
70 prosent av karbonavtrykket til norsk havbruksnæring kommer fra importerte råvarer, som soyaproteinkonsentrat fra Brasil. Og hele 92 prosent av råvarene vi bruker i norsk havbruksnæring i dag er importerte råvarer.
Behovet for å redusere karbonavtrykket til havbruksnæringen, og å oppnå bedre dyrevelferd, er noe av bakteppet for at Nord universitet satser på forskning og innovasjon knyttet til bærekraftige fôringredienser.
Den nylige tildelingen fra Norges forskningsråds verifiseringsordning (se faktaboks) er derfor en viktig milepæl for forskningsfeltet og innovasjonssatsningen ved Nord universitet.
Fra grunnforskning - til patent og verifiseringstildeling
I konkurranse med 95 andre kommersialiseringsprosjekter, og som en av 20 tildelinger fra forskningsrådet, har prosjektet nå mottatt finansiering til å kommersialisere det patenterte laksefôret, som i laboratorieforsøk har gitt god effekt på laksens immun– og tarmsystem.
Målet med forskningsrådets verifiseringsordning er å redusere teknologisk og markedsmessig usikkerhet i prosjektene. Ved sluttført verifiseringsprosjekt skal de mest kritiske spørsmålene og usikkerhetene være avklart, slik at en kan gå videre med prosessen for kommersialisering.
Prosjektet ledes av Nord Innovasjon (Nord universitets teknologioverføringskontor) og Nord universitet, og har flere partnere og underleverandører. Blandt annet Universitetet i Kosice, LetSea AS, KEMIN, POLARFEED AS og FôrTek.
Kommersialiseringsprosjektet, kalt «Lactobacilli-baserte fôr for robusthet og helse» (Lacthlth), tar utgangspunkt i de laboratorieforsøkene som gjennom flere studier har vist god effekt, med to spesifikke melkesyrebakterier innblandet i fôret, på laksens immun- og tarmsystem.
Prosjektet, som er finansiert av Norges forskningsråd, skal teste og oppskalere anvendelsen fra laboratoriet til fullskala industrianvendelse.
En milepæl for innovasjonsarbeidet ved Nord
Dekan Mette Sørensen er svært glad for tildelingen. Hun understreker viktigheten av forskning og innovasjon for at havbruksnæringen skal nå sine bærekraftsmål.
– Vi gleder oss nå over å få ta forskning ut av laboratoriet og teste det ute under mer relevante forhold med fisk i åpne merder. Vi har stor tro på at produktet kommer til å bedre helse og velferd til laksen.
Sørensen understreker også viktigheten av samarbeid med lokale næringsaktører for å kunne lykkes i innovasjonsprosjekt.
– Å jobbe i tett samarbeid med næringen, og å ha god tilgjengelighet på den riktige infrastrukturen, er svært viktig for å lykkes med å løfte forskning ut i markedet. Så vi er veldig glade for å ha fått med oss både regionalt og internasjonalt sterke partnere i prosjektet.
Nylig gjestet minister for forsknings- og høyere utdanning Sigrun Gjerløw Aasland Nord universitet i Bodø. Her fikk hun en presentasjon av Fakultet for biovitenskap og akvakulturs nye lokaler i Noatun, og flere spennende forskningsprosjekt, herunder blant annet verifiseringsprosjektet.
– For det første trenger vi forskning og utdanning som er med på å løse store utfordringer som vi har. Vi må produsere mat fra havet og vi må gjøre det bærekraftig. For det andre trenger vi forskning og utdanning i tett samarbeid med lokalt næringsliv. Det tredje er å jobbe internasjonalt, noe som er utrolig viktig for å sikre kvaliteten på utdanningen og forskningen, uttalte Aasland til avisa Bodø Nu under besøket.
Forskningsresultatene som skal videreutvikles i prosjektet er et resultat av forsknings- og utdanningsaktivitet, internasjonalt samarbeid, og en satsning på bærekraftsrelevante tema.
– Jeg synes det er veldig spennende, og det er et imponerende arbeid de gjør, konkluderte Aasland etter presentasjonene.
Veien videre mot markedet

Det gjenstår enda mye arbeid før disse nye ingrediensene er klare for å omsettes som et produkt. Men verifiseringsprosjektet er et kritisk steg på veien mot måloppnåelse.
Morten Skjelbred, daglig leder i Nord innovasjon, har allerede jobbet med dette prosjektet lenge.
– Selv om forskningsresultatene er tydelige og gode, er det fortsatt mange utfordringer som gjenstår. Små variabler kan utgjøre store risikoer med hensyn til om man lykkes eller ikke. Nå som finansieringen er i boks, kan vi endelig teste disse nye ingrediensene i relevant skala og relevante miljø, sier han.
Skjelbred er også opptatt av viktigheten av virkemiddelapparatet og mer industrisamarbeid i forskningen i Nord universitets regioner.
– Kommersialisering og verifiseringsprosjekt gjør det mulig for oss som universitet å videreutvikle våre forskningsresultater, teste og skalere, slik at disse kan bli til innovative løsninger ute i samfunnet. Denne tildelingen er ikke bare viktig for dette prosjektet, men også for Nord universitet og for hele regionen som innovasjonsaktør.
– Nord universitet har flere gode forskningsprosjekter som vi nå utvikler videre til innovasjonsprosjekt, og som vil bidra til forbedring i oppdrettsnæringen. Men det er krevende å oppnå kommersialiseringsfinansiering. Nå har vi endelig lyktes, sier Skjelbred.
Hva er et verifiseringsprosjekt?
Forskningsrådets kommersialiseringsstøtte skal bidra til økt kommersiell anvendelse av offentlig finansiert forskning. Ordningen har to trinn; kvalifisering- og verifiseringsstøtte. Formålet med verifiseringsstøtte tilsvarer formålet med Horisont Europa sin EIC-Transition; å modne og validere nye teknologier fra laboratoriet til relevante anvendelsesmiljøer. Målet ved sluttført verifiseringsprosjekt er at de mest kritiske spørsmål og usikkerheter er avklart slik at neste steg i kommersialiseringsprosessen blir utløst.
Mer om ulike kommersialiseringsprosjekt
Om forskning ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur (FBA)
FBA utvikler ny og viktig kunnskap som skal danne grunnlaget for en bærekraftig havbruks- og landbruksnæring og bedre forvaltning av det marine miljøet i fremtiden.
Om Nord innovasjon
Nord innovasjon AS er Nord universitets teknologioverføringsorganisasjon (TTO) for kommersialisering av forskningsresultater.