Det grønne skiftet som Norge så vidt har startet på kommer til å kreve betydelig kompetanseløft i offentlig og privat sektor de nærmeste årene. Norge må gjennom en betydelig omstilling både av privat og offentlig sektor for å omstille samfunnet til å bli karbonnøytralt og klimavennlig. Skal vi som nasjon lykkes i årene framover må vi skape et samfunn som er i bedre likevekt basert på økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft.
Nord universitet bidrar med å utdanne kandidater med ny kunnskap. Universitetet tilbyr 187 forskjellige studietilbud på våre fem fakulteter. Nesten 6.000 nye studenter har takket ja til studieplass, først og fremst unge voksne som skal få solid kunnskap i et forskningsbasert akademisk miljø. Ferdig utdannede kandidater vil etter endt utdanning gå inn i viktige roller både i offentlig virksomhet og privat næringsliv hvor de bidrar med ny kunnskap og god kompetanse både til omstilling og det grønne skiftet.
Vi har lagt ned en betydelig innsats for å markedsføre våre studier nasjonalt og særlig i Trøndelag og Nordland. Søkertallene er ganske stabile sammenlignet med fjoråret. Samtidig ser vi en tendens til at flere av våre søkere ønsker å ta sin akademiske utdannelse som nett- og samlingsbasert i stedet for at hele studiet skjer daglig på en av våre åtte campuser. Dette er en utvikling som dels er styrt av at studentene må jobbe ved siden av studiet og av at mange velger fleksible utdanningsløp.
Nord universitet arbeider for at ungdommene i våre regioner i Nordland og Trøndelag tar høyere utdanning. For oss er to perspektiver viktige i våre bidrag til samfunnet rundt oss. For det første skal vi bidra med godt utdannede arbeidstakere til hele samfunnet. For det andre skal vi bidra med ny kunnskap og forskning som igjen gir viktige vekstimpulser til næringslivet i våre regioner.
I år kan vi ønske studentene velkommen til to nye, flotte bygg. Noatun ved vårt hovedcampus i Bodø skal gi våre studenter på Fakultet for biovitenskap og akvakultur de mest moderne fasiliteter, blant annet for de kandidatene som skal bidra til videreutvikling av sjømatnæringen. Fakultet for biovitenskap og akvakultur gleder seg til å ønske alle nye og gamle studenter velkommen til å ta i bruk dette nye flotte bygget. Vi er svært takknemlig for at både Regjeringen Solberg og Regjeringen Støre har sett behovet og har bevilget de nødvendige midler slik at vi kunne realisere dette bygget.
Ved campus i Levanger åpner vi det nye kreativt bygg, som gjør at vi samler alle våre kreative fag i Levanger. Vi tror at denne kraftsamlingen med 70-80 vitenskapelig ansatte medarbeidere innenfor et bredt spekter av kreative fag vil ha stor betydning for regionen.
Nord universitet utdanner hvert år mange lærere og sykepleiere som skal gå inn i viktige jobber for å sikre gode tjenester for velferdsstaten. I år er karakterkravet i norsk og mattematikk fjernet for sykepleie og for lærere.
Fakultet for lærerutdanning og kunst og kulturfag og Fakultet for sykepleie og helsevitenskap, skal gjennom våre utdanninger sørge for at alle kandidater som avslutter sine studier har samme høye kompetanse, kunnskap og ferdigheter som før.
Sosialt arbeid og barnevern er områder hvor det er stort behov for dyktige medarbeidere i velferdsstaten hvor Fakultet for samfunnsvitenskap bidrar med både forskning og nye studenter. Fakultetet utdanner også journalister, et viktig bidrag til å sikre det norske demokratiske samfunnet.
Nord universitet har mange studietilbud innenfor økonomi, ledelsesfag og innovasjon. Handelshøgskolen Nord (HHN) utdanner mange økonomer og MBA-kandidater hvert år, som gir viktige bidrag i sine eksisterende og fremtidige arbeidsplasser. Alle kandidatene har innovasjon og nyskaping som en del av sin økonomi- og ledelsesutdanning, og har kunnskap for å være endringsagenter i virksomhetene de jobber i, noe som er viktig blant annet for å få fart i det grønne skiftet. HHN gir også utdanning i sikkerhet og beredskap, som er viktig for vår totale samfunnssikkerhet.
Til våre studenter sier vi blant annet dette: «Hittil har mye av livet vært planlagt for deg. Men nå er det opp til deg. Det er du som skal ta sats. Ta vare på det kjente, samtidig som du gjør plass til det nye. Du skal tåle å bli utfordret. Føle mestring når du har valgt riktig. Skape rom for de store spørsmålene. Og det fineste av alt: Vi skal gå veien sammen.»
«Utdanning er det kraftigste våpenet du kan bruke for å forandre verden.» Ordene tilhører den nå avdøde sørafrikanske frihetskjemperen Nelson Mandela. Han legger et betydelig ansvar på oss som skal bidra til å gi studentene en god utdanning og han viser ungdommene at en av de viktigste veiene for å skape framdrift og framtidstro er gjennom utdanning.
Kritisk tenkning er fundamentalt for et velfungerende demokrati, da det fremmer informerte og reflekterte borgere som er i stand til å ta veloverveide beslutninger. Akademiske diskusjoner er der vi utforsker og utfordrer nye ideer, noe som er essensielt for demokratisk engasjement og deltakelse i demokratisk danning. Kritisk tenkning og akademiske diskusjoner er derfor en øvelse i demokratisk praksis og sivilt engasjement. Dette er avgjørende for å få gjennomført det grønne skiftet på en sosial bærekraftig måte.
For at vi skal lykkes med vårt samfunnsoppdrag som er å skape gode tjenester, kunnskapsrike samfunn og være i utvikling, er vi helt avhengig av dere som er rundt oss. Lokale og regionale politikere, kommuneadministrasjoner og ikke minst mange små og store bedrifter og organisasjoner. Vi må alle jobbe sammen for studentenes trivsel og vise studentene at deres kompetanse er ønsket og trengs i arbeidslivet.
Skal våre regioner ikke bli hengende etter i nødvendig omstilling som en del av det grønne skiftet, trengs det ny kompetanse. Vi kan tilby forskningsbasert kunnskap både gjennom studentene og vår omfattende forskning.
Nord universitet går veien sammen med studentene. Vi håper også våre lokalsamfunn og våre samarbeidspartnere vil gå veien sammen med oss.