deltidsstudier og/eller samlingsbasert sånn at det passer veldig bra å kombinere med en heltidsjobb. Disse studiene tar lengre tid å fullføre. For de som går bachelorstudier på normert tid er det best å ha ekstrajobber på deltid med fokus på vakter på ettermiddag og i helg.
Nord Universitet har utvekslingsavtaler med universiteter i utlandet på svært mange av våre studieretninger. Vi ønsker at enda flere av våre studenter skal ta et semester på utveksling. Se liste over alle avtaler.
Hvis du finner ut at du ikke trives med studiet du har valgt er det fritt fram å slutte. Da kan du melde deg av eksamen og gi beskjed til studiestedet at du ikke ønsker å fortsette. Noen ganger kan det være lurt å fullføre fagene du har begynt på for å samle studiepoeng. Snakk med en studieveileder om hva du har lyst til å prøve neste gang og om du kan bruke noe av det påbegynte studiet videre.
De fleste som skal søke seg inn til oss gjør det via samordna opptak. Noen få unntak gjelder for eksempel for de som skal ta videreutdanning, de som søker på en master og noen enkeltemner. De søker via lokalt opptak.
Når du har fått tilbud om studieplass er det en liten liste med ting som må gjøres for å komme skikkelig i gang. Les mer på vår sjekkliste for nye studenter.