– Det har vært en fantastisk uke, sier Nord-rektor Hanne Solheim Hansen etter fire intense dager med møtevirksomhet, nettverksbygging og samarbeid. – Vi ser at vi er med i en allianse der vi flytter utviklingen av høyere utdanning i Europa, og det er utrolig artig å være med på, smiler Hanne Solheim Hansen.
Alliansen omtales ofte som "SEA-EU-familien", og det med rette. Mellom de mer formelle møtene lignet samlingen en familiesammenkomst der gleden ved å gjenforenes og tilbringe tid sammen var stor.
På Governing week møtes rektorer, vitenskapelig og administrativt ansatte og studenter fra ulike disipliner og nivå fra de ni deltakeruniversitetene. De sitter sammen i ulike konstellasjoner for å ta beslutninger på det høyeste styrenivå i alliansen. Dette omfatter blant annet studentrådet, teknisk arbeidsgruppe, kvalitets- og etikkutvalget, og ikke minst selve styret (Governing board), som for øyeblikket ledes av Nord universitet ved rektor Hanne Solheim Hansen.
I tilleg til møtene var det sosiale og kulturelle arrangementer, og deltakerne fikk en smak av Bodønaturen, med turer til Mjelle og Saltstraumen. At været viste seg fra sin beste side gjorde dette til en utrolig opplevelse for mange av deltakerne. På Bodø rådhus fikk de også et møte med samisk musikk på en eksklusiv konsert med Nords egen Frode Fjellheim.
Viktige strategiske diskusjoner
Blant temaene som ble diskutert var studentmobilitet og utveksling, forbedring av kommunikasjonskalene og synergiene mellom partnerne, etablering av et organ for felles prosjekter, og den juridiske statusen til SEA-EU.
Alle rektorene var også samlet i egne rektormøter, der de viktigste spørmålene var finansiering av alliansen når EU-støtten stopper samt framtidig juridisk status.
Flere artikler fra Governing week:
Ulikheter er en styrke
Alle som er involvert i alliansen kjenner nok i blant på hvordan kulturforskjeller og systemulikheter kan påvirke arbeidstempoet i alliansen, men det er også mye å lære fra slike forskjeller.
– Vi kommer fra ulike kulturer og systemer, og vi kan si det er en utfordring, men det er også en fordel. Vi oppfordrer til å løfte opp slike ulikheter og dra nytte av dem, sa Hanne Solheim Hansen til deltakerne på vegne av alle rektorene.
Vi kommer fra ulike kulturer og systemer, og vi kan si det er en utfordring, men det er også en fordel. Vi oppfordrer til å løfte opp slike ulikheter og dra nytte av dem
Rektorene på de ni universitetene i SEA-EU-alliansen
Engasjerte studenter
SEA-EU har også sitt eget studentråd (Student Council), som består av to studenter fra hvert universitet. De møtes jevnlig i digitale møter, og er studentenes stemme inn i alliansearbeidet. – Vi jobber for studentene på alle de ni universitetene, sier Anna Viktoria Bjørsvik, som representerer Nord universitet i studentrådet.
For eksempel har vi vært veldig involvert i arbeidet med de såkalte "joint programs" (felles studieprogram på tvers av universitetene), der vi har gitt innspill om hvordan en får dette riktig for studentene, sier hennes medrepresentant fra Nord universitet, Hanna Mary Pettersen.
– Det er en fantastisk mulighet å få være med i studentrådet, sier Anna Viktoria og Hanna. – Det består av sykt dyktige folk, som vil det beste for alliansen og universitetene.
– Og det beste med å være med er at du får venner for livet, smiler Hanna Mary Pettersen.
Styremøtet - Governing board
Det siste og viktigste møtet under uka var "Governing board". Det består av rektorer, viserektorer og studenter fra alle universitetene, representanter fra andre interne arbeidsgrupper og fra eksterne partnere, samt den administrative ledelsen i SEA-EU.
Dette møtet markere også byttet av presidentskap, eller styreledelse. Nord universitet har hatt denne ledelsen det siste halve året, og overleverte det nå videre til universitetet i Malta og deres rektor Alfred J. Vella. Neste Governing finner dermed sted på Malta i november 2024.
Lykkelig vertskap
Bak all planlegging og organisering fra Nord universitets side står prosjektleder for SEA-EU på Nord, Tove Holm.
– Jeg har gledet meg til denne uka hele året, og er så fornøyd med at vi kunne ta i mot våre alliansepartnere her, sier Tove Holm. – Det har vært en fantastisk uke, og jeg føler mest av alt på glede nå. Jeg er også veldig takknemlig for alle på Nord som hjalp til med det praktiske, og for alliansekoordinatorene som jobbet sammen om programmet. Sammen er vi sterkere! konkluderer Tove Holm.
Les flere saker fra Governing week (på engelsk):
About SEA-EU
The SEA-EU alliance consists of nine universities:
- Nord University
- University of Gdansk (Poland)
- Kiel University (Germany)
- University of Western Brittany (Brest - France)
- University of Split (Croatia)
- Parthenope University of Naples (Italy)
- University of Algarve (Portugal)
- University of Cádiz (Spain)
- University of Malta
Together, the alliance partners have more than 150,000 students and 18,000 employees who will benefit from the objectives that the alliance has set itself.