Rannveig Edda Hjaltadottir er nærmest en globetrotter å regne i nordisk forskningssammenheng. Gang på gang har hun endret adresse for å sikre spennende akademiske jobber rundt omkring i Norden.
Etter siste forskningsopphold i Luxembourg pakket Rannveig kofferten og flyttet til Nord-Norge der drømmejobben ventet.
– Kollegene mine mente jeg var gal som flyttet så langt nord. De advarte meg mot mørketid og snøstorm, men jeg kunne ikke annet å le, sier Rannveig som er født og oppvokst i langt værharde forhold på Island.
Stortrives på Nord i nord
Rannveig Edda Hjaltadottir er førsteamanuensis i innovasjon ved Handelshøgskolen, Nord universitet, og tilhører forskningsmiljøet Senter for industriell forretningsutvikling ved Campus Helgeland, Mo i Rana. Her underviser og forsker hun på sirkulær økonomi tilknyttet industri. Om det er gøy? I aller høyeste grad, ifølge islendingen.
– Jeg lette etter et miljø med stort fokus på forskning. I Senter for industriell forretningsutvikling jobber vi tett med flere nasjonale og internasjonale forskere på ulike forsknings- og innovasjonsprosjekter mot en bærekraftig fremtid, forteller Rannveig. I industribyen Mo i Rana ligger alt til rette for at forskning og sirkulær økonomi sammen skal utgjøre det grønne skiftet – en symbiose som denne førsteamanuensisen brenner for!
– Akkurat nå er jeg involvert i tre store internasjonale prosjekter og venter svar på flere søknader, sier Rannveig.
– Det som er så spennende med å være forsker er alle de ulike arbeidsoppgavene du har – det er aldri det samme! Jeg liker variasjon, og forskning og undervisning passer veldig fint sammen, sier Rannveig som underviser i emnene statistisk analyse og innovasjon og sirkulær økonomi for økonomistudentene ved Handelshøgskolen. I tillegg holder hun egne kurs om sirkulær økonomi for ph.d.-studentene.
Godt arbeidsmiljø
Rannveig beskriver at kollegene ved Nord universitet har et nært samarbeid, med gode faglige diskusjoner og en lav terskel for å drøfte utfordringer og problemstillinger sammen, noe hun virkelig setter stor pris på.
– Å være en del av et miljø der alle er opptatte med sitt er ikke noe for meg. Dette var også ett av kriteriene jeg hadde da jeg takket ja til stillingen på Nord universitet, sier Rannveig fornøyd.
Internasjonalt forskernettverk
Forskningen har tatt førsteamanuensisen verden rundt – både alene og sammen med kollegene ved Nord universitet. Opp gjennom årene har Rannveig opparbeidet seg et bredt internasjonalt nettverk av forskere som deler hennes lidenskap for sirkulær økonomi. Det er derfor ikke helt uvanlig å finne islenderen på campus etter at andre kolleger har startet på kveldsmaten.
– Jeg innretter meg etter det internasjonale markedet med ulike tidssoner. Jeg tar heller et Teams-møte med en forsker i Australia klokken ti på kvelden i stedet for klokken fem på morgenen, forteller forskeren.
Startet en ny karriere som 50-åring
Rannveig kommer fra den lille bygda Dalvik på Island hvor hun er utdannet lærer. Etter tjue år i yrket valgte hun som 38-åring å flytte til Danmark for å ta fatt på økonomistudier ved Syddansk Universitet i Sønderborg. En bachelor ble til master, som igjen førte til en fullført doktorgrad.
Nå gjør Rannveig det hun brenner for aller mest – å utvikle en bærekraftig fremtid for industrien med global relevans, samtidig som hun briljerer med gamle lærer-kunster i undervisningsrommene. For Rannveig er dette fullkommen symbiose.