Fikk jobb mens hun skrev masteroppgaven

Student foran bedriftslogo
Fikk jobb mens hun skrev masteroppgaven
Victoria Storelv brenner for en bærekraftig verden. Mens hun skrev mastergradsoppgave om temaet fikk hun drømmejobben. dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Victoria Storelv visste at hun ville jobbe med mennesker, og søkte seg derfor inn på masterutdanningen samfunnsvitenskap med fordypning i Human Resource Management

Det skulle vise seg å bane vei for en jobb i det da ett år gamle Kraft, senter for bærekraftig samfunnsutvikling i nord. Der har hun jobbet siden mai i 2022. 

– I oppgaven min intervjuet jeg ledere i partnerbedrifter i Kraft om hvordan de forstår bærekraft og hvordan de omsetter det til sin egen lokale kontekst. Dette, i tilegg til annen tidligere erfaring tror jeg nok hjalp meg med å få denne jobben, sier Storelv.

– Det skader nok heller ikke at jeg har et genuint ønske for et mer bærekraftig næringsliv.

​Stor verdi

Storelv hadde et mål om at oppgaven hun skulle skrive skulle bidra til noe mer enn å gjennomføre graden sin. Hun ville at den skulle ha betydning for henne videre, og det føler hun at hun lyktes med.

– Det er funn i undersøkelsen min som er med å gi meg en forkunnskap om hvor komplekst det kan være å jobbe med bærekraft. Det har stor verdi for meg i jobben jeg nå har, sier Storelv.

Hun er en av to ansatte i Kraft sammen med Marianne Bahr Simonsen, og som koordinator omtaler Storelv seg selv “som en stor potet”. Hun bruker nå mye tid på å reise ut på møter med partnerbedrifter, for å få enda mer innsikt i hvilke utfordringer og muligheter de ser i sitt arbeid med å bli mer bærekraftig, samt å bli kjent med dem som bedrift og personer.

– En stor del av jobben handler om å bli kjent med hvordan bedrifter jobber med disse problemstillingene i det daglige og hvordan vi i lag kan finne løsninger på de mulighetene og utfordringene bedriftene møter, sier Storelv. 

​Liv laga

For henne handler bærekraft om at noe er “liv laga”, at det tåler tidens tann og at man bidrar med mer enn man tar både i forhold til klima og miljø, og sosiale sammenhenger. 

– Jeg er veldig opptatt av at vi alle har et ansvar for å bidra med noe positivt. Ingen er perfekte, men gjør vi ting som er “liv laga” i lengden tror jeg vi kan finne på mange gode løsninger som ikke går på bekostning av dem som kommer etter oss, sier Storelv. 

– Jeg er på ingen måte noen guru på bærekraft, snarere tvert imot synes jeg selv det er veldig komplekst, men jeg har pågangsmot og vilje til å bidra til å finne gode løsninger i samarbeid med andre. 

​Imponert

Hun opplever at det er stor interesse for bærekraft i næringslivet i Bodø, samtidig som hun er obs på at hun og Kraft jobber med bedrifter som allerede har tatt et aktivt valg med å bli partnere i Kraft. 

– Det er veldig spennende å se hvordan bedriftene jobber med bærekraft, og jeg er imponert over hvor stort fokus de vier til å faktisk bevege bedriften mot en bærekraftig profil – hvor de minimerer egen negativ påvirkning. De er villig til å stikke fingeren i jorda og undersøke hvorvidt egen aktivitet er bærekraftig eller ei, og dermed gjøre noe med det, sier Storelv. 

​Stipend

Storelv fikk et masterstipend fra Nord da hun jobbet med masteren sin, og ble gjennom den inkludert i et forskningsmiljø som jobber med temaene ledelse og bærekraft. For å bli plukket ut måtte Storelv selge inn en oppgave som kunne være del av et større forskningsprosjekt.

– Jeg tenkte wow, dette er spennende! Det appellerte veldig til meg at jeg kunne koble meg opp til et større miljø da korona kom og det ble mye hjemmesitting, sier Storelv.

– Det appellerte også å bli del av et større forskningsprosjekt.

Hun kan ikke rose sin veileder, førsteamanuensis Anne Kamilla Lund nok.

– Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten henne, hun var min bauta. Å ha henne som veileder og være del av forskningsgruppa var veldig lærerikt og ga meg stor støtte i jobben med oppgaven, sier Storelv.

​Tilbakemeldinger

Som del av forskningen deltok hun blant annet på skrivesamlinger, og fikk der anledning til å presentere prosjektet sitt for resten av gruppa. Det var verdifullt for masterstudenten.

– Noe av det som ga meg mest var å få muligheten til å sette ord på eget arbeid, og få tilbakemeldinger fra andre som er opptatt av samme tematikk, sier Storelv. 

Hun håper det ga verdi for resten av forskningsgruppa at hun og flere andre masterstudenter ble inkludert.

– Som en ikke-forsker hadde jeg litt andre innganger på en del ting og fokus på andre momenter enn de erfarne forskerne. Det var en tverrfaglig gjeng og jeg tror det er veldig fint å koble ulike fag og bransjer, det gir flere innganger til ulike type diskusjoner. 

​Nyttig

Veileder Anne Kamilla Lund synes det har vært en veldig positiv erfaring å jobbe tettere med studenter, og mener det har stor verdi for begge parter.

– For oss er det veldig fint å få nye innspill og høre hva de er interessert i, de har andre erfaringer og ser andre sammenhenger. Det gjør at vi får fram flere ting som er interessant å se på i forskningen enn ellers, samt at de bidrar til at vi får mer forskning, sier Lund.

– For studentene betyr det et større nettverk og fellesskap.

Hun mener at samarbeidet med studenter også gir begge parter et større nettverk, og at det gjør det enklere å samarbeide også etter at studentene er ferdig.

– Victoria fikk seg et nettverk gjennom jobbingen med oppgaven og det førte henne inn i en spennende jobb, og det er noe vi kan dra nytte av. At vi kjenner henne så godt gjør det enklere å ta kontakt i forhold til nye prosjekter, sier Lund.

​Rekruttering

Den positive erfaringen med å ha studenter med på bokprosjekt, åpner dørene for mer samarbeid.

– Jeg har snakket med Victoria om å gjøre noe mer sammen framover, for eksempel få henne inn som gjesteforeleser og hjelpe oss med case-arbeid. Om det blir noe av vet jeg ikke, men vi ser at vi har blitt bevisst på muligheten for det, sier Lund. 

Lund mener det å inkludere studentene også kan være et godt rekrutteringsverktøy.

– Det gjør oss mer synlig og studentene får større innsikt i forskning og forskningsmiljøet, jeg tror det bidrar både til bedre forskning og utdanning, sier Lund.

​Trives

For Victoria Storelv er ikke en doktorgrad i tankene foreløpig, nå er hun sulten på å skaffe seg erfaring og lære mer i praksis. 

– Jeg er ufattelig heldig som har den jobben jeg har, og jeg er takknemlig for at jeg blir tatt så godt imot blant våre partnerbedrifter. Det tar jeg ikke for gitt og jeg ser en kjempeverdi i å lære mer fra dem, sier Victoria Storelv.

Kontaktperson