
Bevis: Elisabeth Hansen Tømmerbakken ved FLU fikk æren av å dele ut diplomet som viser at Amalie Ristin Rimpi nå er ferdig utdannet lulesamisk grunnskolelærer. Alle foto: Lise Fagerbakk.
Amalie Ristin Rimpi og medstudentene fikk under avslutningen på den femårige grunnskolelærerutdanning ved Nord universitet, hilsen og lykke til ikke bare fra dekan og lærere ved Nord – men også fra sametingsråd Maren Benedicte Nystad Storslett.
Det er nemlig ikke hverdags at Nord universitet, som eneste universitet i Norge, uteksaminerer lulesamiske grunnskolelærere. Ei heller sørsamisk, som er de to samiske språkene Nord har nasjonalt ansvar for.

Rimpi er våren 2025 alene om å bli uteksaminert som lulesamisk grunnskolelærer. Noe som gjør at hun allerede gleder seg til å møte elevene.
– Jeg fikk en datter for 2,5 måned siden, slik at jeg har permisjon ut året. Jeg skal samtidig skrive ferdig masteren, som jeg fikk utsatt på grunn av graviditeten. Så håper jeg å komme meg i jobb fra nyttår, forteller hun.
Da ved Drag skole, hvor hun allerede har jobbet en del.
Minnerike år
Samtidig mangler det ikke på jobbtilbud.
– Det er stor etterspørsel etter lulesamiske lærere. Jeg har fått flere tilbud, men jeg fikk stipend fra Nordland fylkeskommune mot tre års binding på en skole i Nordland. Jeg har søkt om å få jobbe disse årene på Drag, i og med at vi nylig flyttet dit, forteller hun.
Hun ser tilbake på minnerike år som student på campus Bodø.
– Det beste jeg visste med utdanningen, var praksisen. Jeg gleder meg til å møte elevene, sier hun.
Det er ikke i mange yrker du får møte kjærlighet og klemmer hver dag du kommer på jobb
Lærer Amalie Ristin Rimpi
Det var i utgangspunktet ikke lærer hun tenkte å bli. Men så fanget hun nyheten om at Nord universitet høsten 2018 skulle starte opp lulesamisk grunnskolelærerutdanning. Det endret alt.
– Jeg jobbet da i en barnehage i Bodø. Der stortrivdes jeg, men da jeg så at det kom en samisk lærerutdanning. Jeg begynte høsten 2019. Det føles riktig. Jeg angrer ikke, slik at har du søkt nå til høsten – takk ja, sier hun.
At hun ble uteksaminert først nå, skyldes at babyen hennes har en storesøster. Da hun ble født tok Rimpi permisjon ett år.

Hun berømmer universitet for å legge godt til rette for graviditet og fødsel.
– Jeg har fått utsatt innleveringer og eksamener. Nå har jeg fått utsatt innleveringen av masteroppgaven til høsten, forteller hun.
Samtidig synes hun det tidvis har vært tungt å være alene. Det håper hun endrer seg de kommende årene.
Videreutvikler utdanningen
Noe som allerede har endret seg, er studieprogrammet.
– Vi gleder oss enormt over at vi i dag får feire at det samiske samfunnet er blitt en lærer rikere. Det er den andre gangen i historien og en betydelig milepæl. Nord universitet har et nasjonalt ansvar for forskning og utdanning innen lule- og sørsamisk språk og kultur – og en grunnstein i dette arbeidet er tilbudet av lulesamisk grunnskolelærerutdanning. I 2023-25 har vi arbeidet mye med videreutviklingen av studieprogrammetog gleder oss over søkerne til programmet som har oppstart høsten 2025, sier Charlotta Maria Langejan ved Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag (FLU) ved Nord universitet.

Hun minner om at lærere generelt er rollemodeller for elevene.
– Som vi vet bidrar en god rollemodell til at barn og elever kan være stolte av sin kultur og sitt språk. Denne stoltheten er viktig, både på personlig nivå og i samfunnet. Da vi ser på barns rettigheter så er det tydelig at lulesamiske lærere er avgjørende for å sikre at samiske barn får likeverdige utdanningsmuligheter. Dette handler om rettferdighet og menneskerettigheter, sier hun.
Rimpi mener det er helt nødvendig å stadig utvikle utdanningen. Spesielt opptatt er læreren av at også pedagogikken etter hvert tilbys på samisk.
– Det vil gjøre at vi får det samiske i flere fag, og ikke bare i språkfaget, sier hun.

Nasjonalt ansvar
Nord universitets nasjonale ansvar for samisk språk og kultur, gjør at universitet er i en rivende utvikling av tilbud. Bare se her!
- Lulesamisk grunnskolelærerutdanning master 1-7, Bodø
- Sørsamisk grunnskolelærerutdanning master 1-7, Levanger
Det blir mulig å søke ledige studieplasser fra 20. juli.
Nord universitet har i kraft av sitt nasjonale ansvar, også etablert og drifter Senter for samisk og urfolksstudier. Senteret skal koordinere, synliggjøre og styrke samisk- og urfolksrelatert forskning og utdanning ved Nord universitet og Nordlandsforskning.
Dette inkluderer tett samarbeid med det samiske samfunnet og dets institusjoner, språk- og kultursentre og kompetansemiljøer utenfor universitetet.
I tillegg vil senteret samarbeide med regionale, nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere. Et viktig mål er å følge opp og konkretisere den institusjonelle samarbeidsavtalen mellom Samisk høgskole/Sámi allaskuvla og Nord universitet som ble signert i oktober 2021.
Lulesamisk grunnskolelærerutdanning master 1-7
Oppstart: Høst 2025
Studiepoeng: 300
Studielengde: 5 år
Opptaket er stengt. Ledige studieplasser annonseres 20. juli
Sørsamisk grunnskolelærerutdanning 1-7
Oppstart: Høst 2025
Studiepoeng: 300
Studielengde: 5 år
Opptaket er stengt. Ledige studieplasser annonseres 20. juli