– Det var en utrolig positiv opplevelse, sier Marthe Skjerpeng Benonisen. Hun var nylig en av de tjuefem første Nord-studentene som fikk oppleve en slik virtuell utveksling.
Den digitale utvekslingen ble gjennomført i vår i samarbeid mellom Nord universitet i Bodø og Babson College i USA, som er ranket som en av USAs fremste utdanningsinstitusjoner innenfor entreprenørskap.
Les også: Nord og Babson med nytt og virtuelt utvekslingstilbud
På tvers av land og studieprogram
– Det var en gruppe på totalt førti studenter fra to universiteter og tre ulike masterprogram som var med i dette online læringsprosjektet, forteller Marta Lindvert, kursansvarlig for Innovation Management.
Innovation Management er et studium som gjennom utvekslingsprogrammet gav 7,5 studiepoeng innenfor Master i entreprenørskap ved Handelshøgskolen Nord.
Fra Nord universitet deltok i tillegg studenter fra Global Management, programmet som fra kommende studieår heter Bærekraftig ledelse og arktiske perspektiver.
Den virtuelle utvekslingen er en del av COIL-samarbeidet (Collaborative Online International Learning), og det er første gang digital utveksling skjer under en formell paraply.
Løste kommunikasjonsutfordringer
– Vi opplevde at oppgaven ble løst litt annerledes fordi en annen kultur brakte nye erfaringer og synspunkter inn i løsningsarbeidet. Det var berikende, sier Marthe Skjerpeng Benonisen.
Hun går snart i gang med siste studieår på Master i entreprenørskap.
– Jeg hadde en utrolig positiv opplevelse med samarbeidet med Babson, og jeg holder fortsatt kontakten med gruppen min, sier hun.
Hun forteller at som naturlig er, fikk gruppa kjenne på utfordringer med å jobbe på tvers av språk og tidssoner. Noen ganger førte språkbarrierer til misforståelser, og koordinering av møtetider når tidsforskjellen er hele seks timer, kunne til tider være komplisert.
– Vi løste det som regel med å jobbe på ettermiddagstid her hjemme. Da var det formiddag hos Babson-studentene. Det ble ekstra viktig å være tydelig i kommunikasjonen, og være fleksibel med hensyn til tidspunkter for å sikre effektivt samarbeid, sier Benonisen.
Fikk oppgaven fra ekstern industripartner
– Vi startet med tre felles digitale samlinger der alle deltok. Studentene ble deretter delt i grupper, og selv om de leverte en felles oppgave, ble alle evaluert ved sitt studiested, sier kursansvarlig Marta Lindvert om den praktiske organiseringen.
Studentene fikk i fellesskap presentert en case av en ekstern industripartner, som er et større, internasjonalt konsern. Så tok de fatt på oppgaven: Å løse en kommunikasjonsutfordring i et team der studentene fysisk var plassert i hver sine tidssoner.
– Å løse konflikter mens du diskuterer på et annet språk, er både nyttig og utfordrende, sier Lindvert.
Billig, tidseffektivt og miljøvennlig
Både studenter og studiested har et sterkt ønske om internasjonal utveksling, men det er ikke like enkelt for alle å bryte opp og reise utenlands i et halvt år.
For noen blir dette en icebreaker. Å møte studenter fra andre kontinenter blir ufarliggjort.
Marta Lindvert, kursansvarlig
– For noen blir dette en icebreaker. Å møte studenter fra andre kontinenter blir ufarliggjort. Kanskje blir det neste et semester utenlands, sier Lindvert.
Som studiested opplevde de at dette var en bærekraftig måte å få i gang internasjonalt samarbeid på.
– Det var både billig, tidseffektivt og miljøvennlig. At vi for første gang fikk et slikt samarbeid formalisert, er vi svært fornøyd med, sier hun.
