Lover lærerjobb til de som tar utdanning

Solveig Melby og Siv Tone Sødal
Lover lærerjobb til de som tar utdanning
Flere kommuner i Trøndelag lover jobb til de som fullfører utdanning som barnehage- eller grunnskolelærer.

I tillegg dekker de utgifter under utdanninga.

- Det er helt nødvendig at vi tar disse grepene hvis vi skal få flere søkere, sier Solveig Melby som er kommunalsjef for oppvekst i Orkland kommune.

HR-sjef i Namsskogan kommune John Kenneth Ludvigsen

Både Orkland og Heim kommuner sør i Trøndelag og Namsskogan kommune lengst nord i fylket tar grep for å sikre seg lærere til grunnskoler og barnehager.

De lover jobb til de som fullfører utdanning som barnehagelærer eller grunnskolelærer. I tillegg dekker de utgifter til reise og læremidler under utdanninga.

- Her må vi som kommune kjenne vår besøkelsestid. Vi dekker lønn under samlinger og praksis utenfor egen arbeidsplass, vi dekker studieavgift og utgifter til pensumlitteratur. Og fast jobb venter etter endt utdanning, sier John Kenneth Ludvigsen som er HR-sjef i Namsskogan kommune.

Folk skal slippe å ta lønnsmessig tap for å ta utdanning.

HR-sjef i Namsskogan kommune John Kenneth Ludvigsen

Rekrutteringsmøter for unge

De tre kommunene møtte nylig potensielle søkere til lærerutdanninger i regi av rekrutteringsprosjektet LæreriNord og Nord universitet.

Både Solveig Melby og Siv Tone Sødal, rådgiver for oppvekst i Heim kommune, mener kommunene står foran en krevende oppgave: Å skaffe nok lærere til barnehager og grunnskoler.

- Vi må lage en god plan for hvordan vi kan rekruttere, og disse møtene i samarbeid med LæreriNord er en av arenaene som blir viktige i dette arbeidet, sier Sødal.

Vurderer lærerutdanning

Sindre Langørgen (19) og Bjørnar Ole Solberg (31)

Sindre Langørgen (19) deltok på møtet i Orkland og møtte opp for å få informasjon om lærerutdanning og det kommunene kan tilby. Han er usikker på hva han skal bli og jobber som assistent i både barnehage og skole for å finne ut hva han skal gjøre videre.

- Det virker både spennende og sosialt. Det skjer mye hele tiden og det dukker stadig opp nye utfordringer, og det liker jeg, sier Langørgen.

Han er interessert i idrett og kroppsøving og har familie i Bodø. Derfor kan det hende at han drar nordover for å ta lærerutdanning.

- Jeg ønsker å flytte på meg når jeg skal studere, sier Langørgen.

Bjørnar Ole Solberg (31) har en bachelorgrad i økonomi, men ønsker å prøve et nytt yrke. Han jobber også som assistent i skole og barnehage for å finne ut hva han skal gjøre videre.

- Så langt er det nok artigst å jobbe i skolen. Jeg trives veldig godt med både elevene og kollegene, sier Solberg.

Else Amalie Bakken (24) og Amanda Winter (27)

Må ha økonomisk trygghet

Else Amalie Bakken (24) jobber som assistent i skole i Namsskogan kommune og har en bachelor i naturforvaltning. Hun er i gang med det første året av ei barnehagelærerutdanning og håper å kunne fullføre denne.

- For å kunne fullføre utdanningen er jeg avhengig av inntekt mens jeg studerer. Møtet i dag var positivt med tanke på nettopp det, sier Bakken.

Amanda Winter (27) er utdannet barne- og ungdomsarbeider og har jobba som det (i Namsskogan?) siden 2017. Nå ønsker hun mer utdanning for å utvikle seg faglig.

- Ønsket er å ta en barnehagelærerutdanning slik at jeg kan bidra enda mer på min egen arbeidsplass, forteller Winter.
Hun understreker viktigheten av å ha økonomisk trygghet hvis hun skal ta mer utdanning.

- Med nytt hus og to små barn er jeg avhengig av deltidsstudier og økonomisk trygghet for å kunne gjennomføre utdanning, sier Amanda Winter.

Fakta om LæreriNord: 

LæreriNord er ei satsing for å øke rekrutteringa og styrke omdømmet til læreryrket i Nordland og Trøndelag.

Målet med LæreriNord er å få flere til å velge barnehage- og grunnskolelærerutdanning for å sikre kommunene kvalifiserte lærere i skoler og barnehager.

LæreriNord er et samarbeid mellom Nord universitet og kommunene i Nordland og Trøndelag.