Bodø – en internasjonal smeltedigel for forskning

Voksen kvinne i rød skinnjakke med hendene hevet og utsikt over by bak. Foto

Forventer storinnrykk av forskere: Nord-rektor Hanne Solheim Hansen gleder seg vilt til å ta i mot flere tusen forskere fra alle verdens hjørner i Bodø de kommende ukene. Foto: Adrian Svendsen Bensvik

Bodø – en internasjonal smeltedigel for forskning
I mai og juni samles hele forskningsverdenen i Bodø. Flere tusen forskere inntar byen for å ta del i Arctic Congress og NAISA.

– Dette er noen av de aller største forskningskonferansene i Norge i 2024. Vi gleder oss vilt til å ta imot dem, både for å utvikle samarbeid vi har og bygge nye nettverk og samarbeid. Så skal vi ikke minst vise dem årets europeiske kulturhovedstad.

Det sier rektor Hanne Solheim Hansen ved Nord universitet. Sammen med Nordlandsforskning er Nord universitet vertskap for flere store begivenheter på rekke og rad de neste ukene, som vil sette et stort preg på byen.

Det hele tyvstarter med det som heter Sea-EU Governing week 28.-30. mai, med over 100 deltakere fra hele Europa. Sea-EU er en europeisk allianse for samarbeid innen forskning og utdanning. Ni universiteter er med i alliansen, og Governing week bli sett på som alliansens aller viktigste samling.

Arctic Congress – største konferanse i Bodø ever

I samme uke går startskuddet for Arctic Congress. Fra 29. mai til 3. juni er nær 1500 eliteforskere samlet i Bodø til det som er årets største forskningsbegivenhet i Arktis. Her blir både urfolk, ambassadører, forskere, politikere og næringsliv koblet sammen, for å dykke ned i aktuelle temaer som klima, urfolk og internasjonal spenning.

Bodø rekker knapt å tørke seg etter den arktiske dusjen, før de på ny åpner opp byportene for et tusentalls forskere fra hele verden. For aller første gang blir den internasjonale urfolkskonferansen NAISA arrangert i Europa, nok en gang med Nord universitet og Nordlandsforskning som vertskap.

– Det er et enormt arbeid som ligger bak slike arrangementer, og det er historisk at begge arrangementene skjer i Norge for første gang. Dette gir en enorm mulighet for faglig påfyll, nettverksbygging og profilering som vi sjelden har mulighet for ellers. Vi gleder oss enormt til å være vertskap, presentere interesseområder og fagfelt, vise fram nordområdene og legge til rette for mange nye relasjoner og nettverk, sier Iselin Marstrander, administrerende direktør i Nordlandsforskning.

1000 forskere med urfolksbakgrunn til NAISA

NAISA blir arrangert 6. – 8. juni, og samler om lag ett tusen forskere, de aller fleste med urfolksbakgrunn.

– Vi er svært stolte over å få være vertskap for NAISA. Nord universitet er jo lokalisert i Saepmie, og vi har nasjonalt ansvar for forskning og utdanning innen lule- og sørsamisk språk og kultur. I tillegg er Nordområdene blant Norges viktigste strategiske ansvarsområder, og Nord har tydelige mål om å styrke forskning nettopp på nordområdene, sier rektor Hanne Solheim Hansen.

– For oss er det viktig å få synliggjort at Nord universitet har en internasjonal posisjon innen nordområdeforskning, arktisk forskning og utdanning, og innen samisk- og urfolksstudier. Det at vi er vertskap for både Arctic Congress og NAISA underbygger dette, men også at vi er en viktig aktør for regional utvikling. Det gjør oss stolte, sier Solheim Hansen.

Voksen kvinne i rød skinnjakke som peker utover Bodø by. Foto
Velkommen til Nord og Bodø: At Nord universitet er vertskap for en rekke store internasjonale konferanser som Arctic Congress og NAISA, underbygger universitetets posisjon både internasjonalt, nasjonalt og regionalt, mener rektor Hanne Solheim Hansen. Foto: Adrian Svendsen Bensvik.

Samisk marked, utstillinger og konsert

Selv om både Arctic Congress og NAISA er konferanser forbeholdt internasjonale forskere, vil også folk flest kunne nyte godt av flere arrangement. Gjennom hele perioden blir det både utstillinger og et samisk marked i sentrum, som alle kan oppleve. Det blir også ulike pubinarer, og ikke minst konsert med Transjoik i Stormen kulturhus.

PS Nord universitet arrangerer også Nord Summer School for aller første gang i sommer. Fra 1. til 5. juli samles studenter fra alle verdens hjørner i Bodø. Så langt har det kommet inn 110 søknader fra 38 land.

Bodo 2024

Arctic Congress inngår i programmet til Bodø 2024.

Bodø er Europeisk kulturhovedstad i 2024, og skal levere et storslått kulturprogram gjennom hele året.