Nawid takker Namsos, Norge og Nord universitet

Ung mann i lys gang med studenter i sofa i bakgrunn. Foto

Nyutdanna vernepleier: – Nå føler jeg at jeg har nådd målet, og det føles fantastisk, sier Nawid Hussaini (23). Foto: Albertine Vestvik.

Nawid takker Namsos, Norge og Nord universitet
Han kom til Norge som enslig mindreårig flyktning for åtte år siden. Nå venter fast jobb og egen leilighet for den nyutdannede vernepleieren Nawid Hussaini.

Noen mennesker bare oser av godhet, utstråling og positiv energi. 23 år gamle Nawid Hussaini er sånn.  

– Jeg trives så godt i Namsos, at jeg aldri kommer til å flytte herfra. Jeg er en namsosing, sier han med et stort smil.

Jeg er en namsosing.

Nawid Hussaini

Den rykende ferske vernepleieren har mange gode grunner til å være glad. 23-åringen ble tidlig voksen. Allerede som lite barn mistet han sin far i en gruveulykke i Pakistan. Han fikk derfor veldig tidlig ansvaret for å forsørge sin familie i Afghanistan etter hvert som han vokste opp.

– Jeg har vokst opp med lite penger og uten far, og har forsørget hele familien fra jeg var ganske liten. Nå har jeg fått hentet familien min hit til Namsos. Min mamma og lillebror kom for tre år siden, og nå skal vi bo sammen også i framtida. Nå smiler livet og jeg har nådd målet, sier Nawid.

Ung mann med ryggsekk over skuldra foran universitetsbygg. Foto
En lang reise: Nawid kom til Namsos i 2016 etter å ha reist gjennom mange land med lite penger. – Jeg hadde med meg 400 euro, og måtte spare på pengene for å få dem til å vare så lenge som mulig. Jeg er blitt veldig god på sparing, smiler Nawid Hussaini, som snart skal flytte inn i sin egen leilighet. Foto: Albertine Vestvik.

Hadde aldri hørt om vernepleierutdanning

Nylig leverte han inn sin bacheloroppgave i vernepleie ved Nord universitet. Det betyr at han nå er ferdig utdannet vernepleier, og klar for å ta fatt på yrkeslivet. Nawid forteller at valget av utdanning ikke er tilfeldig, men et direkte resultat av mottakelsen han fikk da han kom til Namsos.

– Vi var seks-sju stykker som kom til Namsos samtidig som enslige mindreårige flyktninger. Noen av de ansatte som tok imot meg her var vernepleiere. Jeg bet meg merke i at måten de var på overfor oss, var annerledes enn alle andre. De ville at vi skulle velge og bestemme selv, noe jeg satte pris på.

Nå smiler livet og jeg har nådd målet.

Nawid Hussaini

– Før jeg kom hit hadde jeg aldri hørt om at det finnes vernepleiere. Siden vernepleierutdanningen lå her i Namsos, ble valget enkelt for meg, sier Nawid, som har gjennomført både norskopplæring og videregående skole i samme by.

Tidlig voksen: Nawid Hussaini har nå fått jobb som vernepleier i Namsos kommune, hvor han skal jobbe i hjemmetjenesten. – Jeg må ta vare på moren min. Hun har alltid vært der for meg, sier Nawid, som skryter av studentlivet ved Nord i Namsos. Foto: Albertine Vestvik.

En ildsjel som gir tilbake til samfunnet

Og her stortrives han. Her har han fått både venner og et stort nettverk. Ikke minst takket være at han er en ildsjel av natur.

– Jeg er veldig glad i sport. I Namsoshallen spiller jeg både fotball og volleyball tre dager i uken. I tillegg har jeg selv arrangert noe som heter «Fotball for alle» i to år nå, med støtte fra kommunen til utstyr og halleie. Til sammen er over 30 mennesker fra hele verden i alderen 16 til 50 år med på de ukentlige treningene, sier 23-åringen, som også er leder av en afghansk forening i namdalshovedstaden.  

– Jeg liker å finne på noe. Nylig deltok jeg også på studentmesterskapet Nord Cup i Bodø. Det var en helt utrolig fin opplevelse, sier han.

Minne for livet: De to siste årene har Nawid deltatt på Nord Cup i Bodø, noe som har vært blant høydepunktene i hans studenttilværelse. – Jeg deltok i volleyball, og laget mitt kom på 2. plass både i fjor og i år, sier han. Foto: Andreas Ellingsen.

Mange muligheter til å jobbe med mennesker

Sin aller siste praksis hadde Nawid i flyktningtjenesten. Bacheloroppgaven skrev han om inkludering i arbeidslivet sammen med en medstudent basert på temaønske fra praksisplassen. Nawid har altså fått brukt sin bakgrunn aktivt i studiet sitt.

Bacheloroppgaven fullførte han nylig i god stil, slik at han nå er ferdig utdannet vernepleie.

Hvorfor vil du anbefale andre å bli vernepleier?

– Først og fremst fordi du får jobbe med mennesker, og fordi du som vernepleier ser på alle mennesker på samme måte uavhengig av fysiske forutsetninger eller funksjonsnedsettelser.

– Som vernepleier får du dessuten mange muligheter til å jobbe hvor som helst. Selv skal jeg jobbe i hjemmetjenesten, smiler han.

Mann som viser fram et bilde av en medalje på sin iphone. Foto
Livet smiler for Nawid: – Ja, nå smiler livet. Vi velger selv hvilken retning vi skal gå. Du har så mange muligheter her i Norge, sier Nawid, og viser stot fram sølvmedaljen han nylig mottok under Nord Cup. Foto: Bjørnar Leknes.
Gruppe studenter samlet rundt et bord i en kantine. Foto
Godt studiemiljø: Nawid skryter av studiemiljøet ved Nord universitet i Namsos. Nå venter fast jobb som vernepleier. Foto: Bjørnar Leknes.

Vernepleie, bachelor

Vil du bidra til at alle skal få like muligheter til gode og meningsfulle liv? Bachelor i vernepleie gir deg unik kompetanse på funksjonshemming og tilrettelegging for god helse og samfunnsdeltakelse for mennesker i alle aldre og livssituasjoner.

  • Oppstart: Høst 2024
  • Studiepoeng: 180
  • Studiested: Namsos

Les mer om studiet

Kontaktperson