Entreprenørskapsmaster ble prisvinnende oppstartsbedrift

Samson Vonen og Henry Guthenke

Samson Vonen, Henry Güthenke og resten av gjengen i Capi Pro går spennende tider i møte. Aller først skal de finne ut hvilket fôr som er mest formålstjenlig å bruke. Foto: Inger E. Eftevand Orvin

Entreprenørskapsmaster ble prisvinnende oppstartsbedrift
I dag lever 1200 børstemarker ubekymrede liv i sine små økomiljø i et lite produksjonslokale i Bodø. I løpet av noen måneder vet vi mer om hva de må spise for å bli lønnsomme.

Samson Vonen var student i det første kullet som gikk ut med en Master i Entreprenørskap og forretningsutvikling ved Nord universitet. I dag jobber han fortsatt med firmaet Capi Pro AS, en oppstartsbedrift som med god margin har overlevd studentlivet.

Ole Martin Brasøygård Flågan, som også har vært med fra den spede begynnelse, er økonomiansvarlig. Med seg på laget har de fått masterstudent Henry Güthenke, en entusiastisk ire som omtaler Alitta Virens, en type børstemark som lever i sand og mudder på havbunnen, som sine babyer. Han tar master ved Nord universitet, Fakultet for biovitenskap, med spesialisering i akvakultur.

Altså en perfekt match.

Prisvinnere på rekke og rad

Ja, sånn kan det gå. Det prisvinnende oppstartselskapet har etter hvert fått inn såpass kapital at de kan ta ut litt lønn.

De gikk de til topps i en konkurranse der hele 730 startups fra 18 land deltok. De har også vunnet prisen for «Norges mest bærekraftige studentbedrift» under NM i Ungt Entreprenørskap.

Og de vant den prestisjetunge prisen High North Young Entreprenur Award – en internasjonal pitchekonkurranse for arktiske forretningsideer. De har også fått støtte fra Innovasjon Norge.

Samson og Henry holder og viser fram børstemark
Bærekraft: Målet for oppstartsbedriften Capi Pro er å bidra med bærekraftig, proteinrik biomasse inn i et stadig økende marked. Foto: Inger E. Eftevand Orvin

Veier hver eneste mark

Når vi treffer Samson og Henry ved Mørkvedbukta forskningsstasjon i Bodø, har de nettopp fått på plass de 24 små bassengene som skal huse 1200 børstemarker de neste månedene.

Anlegget er håndbygget av Henry selv, og gründerne forteller at fire personer nylig har brukt ti timer på å veie hver eneste mark.

Biomassen, eller den samlede vekten i hver tank, overlates nemlig ikke til tilfeldighetene.

Utprøving av dietter

For det er i hovedsak vekt dette prosjektet handler om nå. Hvor mye kan de klare å få markene til å legge på seg?

I de seks ulike tankene skal markene fores med ulike godsaker. Alt fra laksefor til lakseslam og overskuddsmateriale fra ølproduksjon. Målet er at de skal legge mest mulig på seg på mest mulig bærekraftig måte, og på den måten bli proteinrikt tilskudd i en eller annen produksjon.

Dyremat, kanskje. Eller agn. Agnmarkedet er stort, vi snakker milliarder amerikanske dollar.

Hver mark er verdifull

Så nå har de altså kjøpt disse børstemarkene. De var litt stresset etter reisen fra Nederland, kan Henry fortelle. Men nå tror han at de er klare for første måltid i sitt nye habitat.

Det ligger en liten kar helt i ro på sin mini-havbunn.

−Jeg så det da han kom, at han ikke var helt i form. Han laget seg ikke hull i sanden.

Den døde blir straks erstattet med en som veier nøyaktig det samme. Biomassen må stemme, her er det kun dietten som skal være variabel.

Med konsulentfirma som ser på mulighetene for å bygge produksjonslokaler, kontakt mot markedet og spennende forskning på gang, blir det utrolig interessant å følge med på oppstartsidéen fra entreprenørskapsmiljøet ved Nord universitet.

Les også:

Hva har Isabell, Samson og Ole Martin til felles?

Master i entreprenørskap og forretningsutvikling 

På Master i entreprenørskap og forretningsutvikling lærer du og utvikler ferdigheter som gjør deg godt rustet til å bli en endringsagent. Ved å bruke din kompetanse utviklet i programmet, vil du kunne opprette en ny virksomhet og bidra til innovasjonsprosjekter hos etablerte bedrifter.​

Søknadsfrist: 15. april 

Les mer om studiet her

Kontaktperson