Møt universitetsbibliotekar Trude Gystad

Trude Gystad

Stortrives i jobben på Nesna. – Som bibliotekar kommer jeg i kontakt med mange hyggelige og flinke folk i hele Nord universitet, og det setter jeg stor pris på, sier universitetsbibliotekar Trude Gystad. Foto: Gunn Helen Bye

Møt universitetsbibliotekar Trude Gystad
Ved et av Helgelandskystens mange trafikkerte knutepunkter ligger studiested Nesna. Her stortrives trønderen Trude Gystad: – Arbeidsmiljøet er fantastisk!

For mange kan et lite tettsted som Nesna virke som et uvanlig valg for arbeidsplass og bosted. Men for universitetsbibliotekar Trude Gystad er det ingenting som slår sjarmen ved Helgelandskysten.

Trude har jobbet som universitetsbibliotekar på Nesna i over tjue år. Selv så hun for seg å være der i bare ett år.

Lærings- og forskningstjenester

– Jeg er veldig glad i jobben min, det må jeg si, forteller Trude opprømt.

Hun utgjør halvparten av bibliotekressursene på universitetsbiblioteket ved Nord universitet på Nesna.

– Jeg jobber med lærings- og forskningstjenester og tilbyr veiledning og kurs for studenter og ansatte. Det innebærer alt fra å kurse studenter i hvordan man fører opp referanser i akademiske oppgaver til brukerstøtte for faglige ansatte, og alt inni mellom, legger hun til.

Universitetsbiblioteket Nord driftes av 35 bibliotekansatte fordelt på åtte studiesteder. Hvert studiested har et eget universitetsbibliotek. På campus Nesna er de til sammen to bibliotekansatte som skal serve om lag 60 ansatte og drøyt 200 studenter fra ulike utdanningsløp ved Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag.

God kontakt med studentene

Trude har alltid hatt en sterk interesse for bibliotekfaget. Etter at hun fullførte bibliotekstudier i Tromsø var Steinkjer-kvinnen på jakt etter noe nytt.

Med bakgrunn som lærer over mange år tok hun sats og takket ja til et vikariat på ett år.

– Jeg hadde aldri vært på Nesna eller på Helgeland, men jeg hadde lyst til å gjøre noe helt annet på en ny plass, forteller Trude.

Men at hun skulle trives så godt var hun ikke forberedt på.

– Jeg fikk raskt god kontakt med studentene og på en liten plass blir man jo godt kjent med dem. Det å kunne formidle kunnskap og støtte i deres akademiske reise er utrolig givende, sier Trude.

Inkluderende arbeidsmiljø

Den umiddelbare tilhørigheten til arbeidsplassen og kollegaene var også avgjørende for at hun ble værende på Nesna da vikariatet ble til fast ansettelse.

– Vi har et veldig godt arbeidsmiljø her som har vært inkluderende fra første stund. Gode kolleger man kan sparre med, både lokalt og på tvers av alle campusene er virkelig unikt, sier universitetsbibliotekaren.

De siste atten årene har Trude i tillegg jobbet med fagforeningsarbeid som hovedtillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag ved Nord universitet. I fagforeningssammenheng er hun en bauta å regne, og med lang fartstid og erfaring knyttet Trude nærmere kontakt med egen organisasjon og øvrige kolleger.

– Jeg tror fagforeningene spiller en viktig rolle i å utvikle institusjonen, ved å sette fokus på informasjon og transparens i organisasjonen, sier Trude.

En skjult perle med rikt kulturliv

Men det er ikke bare jobben som holder Trude på Nesna. Helgelandskysten, med sin dramatiske natur og rike kulturhistorie, har blitt en stor del av hennes liv.

– Det er noe helt spesielt med å bo her, fortsetter hun.

– Fjellene, fjordene, og de små øyene – jeg har alt jeg trenger rundt meg! Jeg er veldig glad i å gå på Nesnafjellet og bruke turmulighetene på Helgeland. Det er en spektakulær skjærgård, sier trønderen.

Helgelandsmagi. Trude er glad i å bruke naturen på omkring på Helgeland. Turen til Rødøyløva ble godt planlagt etter både langtidsvarselet og avspaseringsdager. Foto: Runa Storheil

Trude forteller at det lille lokalsamfunnet på knapt 1800 innbyggere er opptatt av å ta vare på hverandre.

– Det skjer alltid noe her, fra lokale kunstutstillinger til musikk- eller løpefestivaler. Folk er så engasjerte og kreative, og det skaper en sterk følelse av fellesskap, forklarer hun og legger til: – Å være en del av dette samfunnet gir meg en følelse av tilhørighet. Jeg har jo alt jeg trenger her!

Perfekt balanse

Ikke overraskende liker Trude å forsvinne inn i litteraturens verden på fritiden også. For tiden byr favorittlektyren på melankolsk stemning i forfatteren Levi Henriksens univers på Østlandet, eller av forfatter Anna Gavaldas drømmende skildringer fra den franske landsbygda.

Universitetsbibliotekar Trude Gystad har funnet en perfekt balanse der lidenskap for både jobb og lokalsamfunn kan gjøre livet på et lite sted som Nesna både tilfredsstillende og meningsfylt.