Gøy å studere master i journalistikk og kommunikasjonsarbeid

Student foran universitetet med sollys i ansiktet
Gøy å studere master i journalistikk og kommunikasjonsarbeid
Foreleserne er kjempeflinke og utrolig trivelige, og jeg stortrives, slår Kristina Solbakken fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Rådgiverne på ungdomsskolen hadde ikke tro på Kristina Solbakken hadde det som skulle til for å lykkes med høyere utdanning.​

Til tross for rådene hun fikk og at hun ikke hadde de høyeste tankene om egne evner, søkte Kristina Solbakken seg inn på universitet, og her blomstrer hun. 

Nå har hun både en bachelor i Human Resources Management (HRM) fra Nord universitet og et årsstudium i reiseliv fra Oslo å slå i bordet med.

Ikke nok med det. Hun har begynt på en master i journalistikk og kommunikasjonsarbeid​, også den ved Nord universitet.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle si det, men denne masteren er faktisk gøy å ta! Foreleserne er kjempeflinke og utrolig trivelige, og jeg stortrives, slår hun fast.

​En reise

Mye har med andre ord skjedd på få år. Fra skolelei videregåendeelev til toppstudent ved universitetet. Solbakken har blant annet fått B for sin bacheloroppgave i HRM, og ikke minst en A i markedsføring og digital historiefortelling.

– Da jeg fikk min første A fikk jeg skjelven og gråt av glede.

– Jeg trodde ikke jeg skulle få det til, jeg har aldri vært spesielt skoleflink. Rådgiverne på videregående hadde heller ikke troen, og de anbefalte meg å ta yrkesfag, sier Solbakken.

Hun kom den gang ikke inn på medier og kommunikasjon på videregående som var ønsket, fordi karakterene fra ungdomsskolen var for dårlige. Men istedenfor å la rådgiverne få rett, bestemte Solbakken seg for å vise dem.

– Nå er jeg på et nivå som jeg alltid har blitt fortalt at jeg ikke kom til å nå, og det er kult!

Ny retning

INSPIRERT. Kristina Solbakken var umotivert på ungdomsskolen og videregående, men på universitetet har hun lært seg å like å lære. Foto: Tarjei Abelsen.

Etter å ha prøvd seg som HR-konsulent fant Solbakken ut at hun ønsker å endre litt retning for sitt videre arbeidsliv, HRM var ikke full klaff.

– Vi hadde om markedsføring og kommunikasjon i bachelorutdanningen, og jeg så egentlig fort at det var noe slik jeg ville holde på med, sier Solbakken. 

Derfor satt hun i gang jakten på et studie som kunne gi henne mer kompetanse på feltet.  

Hun fant raskt ut at de fleste masterstudiene krevde bakgrunn fra kommunikasjon eller markedsføring, og at andre alternativer betydde at hun måtte studere på heltid og flytte sørover. 

Det hadde hun ikke lyst til.

– De andre aktuelle stedene å søke hadde krav om utdanning eller erfaring fra kommunikasjon, eller var heltidsstudier. Siden jeg vil fortsette å bo og jobbe i Bodø, var dette eneste alternativ for meg, sier Solbakken. 

Fleksibelt

​Hun jobber ved siden av studiene, men opplegget er såpass fleksibelt at Solbakken har opplevd det som veldig greit å kombinere.

– For eksempel legges veldig mye av forelesningene ut på nett, og det er veldig kjekt å kunne gå tilbake og se hva vi har gjort.

Fordi ikke all undervisning er obligatorisk er det ikke behov for å være på skolen hele tiden, og det setter Solbakken pris på. Det er imidlertid gjennom samlinger som går over 4-5 dager i slengen, hun blir best kjent med sine medstudenter.

– Det er samlingene vi har som klasse som gjør at vi blir en fin gjeng.

Hun er blant de yngste i klassen, og at det er stort spenn i alder opplever hun som en fordel.

– Det gir veldig mange gode diskusjoner.

​Lærer av hverandre

Den samme erfaringen gjorde medstudent Marit Hoefle seg. 

Hun er blitt godt voksen selv, og trodde hun ville være blant de eldste da hun startet, men der fikk hun seg en overraskelse.

– Jeg er kanskje midt i aldersmessig i klassen, det hadde jeg ikke trodd. Det har vært veldig givende å være del av en gruppe med så mange erfarne mennesker med ulike synspunkter.

– Jeg lærer helt klart mye av erfaringene til mine medstudenter også.

​Vil bli bedre

I JOBB. Marit Hoefle jobber som markedskoordinator ved et hotell og vil blant annet lære å fortelle historier om reiseliv i hennes nærområder.​ Her fra samling i januar ved campus i Bodø. Foto: Tarjei Abelsen.

Hun jobber som markedskoordinator ved et hotell i Kongsberg, og ønsker å bli bedre i jobben sin. 

– Jeg ønsker å bli bedre i den jobben jeg gjør, og siden jeg jobber innenfor reiseliv og turisme ønsker jeg å kunne bidra mer til reiselivsutvikling i området hvor jeg jobber. 

Derfor var det heller ikke for Hoefle et alternativ å flytte for heltidsstudier, og heller ikke hun har bakgrunn fra kommunikasjon. Derfor ble master i Bodø det naturlige valget.

– Markedsføring av reiseliv er å fortelle historier, derfor vil jeg bli bedre på å kommunisere historier på den måten, sier Hoefle om motivasjonen for å studere videre.

Så langt mener hun studiet har innfridd hennes forventninger. 

– Samlingene har vært godt organisert. De er intense, men nyttige og relevante og det er en god blanding av undervisning og praktiske gruppeoppgaver. 

​Givende

En av oppgavene studentene har fått så langt, har vært å kartlegge en politikers bruk av sosiale medier, og analysere hvilke virkemidler som tas i bruk.

– Å bruke sosiale medier er en del av jobbhverdagen min, og den oppgaven har gjort meg mer bevisst på hvilke virkemidler som kan brukes, og hvilke begrensninger mediet har, sier Hoefle. 

Studiet er lagt opp slik at alle studentene får lære om både om journalistikk og kommunikasjon, men etter hvert velger de emner som er mer spesialisert i en retning.

– Vi skal delta på kriseøvelse og det regner jeg med blir en god blanding av de to fagene, sier Hoefle. 

​Gleder seg

Kristina Solbakken gleder seg spesielt mye til å være med på kriseøvelsen, Øvelse Nord, hvor alle blålysetatene og Forsvaret deltar.

– Jeg har pleid å stå og følge med i vinduene når de har den øvelsen, og nå får jeg endelig mulighet til å delta selv, sier hun entusiastisk.

Etter hvert blir det seks ukers praksis for masterstudentene, og det gleder Solbakken seg til.

– Det blir gøy! Vi får “hands on” erfaring og kanskje til og med jobbtilbud om vi gjør en god jobb.

Bodøværingen kan trygt anbefale andre å ta studiet.

– Jeg håper at det blir mange søkere til neste år, det blir gøy for oss å se hvem de nye som kommer er.