Hun tror forutsetningene for å bygge varige relasjoner som kan komme til nytte i arbeidslivet på et senere tidspunkt, absolutt er til stede. Tanken er å utvikle dette samarbeidet videre, slik at det kan bli et fast innslag i andre semester på flere masterprogram.
Nord universitet har allerede et godt etablert samarbeid med det velrenommerte universitetet på USAs østkyst.
Verdifull læringsopplevelse
Der har hun full støtte fra studentene:
– Dette samarbeidet ble en tverrkulturell læringsarena ved å bringe sammen ulike perspektiver, erfaringer og tilnærminger fra folk med forskjellige kulturelle bakgrunner.
– Gjennom samarbeidet fikk vi muligheten til å lære om hverandres kulturer, jobbmetoder og verdier, noe som beriket våre egne perspektiver og forståelse. Det var virkelig en verdifull læringsopplevelse på tvers av kulturer, utdyper Marthe S. Benonisen.
– Det var et kort, men artig prosjekt, sier medstudent Anton Lorentzen.
Han skulle gjerne hatt mer tid til å bli kjent, selv om gruppearbeidet foregikk via skjerm. Han tror et mer langvarig samarbeid hadde vært fullt ut mulig.
Bare det å komme over en språklig terskel, har stor verdi. Så selv om dette ikke er en fullverdig utveksling, så er det nyttig å få innsikt i kulturforskjeller.
Anton Lorentzen
Klar for Sør-Afrika
– Bare det å komme over en språklig terskel, har en stor verdi. Så selv om dette ikke er en fullverdig utveksling, så er det nyttig å få innsikt i kulturforskjeller mellom ulik akademisk faglig bakgrunn. Vi merket også godt at vi i Norge er vant til en mindre hierarkisk organisajonsstruktur, sier Lorentzen.
For Lorentzen ble utvekslingen starten på flere internasjonale studentmøter. Til høsten blir han nemlig å finne i Sør-Afrika, der et av semestrene i siste år av masterprogrammet Master i Entreprenørskap og forretningsutvikling skal tilbringes.
Fikk reiselyst
For Marthe S. Benonisen ble digital utveksling en øyeåpner.
– Det er en flott måte å koble seg med mennesker over hele verden på, spesielt når fysiske møter ikke er mulig. Selv om det ikke helt kan erstatte den fysiske opplevelsen av å være i et nytt land, kan digital utveksling likevel tilby verdifulle muligheter for kulturell utveksling, samarbeid og læring. Det er en annen tilnærming, men den kan være like verdifull på mange måter, sier hun.
Hun har også fått mer lyst til å dra på utveksling etter å ha jobbet med folk fra ulike kulturer.
– Det virker som en fantastisk måte å lære mer om verden og seg selv på.
Har du spørsmål om utveksling?
Ta gjerne kontakt med vår enhet for internasjonalisering. De ansatte her jobber med praktisk veiledning og tilrettelegging for tilreisende og utreisende studenter og ansatte.
Enhet for internasjonalisering (nord.no)
Universitetsalliansen Sea-EU
Visste du at Nord universitet er medlem av Sea-EU? Det er en europeisk universitetsallianse for samarbeid innenfor utdanning og forskning over landegrensene i Europa. Motto for alliansen er: «Living sustainably, by, from and with the sea».
Alliansen består av ni universiteter:
- Nord universitet
- University of Gdansk (Polen)
- Kiel University (Tyskland)
- University of Western Brittany (Frankrike)
- University of Split (Kroatia)
- Parthenope University of Naples (Italia)
- University of Algarve (Portugal)
- University of Cádiz (Spania)
- University of Malta
Til sammen har Sea-EU mer enn 150.000 studenter og 18.000 ansatte. Universitetene i alliansen skal styrke det kystnære forsknings- og utdanningsfeltet, og fremme sentrale samarbeidsområder som internasjonalisering, bærekraft, digital transformasjon, åpenhet og demokrati.