
Journalistikkstudenter øver på å delta på pressekonferanse under Øvelse Nord. Foto: Susanne Forsland
Med økt militær tilstedeværelse, skjerpet stormaktsrivalisering og voksende sikkerhetsutfordringer i Arktis og Barentshavet, er Nord-Norge blitt en sentral brikke i det storpolitiske spillet mellom NATO, USA og Russland. I denne virkeligheten er det naturlig å snakke om økt forsvarsinnsats og militær beredskap. Men vi trenger også noe annet, og kanskje like viktig: flere uavhengige, kompetente journalister som forstår landsdelen, som kjenner det politiske og sikkerhetspolitiske bakteppet, og som kan fortelle de historiene som må fortelles.
Journalistikk er en del av samfunnsberedskapen
En fri og uavhengig presse er ikke bare en garantist for demokratiet – den er også en viktig del av samfunnets totale beredskap. Det slår regjeringa fast i Totaltberedskapsmeldingen. I en tid der desinformasjon, utenlandsk påvirkning og digitale trusler brer seg, trenger vi journalister som kan skille fakta fra propaganda, stille de vanskelige spørsmålene og bidra til å holde offentligheten opplyst. Spesielt i nord, der avstandene er store, ressursene ofte knappere og dekningen tynnere, må vi sikre at hele landet får tilgang til kritisk, uavhengig og troverdig journalistikk. Historiene herfra har nasjonal og internasjonal betydning – enten det handler om forsvar, fiskeri, klima, urbefolkning eller levekår.
Derfor utdanner vi journalister der det trengs mest
Ved Nord universitet tilbyr vi Norges nordligste bachelorutdanning i journalistikk, med base i Bodø og nedslagsfelt i hele Nord-Norge og Trøndelag. Våre studenter kommer fra hele landet, og vi utdanner journalister som ikke bare forstår teori og metode, men som også har solid praktisk erfaring. Våre studenter får tidlig ansvar, kommer tett på redaksjonelle prosesser og får i løpet av utdanningen solid praksiserfaring – inkludert en avsluttende 12-ukers praksis i en redaksjon i Nord-Norge eller Trøndelag. Mange av studentene våre blir igjen i praksisredaksjonen eller andre redaksjoner i nord, og mange trer tidlig inn i lederroller. I mindre redaksjoner får de ansvar, tillit og unik erfaring, og det gir dem et solid utgangspunkt for en lang karriere i bransjen.
Det er ikke tilfeldig at våre kandidater er ettertraktet. De kjenner nord, de kjenner journalistikken, og de vet hvordan man jobber under reelle forhold. De vet hvordan man jobber under press, hvordan man håndterer komplekse historier med ansvarlighet og faglig styrke, og hvordan man stiller de relevante spørsmålene.
Fleksible tilbud for et landskap i endring
Som fagmiljø vet vi at journalistikken og mediebransjen er i endring, og derfor har vi også utviklet et fleksibelt utdanningstilbud for dem som allerede står i yrket, eller som vil inn. Vårt desentraliserte og deltidsbaserte Grunnstudium i journalistikk gir en innføring i faget, og er skreddersydd for journalister uten formell utdanning, eller for andre som vil utforske journalistrollen. I tillegg tilbyr vi en master i journalistikk og kommunikasjonsarbeid, også den desentralisert, deltidsbasert og tilpasset en arbeidshverdag. Her kan studentene velge mellom fordypning i journalistikk eller i kommunikasjon.
Et av de mest spennende og fremtidsrettede tiltakene vi tilbyr innen masterprogrammet er emnet "Når det brenner". Her får studentene opplæring i informasjonsberedskap, krisekommunikasjon og journalistisk dekning av kriser gjennom Øvelse Nord, en tverrfaglig øvelse med blant annet politi, brannvesen, kommuner og presse. Studentene deltar i en realistisk kriseøvelse og får praktisk erfaring med presseetiske utfordringer, mediehåndtering og samspill mellom journalistikk og beredskap. Denne unike treningsarenaen gir et stort læringsutbytte og viser hvordan journalistikken spiller en kritisk rolle i samfunnssikkerheten. Masterutdanninga gir også solid påfyll innafor digital historiefortelling, fortellende journalistikk, kommentarjournalistikk, metode, digital research og kildekritikk.
Nord trenger journalistikk – og journalistikken trenger nord
I en verden der stadig flere aktører kjemper om å eie fortellingen, må noen våge å stille spørsmål, etterprøve påstander og finne fakta. Den oppgaven er aldri lett. Men i nord er den viktigere enn noen gang tidligere.
Derfor er vi stolte av å utdanne journalister som kjenner landsdelen. Som er til stede. Og som vet hva det betyr å fortelle en sann historie, når det virkelig gjelder.
Studieprogrammene våre har søknadsfrist 15. april – for deg som er nysgjerrig på hvordan journalistikk kan gjøre en forskjell i nord.
Bachelor i journalistikk
Med en bachelor i journalistikk vil du lære å fortelle engasjerende historier, utforske aktuelle saker og mestre digitale medier. Kritisk tenkning og etisk bevissthet står også sentralt i studiet.
- Oppstart: Høst 2025
- Studiepoeng: 180
- Søknadsfrist: 15. april
Master i journalistikk og kommunikasjonsarbeid
På masterstudiet vil du lære om de ulike yrkesrollene, etiske standarder og formidling gjennom tekst, bilder, lyd og video.
- Oppstart: Høst 2025
- Studiepoeng: 120
- Søknadsfrist: 15. april
Grunnstudium i journalistikk
Jobber du i en redaksjon eller er frilanser, men mangler formell kompetanse? Grunnstudiet i journalistikk gir trening i sentrale journalistiske ferdigheter som kildekritikk, research og intervju, innsyn og offentlighet, i tillegg til innholdsproduksjon i form av tekst, lyd og bilder.
- Oppstart: Vår 2026
- Studiepoeng: 30
- Søknadsfrist: 15. november