– For meg er dette helt perfekt

Kvinne som forer sau i et fjøs.
– For meg er dette helt perfekt
Hun har gått med en plan helt siden barna var små. Et deltidsstudium gav Marthe Olsen Einmo muligheten til å realisere den.

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Etter å ha jobbet flere år i barnehage, er Marthe Olsen Einmo nå deltidsstudent ved barnehagelærerutdanningen ved Nord universitet på Nesna. Et studieopplegg hun beskriver som perfekt.

– Som etablert med barn og familie passer dette midt i blinken. Et deltidsstudium gir mange flere mennesker muligheten til å få seg en utdanning. 
Selv forteller hun om flere medstudenter som ønsker å beholde sin fulle jobb ved siden av studiene.

– For eksempel for å kunne spare opp egenkapital eller for å kjøpe seg bolig. Jeg synes det er så bra at folk som er etablert et sted, enten med egen familie eller jobb, har muligheten til å utdanne seg uten å flytte eller rive opp hjemmet til en hel familie.​

Se hennes beste tips som deltidsstudent nederst i artikkelen.

God kontakt med lærerne

Selv har hun gått med en plan om utdanning i yrket hun brenner for i flere år, og en del av planen var å vente til hennes egne barn var litt større. I dag er de 9 og 12 år, og Marthe er inne i sitt fjerde og siste semester ved deltidsstudiet til Nord universitet på Nesna.

– Jeg tar denne utdanningen fordi jeg alltid har likt å jobbe med mennesker, særlig barn. Etter å ha jobbet i ulike barnehager, ble ønsket mitt om å ta denne utdanningen forsterket. Jeg kjenner at dette er helt rett for meg. 
Hun skryter veldig av faglærerne sine.

– Det som er spesielt bra med Nesna er den gode kontakten faglærerne etablerer med sine studenter.
Studiet er en kombinasjon av forelesninger, praksisperioder og samlinger på studiested Nesna. Under pandemien har samlingene variert mellom å være fysiske og digitale, alt etter gjeldende smittevernregler.

– Jeg synes de siste to årene gir et godt eksempel på hvordan faglærerne på Nesna er. Til tross for pandemi og nedleggelse, har de vært til stede for oss studenter og klart å gi oss et godt studietilbud. 

– De har tatt utfordringer på strak arm, kastet seg rundt og laget alternative, gode studieopplegg. Samtidig har de vært så tilgjengelig for oss studenter. Det viser at de er engasjerte og gode. All ære til dem for å ha stått så støtt i alt dette, sier hun. 

Fant ny løsning på eksamen

Et eksempel på at de finner løsninger, er da klassen hennes skulle ha eksamen i kunst, kultur og kreativitet, en eksamen som egentlig blir gjennomført fysisk med barn tilstede på Nesna, men som falt under en periode med strenge smittevernregler:

– Da kontaktet lærerne våre flere barnehager over hele landet og så gjennomførte vi eksamen via video, med barn og sensorer til stede i barnehagen. Slik fikk vi vist hvordan vi omsatte teori til praksis og engasjerte barna i emnet, samtidig som vi fikk direkte tilbakemeldinger fra barna på opplegget, forteller hun imponert. 

Fremtiden blir over fjellet

Helt siden hun var på besøk ved studiested Nesna da hun gikk på videregående, har hun gått med et ønske om å studere på Nesna.

– Jeg fikk et positivt inntrykk av Nesna og det ble bare forsterket da jeg begynte å jobbe i barnehage her. Nesna er en nydelig plass med hyggelige, imøtekommende mennesker.

Nå ser hun for seg jobbfremtiden sin her.

– Jeg ønsker å jobbe på Nesna etter endt utdanning og i samme barnehage som jeg gjør nå. 
Det innebærer en reisevei på 30 minutter, inkludert forsering av Sjonfjellet. Marthe er nemlig etablert i bygda i Utskarpen i nabokommunen Rana. Her bor hun med samboer og to døtre, hvor de har tatt over gården i hans familie. 

– Jeg trives godt som samboerens «side-kick» i bondeyrket, og er ofte med på å ta kveldsskiftet i fjøset. Og jeg er alltid med å gå i fjellet for å hente inn sauene om høsten. Jeg elsker å gå i fjellet her og vi er ofte på telttur. 
Nå er det først og fremst fordypning i pedagogisk ledelse og skriving av bacheloroppgave som står på studieprogrammet.
Hvem tenker du at dette studiet passer for?

– Du bør i utgangspunktet like å jobbe med mennesker. Så må du være klar for å få deg noen overraskelser og for å lære nye ting om deg selv. 

Hennes beste tips som deltidsstudent:

Kvinne ved en bærbar datamaskin.
Foto: Rami Skonseng, Mye i media.

– Å være deltidsstudent krever at man setter av tid og at man er strukturert. 

Hun forteller at studiene går på bekostning av andre ting noen ganger. Det går for eksempel med noen ettermiddager, kvelder og helger. 

– Så hjelper det godt på med en støttende familie som ønsker at du skal klare dette, og med gode medstudenter. Det har jeg heldigvis.
I tillegg anbefaler Marthe en ekstra motivator:

– Finn noe å se fram til før du setter deg ned og tar ei arbeidsøkt med studiene. Det kan være alt fra å gå en tur når du er ferdig, til filmkveld med familien. ​​

Nord-student

Navn: ​Marthe Olsen Einmo
Bosted: Utskarpen
Utdanning: Barnehagelærerutdanning, deltid
Studiested: Nesna

Barnehagelærer-utdanning, deltid


Studiepoeng: 180
Studiested: Nesna og Bodø
Studieform: Deltid
Opptakskrav: Generell studiekompetanse

Gå til studieprogramsiden​