Karita velger gatehundene

Odin Dobson og Karita Isabell Hilstad

Hundeliv: Medstudent Odin Dobsen med sin hund Emil, som han har adoptert fra Slovakia. Karita Isabell Hilstad med en fosterhund som skal adopteres bort til Frankrike. Foto: privat

Karita velger gatehundene
Karita Isabell har ikke hjerte til å la syke og neglisjerte gatehunder i Slovakia være uten hjelp i jula.

Karita Isabell Hilstad fra Rødøy i Nordland studerer ved University of Veterinary Medicine and Pharmacy (UVMP) i Kosice, Slovakia for å bli veterinær. Fritiden går med til å redde løshunder i landsbyer rundt Kosice.

– I Slovakia er det dessverre et stort problem med gatehunder. Tusenvis lever under svært tøffe forhold. Shelterene er helt fulle og tar ikke inn flere hunder. Siden februar i år er vi en gruppe studenter som selv begynte å omplassere gatehunder, forteller Hilstad.

Landsbyhunder: Det finnes mange løshunder i landsbyene rundt byen Kosice. Flere av dem er dumpet der av folk som ikke lenger vil ha dem.

Finner nye hjem

Arbeidet består av karantene, fosterhjem, vaksinering, ormekur og kastering. Til slutt består jobben av å finne et adoptivhjem til hunden. 

– Veterinæren på universitet hjelper oss. Hun reiser sammen med oss til landsbyer for å finne løshunder. Og så tar vi dem på klinikken etterpå, forteller Hilstad.

Det blir til at de reiser et par ganger i uken til ulike landsbyer. Det er forskjellig hva de finner.

Av og til er det bare pelsklipp og vask de trenger. Så er det å finne dem et hjem.

– Hundene kan ikke overnatte på klinikken. Derfor behandler vi dem der, og tar de deretter hjem. Er det fullt hos oss har vi en gruppe medstudenter som tar de til seg inntil vi finner dem et fosterhjem.

Arbeidet utføres i samarbeid med landsbyene.

Selv om studentene er takknemlige for all praktisk hjelp, trenger de også penger. Årsaken er at de på sine turer for å finne hunder i ulike landsbyer, som oftest har med seg både mat og medisiner.

Søt: Denne søte hunden er også en av dem som ble funnet forlatt i en landsby. Nå får den et nytt og godt hjem takket være veterinærstudentene. Foto: privat

– Vi har hittil betalt for alt selv, men for å hjelpe så mange hunder som mulig har vi derfor laget en spleis: https://www.spleis.no/project/398561

Fire år i Kosice

Det er drøye tre år siden hun reiste til Bodø og Nord universitet for å begynne på bacheloren Animal Science.

Nord universitet samarbeider med UVPM om denne utdanningen.

Ikke bare det. Dette universitetet har veterinærutdanning, slik at etter fullført bachelor kan du gå videre. Noe Hilstad med flere av hennes medstudenter i høst valgte å gjøre. Hun går nå 4. år på den seks år lange utdanningen. Og angrer ikke.

– Jeg stortrives. Hele klassen reiste fra Bodø og hit ned. Det var veldig bra, for da blir du ikke alene i en ny by og et nytt land. Selv om det er et generelt godt og internasjonalt studentmiljø her i Kosice, er det trygt å begynne i Bodø og komme ned hit sammen med medstudenter, sier hun.

Studentene begynner med sin klasse fra Bodø, før de gradvis blir blandet sammen med de øvrige studentene.

– Det er et internasjonalt studentmiljø her. Det er veldig mange studenter fra Frankrike. De tar alle seks årene her. Det er også norske studenter som tar alle årene her, forteller Hilstad.

Veterinærstudenter: Odin Dobsen med sin hund Emil, er medstudent på 4. året på veterinærstudiet sammen med Karita Isabell Hilstad fra Rødøy. Hilstad startet sin utdannelse ved studiet Animal Science ved Nord universitet i Bodø. Foto: privat

Følg de norske veterinærstudentene og deres arbeid:

Facebook

Instagram

Animal science

Start på veien til å bli veterinær ved Nord universitet i Bodø og fortsett studiene ved University of Veterinary Medicine and Pharmacy (UVMP) i Kosice, Slovakia.

Vi tilbyr en spennende fellesgrad i Animal Science. Det første halvannet året studerer du i Bodø. Deretter fortsetter du studiet i Slovakia i halvannet år. Studenter som fullfører bachelorgraden er garantert overgang til videre veterinærstudier ved UVMP og fortsetter studiet sammen med klassen som de begynte studiet sammen med i Bodø.

  • Oppstart: Høst 2025
  • Studieform: Heltid
  • Språk: Engelsk
  • Studiepoeng: 180
  • Studielengde: 3 år
  • Opptakskrav: Se kravene
  • Søknadsfrist 15. april 2025 kl. 23.:59
Kontaktperson