Hvert år meldes det inn minst 2.000 saker om negativ sosial kontroll og æresrelatert vold i Norge. Negativ sosial kontroll handler om utøvelse av oppsyn, press, trusler og/eller tvang for å sikre at en person lever i tråd med familiens eller gruppens normer og verdier, mens æresrelatert vold kan forstås som vold utløst av familiens eller gruppens behov for å ivareta eller gjenopprette ære og anseelse. Både negativ sosial kontroll og æresrelatert vold kan klassifiseres som sosiale problemer, og det å forstå årsakene bak og hva man burde se etter er avgjørende for å avhjelpe og forebygge. Når vi skal sette i gang med å diskutere komplekse, sammensatte samfunnsspørsmål er det viktig å ha en nyansert diskusjon. Vi trenger virkelighetsnære samtaler som ikke glemmer individene foran oss.
Hvem er det disse sakene gjelder? Selv om det finnes mørketall vet vi at i 2023 jobbet det nasjonale Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold med 1.137 enkeltsaker, og de er ikke den eneste aktøren i Norge som gir veiledning og råd når det gjelder kontroll og vold. Sakene fra 2023 involverte individer med bakgrunn fra 56 ulike land. De fleste sakene gjaldt personer med landbakgrunn fra Syria, Irak, Pakistan, Somalia, Afghanistan, Russland og Norge. Negativ sosial kontroll og æresrelatert vold forekommer i familier med ulik etnisitet og religion, både innenfor etnisk norske familier og familier med innvandrerbakgrunn. Det er nødvendig å ikke overtolke betydningen av kultur eller religion i saker som omhandler negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, men heller å prøve å forstå de sammensatte årsakene som ligger bak. Her er kulturelle og religiøse forhold to av flere aspekter å ta hensyn til.
Sakene fra 2023 involverte individer med bakgrunn fra 56 ulike land.
Mens jenter og kvinner med innvandrerbakgrunn er overrepresentert i statistikken om negativ sosial kontroll og æresrelatert vold er de ikke de eneste som er rammet. I 2023 gjaldt 25 prosent av sakene som ble behandlet av Kompetanseteamet gutter og menn. Trusler og vold var hovedbekymringen i sakene som Kompetanseteamet jobbet med, uansett kjønn. Selv om gutter og menn ofte har et større handlingsrom enn jenter og kvinner, kan de også være hardt rammet av kontroll og vold. Det er viktig å ikke glemme dem i samtalen.
I 2023 gjaldt 25 prosent av sakene gutter og menn.
Det er stor enighet om at det trengs mer forskning om negativ sosial kontroll og æresrelatert vold for å skape et sterkere kunnskapsgrunnlag for barnevernsarbeidere, lærere, politi og andre profesjonelle aktører å jobbe ut ifra. Flere instanser jobber med å styrke kunnskapen f.eks. gjennom Voldsprogrammet – Forskningsprogram om vold i nære relasjoner som har negativ sosial kontroll og æresrelatert vold som et fokusområde, og gjennom mindre forskningsprosjekter på oppdrag fra bl.a. IMDi og Bufdir. Det er viktig å anerkjenne arbeidet som gjøres allerede, og samtidig påpeke at et sterkere kunnskapsgrunnlag og mer kompetanse på området etterspørres.
Om vi ønsker å videreutvikle kunnskapsgrunnlaget i fremtiden trenges det midler dedikert til forskning. En mulig fordel med at negativ sosial kontroll og æresrelatert vold har blitt aktualisert igjen i den offentlige debatten er at det blir satt på agendaen. Om vi som samfunn blir enig om å sette av midler til å forske videre på tematikken kan vi få et bedre kunnskapsgrunnlag for å hjelpe profesjonelle aktører å vite hva de skal se etter, ta beslutninger og ikke minst jobbe for å forebygge negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Ofte er det ansatte i tjenesteapparatet som søker veiledning om negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, f.eks. barneverntjenesten, politiet, skoler, NAV og krisesenter. Det er viktig at de har kompetanse med et grunnlag som de kan være trygge på. Det er vanskelig å hjelpe om man ikke vet hva man skal se etter.
Vi må tørre å spørre hvorfor vi lukker øynene for negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, ta det på alvor og videre utforske hvordan vi kan bedre håndtere og helst forebygge negativ sosial kontroll og æresrelatert vold.
Dette skal vi diskutere nærmere på Lytring i Stormen bibliotek 9. januar 2025 kl. 1800.