Arctic Congress: – Nå er vi i gang

Åpningsseremoni Arctic Congress Bodø 2024

Åpningsseremoni: Fryd dansestudio med president Grete K. Hovelsrud blant danserne, begeistret en fullsatt sal på Stormen Foto: Lise Fagerbakk

Arctic Congress: – Nå er vi i gang
Med humøret på topp, noe kaldt i glasset, taler og underholdning. Over to dager feiret Arctic Congress Bodø 2024 seg selv og deltakerne.

Arctic Congress Bodø 2024 er et samarbeid mellom Nord universitet og Nordlandsforskning, og konferansene IASSA, UArctic og High North Dialogue ved Nordområdesenteret.

Onsdag fyltes Bodø opp med rundt 1.000 deltakere fra rundt om i hele verden for tre dager med det nyeste og beste fra forskermiljøet.

Kongressen ble feiret over to dager.

Fire konferansedeltakere med glass i hånden. Foto
Ice breaker: Anngelica Kristoferqvist, Lena Maria Nilsson, Monika Borlin og Linda Lundmark kjørte fra Umeå for å bli med på kongressen. Alle jobber på Arktisk centrum ved Umeå universitet. Foto: Lise Fagerbakk

– Kongressen treffer oss godt, forteller Anngelica Kristoferqvist, Lena Maria Nilsson, Monika Börlin og Linda Lundmark fra Arktisk centrum ved Umeå universitet. Det er "ice breaker" onsdag kveld på Ramsalt i Bodø.

Åpningsseremonien torsdag fylte store sal i Stormen konserthus.

– Å bringe mennesker sammen virker viktigere nå enn tidligere. Det å møtes fysisk er en viktig forutsetning for å fullt ut forstå, sier konferansier Brigt Dale under åpningsseremonien.

Samarbeid: Samarbeid er et av nøkkelordene for kongressen - og for livet i og forskningen om Arktis. Kongressen er en realitet takket være samarbeid mellom følgende: F.v. Frode Mellemvik, High North Dialogue, Handelshøgskolen Nord universitet, president Grete K. Hovelsrud IASSA og professor ved Nordlandsforskning og Nord universitet, samt president Lars Kullerud i det arktiske universitetet UArctic. Foto: Lise Fagerbakk

– Vi må snakke om samarbeid på tvers av institusjoner og land. Vi må unngå dobbeltmoral og bygge opp under menneskerettigheter. La oss samarbeide, sier sametingspresident Áslat Holmberg.

Joik: Underholdning av Trygve Misvær på joik. Akkopagnert av dansere fra Fryd dansestudio. Foto: Lise Fagerbakk

Den nyeste forskningen

Rektor Hanne Solheim Hansen karakteriserer det som et kjempeløft for forskningen.

– Dette har ingen klart alene. Men sammen får vi det til. Det er helt fantastisk, for disse konferansene arrangeres ikke hvert år, sier Hansen.

Det handler om forskningen. Den nyeste og mest relevante for folk og samfunn.

To voksne kvinner ved en fotovegg. Foto
Samarbeid: Administrerende direktør Iselin Marstrander ved Nordlandsforskning og rektor Hanne Solheim Hansen er vertskap for Arctic Congress Bodø 2024. Foto: Lise Fagerbakk

Internasjonalt forskningssamarbeid

Arktisk senter ved Umeå universitet holder også samarbeidet høyt.

– Vi samarbeider spesielt om forskning med flere av de store universitetene, for å få den beste forskningen som betyr noe i samfunnet. Den må kunne bidra til endringer til det bedre, sier Nilsson.

De er også stadig ute etter fagfolk.

– Vi infiltrerer over alt. Alle som jobber med noe relatert til arktis kan jobbe hos oss, sier hun.

Alle har funnet noe de interesserer seg for innenfor utdanning og forskning – og samarbeid.

Les mer om kongressen på Arctic Congress Bodø 2024

Mange mennesker rundt et langbord med fingermat. Foto
Ice: Onsdag var årets varmeste dag. Da var det godt med noe kaldt. Foto: Lise Fagerbakk

Hva er Arktis?

Statssekretær Maria Varteressian i Utenrikdsdepartementet ber kongressen tenke over deres oppfatning av Arktis, da oppfatning er nøye knyttet til tanker og meninger.

– Se Arktis fra vår side. Ni prosent av den norske befolkningen bor i Arktis og er mer enn en isfri sjørute og utømmelige naturressurser. Forurensning skjer andre steder i verden, men ender opp i Arktis. Klimaendringer skjer uavhengig av verdens konflikter og kriger. I en verden som denne trenger vi derfor mer samarbeid som dette. Ikke mindre, sier Varteressian.

Bodo 2024

Arctic Congress inngår i programmet til Bodø 2024.

Bodø er Europeisk kulturhovedstad i 2024, og skal levere et storslått kulturprogram gjennom hele året.