
Arktisk beredskap: Mellom 18. og 20. mars 2025 vil Bodø være sentrum for arktisk beredskap. Ilustrasjonsfoto: The Arctic Council.
I mars vil det norske lederskapet i Arktisk råd, i samarbeid med Nord universitet, være vertskap for den internasjonale konferansen Arctic Emergency Management Conference ved Nord universitet i Bodø. Konferansen inngår i det offisielle programmet for det norske lederskapet i Arktisk råd 2023–2025 og reflekterer Norges mål om å styrke samarbeidet i Arktis innen beredskap og krisehåndtering.
En viktig arena for samarbeid
Initiativet til konferansen har vokst frem gjennom tett dialog med norske organisasjoner involvert i arbeidsgruppen Emergency Prevention, Preparedness and Response (EPPR) i Arktisk råd. Konferansen vil være en viktig møteplass for fagfolk, forskere, beredskapsaktører, politikere, frivillige og lokale representanter som arbeider med de unike utfordringene knyttet til beredskap i Arktis.
Konferansen vil dekke sentrale temaer som søk og redning, oljevernberedskap, helseberedskap, forebygging og håndtering av radiologiske og nukleære ulykker, kommuneberedskap, og beredskap for skogbranner i Arktis.
I tillegg vil konferansen legge vekt på hvordan urfolkstradisjoner og lokal kunnskap kan bidra til styrket beredskap i Arktis.
Senter for beredskap og samvirke
Senter for beredskap og samvirke ved Nord universitet tilbyr forskning, utdanning og kompetanseutvikling innen beredskap og krisehåndtering. Senteret driver forskning på krisehåndtering og har et øvings- og simulatorlaboratorium, Nordlab, hvor beredskapsøvelser gjennomføres i samarbeid med ulike interessenter.
Nord universitet har samfunnssikkerhet som et strategisk satsingsområde og arbeider for å øke kunnskapen om risiko og sårbarhet, med mål om å bidra til trygge og demokratiske samfunn. Universitetets arktiske beliggenhet i Nord-Norge gir unike muligheter for forskning, utdanning og samarbeid om regionale beredskapsutfordringer.
Økende risiko i Arktis
Arktis står overfor en økende risiko for både naturlige og menneskeskapte katastrofer som følge av industriell og turistrelatert aktivitet, samt klimaendringer. Regionen rammes hardt av klimaendringer, noe som fører til hyppigere og mer intense ekstremværhendelser som flom, erosjon, skogbranner, vulkanutbrudd, jordskred, uforutsigbare isforhold og store snøskred. Dette understreker behovet for robuste strategier for forebygging, beredskap og respons.
I tillegg øker transporten av potensielt farlige materialer og bruken av høyrisiko-teknologier i Arktis, inkludert nye drivstoff, energikilder, kjemikalier og nukleære samt radioaktive materialer.
Beredskap og samarbeid for samfunnssikkerhet
For å styrke samfunnssikkerheten i Arktis er det avgjørende at arktiske nasjoner og lokalsamfunn samarbeider om beredskapsinnsats. Mange arktiske lokalsamfunn er avsidesliggende med begrenset infrastruktur og ressurser til å håndtere store katastrofer. Lokale myndigheter, som Bodø kommune, spiller en sentral rolle i beredskapsarbeid og krisehåndtering.
Arktiske innbyggere opplever konsekvensene av klimaendringer på nært hold, samtidig som de må forholde seg til økt industriell aktivitet som oljeleting, nye skipsruter og økende turisme. Styrking av helse og sikkerhet for arktiske innbyggere, spesielt urfolk, er et av de strategiske målene i Arktisk råds strategiske plan 2021–2030. Samarbeid på tvers av sektorer og integrering av lokal- og urfolkskunnskap er nødvendig for en helhetlig risikohåndtering og beslutningstaking.
Norges prioriteringer under lederskapet i Arktisk råd
Under sitt lederskap i Arktisk råd har Norge satt fire tematiske prioriteringer: hav, klima og miljø, bærekraftig økonomisk utvikling og folk i nord.
Beredskap og effektiv krisehåndtering berører alle disse områdene. Tidligere har ulike konferanser og forum samlet interessenter rundt spesifikke temaer innen arktisk beredskap, men for første gang samler denne konferansen praktikere og akademia for å styrke partnerskap og øke kunnskapen om alle typer risiko i Arktis.
En viktig møteplass for arktisk beredskap
Arctic Emergency Management Conference gir forskere og praktikere muligheten til å presentere forskning og erfaringer gjennom postere og muntlige presentasjoner. I tillegg vil deltakerne få innsikt i nye innovasjoner, teknologi og tjenester i utstillingsområdet, samtidig som de deltar i demonstrasjoner, praktiske øvelser og bygger nettverk for å styrke motstandsdyktigheten i arktiske samfunn.
Når deltakerne samles i Bodø, vil de diskutere de presserende utfordringene med vekt på viktigheten av å formulere konkrete strategier, engasjere seg i praktiske øvelser og danne forbindelser for å styrke motstandskraften til arktiske samfunn som står overfor pågående miljø- og samfunnsendringer.
Denne kronikken ble opprinnelig publisert i High North News.
Arctic Emergency Management Conference (AEMC)
AEMC er en stor og internasjonal tre-dagerskonferanse som skal styrke kriseberedskapen i Arktis.
- Tid: 18. - 20. mars 2025
- Sted: Bodø
- Arrangør: Arbeidsgruppen for forebygging, beredskap og respons på nødsituasjoner i Arktis (EPPR) er hovedarrangør i samarbeid med Senter for beredskap og samvirke - Nordlab ved Nord universitet.