Kongressen, som gikk av stabelen fra 29. mai til 3. juni i Bodø, samlet et stort internasjonalt miljø til viktige, faglige diskusjoner om Arktis.
Både urfolk, ambassadører, forskere og politikere tok turen for å dykke ned i brennaktuelle temaer - som klima, urfolk og internasjonal spenning.
Når kongressen nå er over, er det fornøyde arrangører som ser tilbake på det de har vært med på å gjennomføre.
– Det var stort at vi klarte å samle så mange ulike folk som jobber med eller i Arktis, sier Grete K. Hovelsrud, som er klimaforsker og professor ved Nordlandsforskning og Nord universitet.
Hun er én av dem som har jobbet med planleggingen i lang tid.
Det har blitt løftet fram gjentatte ganger at man trenger et slikt samarbeid for å løse de store utfordringene vi står overfor i Arktis og globalt, forteller hun.
– Urfolksperspektivet ble også et viktig bidrag til disse diskusjonene og jeg synes panelene lykkes i å reflektere de ulike stemmene i Arktis.
Mange har sagt til meg at dette var den beste kongressen de har vært på
Grete K. Hovelsrud
Stolt rektor
Kongressen ble til som et resultat av et samarbeid mellom tre arktiske kongresser. Vanligvis står High North Dialogue, UArctic og IASSA for hver sin.
At de slo kreftene sammen i år resulterte i et stort arrangement av et kaliber man ikke har sett maken til i Norge tidligere.
Ferske tall viser at det var 1207 deltakere på kongressen, herunder 630 talere. 36 nasjonaliteter var representert. På kultur-siden ble hele 20 kunstverk presentert.
– Det føles helt fantastisk å ha gjennomført dette, samstemmer rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen.
– Jeg har utelukkende fått svært positive tilbakemeldinger. Jeg er kjempestolt!
Rektoren forteller at det er snakk om lokale ringvirkninger på «mange millioner». Altså har kongressen bidratt til god omsetning hos lokale aktører, som restauranter og hotell og dermed hatt positive effekter i samfunnet.
– Jeg tror jeg kan si at det har vært et prikkfritt arrangement.
Skryter av jobben som er gjort lokalt
Lederen for programkomiteen, Kirsi Latola fra UArctic, skryter av jobben som er lagt ned lokalt for å skape et program med så stor spennvidde.
– Programkomiteen har gjort en kjempejobb! Jeg kan ikke takke dem, eller de lokale arrangørene, nok for innsatsen.
Direktør Frode Mellemvik fra Nordområdesenteret stemmer i. Han er imponert over arbeidet som er lagt ned av alle involverte.
– Dette vil bli husket i lang tid, sier han.
Rådgiver Benedikte Kosmo Underland ved Nordområdesenteret på Nord universitet i Bodø har jobbet med kongressen i lang tid. Hun er prosjektleder for High North Dialogue, og forteller at det unike samarbeidet vil fortsette.
– Vi har fått midler fra Utenriksdepartementet til å fortsette samarbeidet mellom Nordområdesenteret, IASSA og UArctic i flere år fremover. Arctic Congress ble dermed bare starten på et samarbeidsprosjekt som særlig dreier seg om fremtiden til de unge i nord.
Og apropos de unge – også de var begeistret for kongressen (les videre etter bildet).
Berikende samtaler
Deriblant Frida Omø Leth Bak (26) fra Danmark, Lily Payton (25) fra USA og Wen Xibei (25) fra Kina. De var en del av High North Dialogue Academy, som er et ukelangt seminar for fremtidige ledere med interesse for Arktis – arrangert av Nordområdesenteret.
– Det spennende med denne konferansen er sammenslåingen av akademiske perspektiver, sier Lily Payton, opprinnelig fra Washington D.C.
Også Frida Omø Leth Bak forteller at hun har sett fram til den mangfoldige blandingen av talere, og finner urfolksperspektivet i kongressen spesielt interessant.
Hun liker godt den integrerte dialogen, der unge stemmer er tatt med inn i diskusjonene – og ikke er en separat del av programmet.
– Denne inkluderende tilnærmingen beriker samtalene.
Wen Xibei tilføyer at hun har hatt glede av å dele ideer og studere globale problemstillinger fra forskjellige perspektiver.
– Nå ser jeg frem til å høre flere historier om industrien og forretningsmulighetene i Arktis, og å forstå motivasjonen bak disse initiativene.
Kongressen i bilder:
Noen av høydepunktene fra Arctic Congress Bodø 2024. Bildene i dette galleriet er tatt av Markus J. Thonhaugen, Adrian Svendsen Bensvik, Kevin Andre Dybfest Jørgensen og Kontrafei.
Arctic Congress Bodø 2024 kombinerte tre kongresser:
- Dette var kongressen til International Arctic Social Sciences Association, hvor Grete Hovelsrud er president. Dette er samfunnsviterne i Arktis som har en kongress hvert tredje år.
- Universitetet i Arktis, uArctic, har sin kongress hvert andre år. Dette er en sammenslutning av nær alle institusjoner som fokuserer å arktisk utdanning og forskning.
- Og så er det High North Dialogue i Bodø, som ledes av Nordområdesenteret på Nord universitet og som involverer næringslivet.
- Arrangementet fant sted i Bodø - den første Europeiske kulturhovedstaden nord for polarsirkelen.
- Kongressen samlet fagfolk, beslutningstakere, næringsliv, urfolk og studenter fra ulike felt for å utveksle kunnskap, presentere innovative ideer, og diskutere aktuelle saker. Nordlandsforskning og Nord universitet var vertskap for konferansen.
- Hovedtemaer for kongressen var: «Befolkningen i nord», «Bærekraftig økonomisk utvikling», «Klima og miljø» og «Havet».