Alle som nå kjører forbi Nord universitet på Mørkved vil legge merke til et flott nytt bygg som møter deg på universitetet. Torsdag 26. september er en merkedag og en viktig milepæl for hele universitetet. Statsråd Oddmund Hoel kan endelig foreta den offisielle åpningen av vårt nybygg «Noatun». Dette er intet mindre enn det mest moderne laboratoriebygget i Norge. 80 prosent av de 8400 kvadratmeter bygget rommer er forsknings- og undervisningslaboratorier.
80 prosent av de 8400 kvadratmeter bygget rommer er forsknings- og undervisningslaboratorier.
Nord universitet vil med dette øke kapasiteten betydelig for å utdanne flere kandidater i første rekke innenfor de blå næringene. Fakultet for biovitenskap og akvakultur har ansvaret for utdanningen av studenter innenfor disse næringene. Flere av de mest populære studieprogrammene ved Nord universitet er rettet inn mot havbruk, marin biodiversitet, dyrepleie og fellesgrader sammen med internasjonale universiteter, blant annet for utdanning av veterinærer.
Utdanningene som Nord universitet tilbyr våre studenter er forskningsbaserte. De nye forskningslabene vi nå kan ta i bruk vil i stor grad bli benyttet av mastergrads- og doktorgradsstudenter. De forsker på alt fra DNA, celler og mikrober for å framskaffe ny kunnskap om økologisk diversitet og hvordan klimaendringer påvirker livet i havet og på land.
DNA’ets mysterier og hvordan det blir påvirket og uttrykkes i ulike miljøer og ytre påvirkninger, mikrober – både de som medfører sykdom og de som kan brukes for å kontrollere mikroorganismer som kan gjøre oss syke. Kort og godt vil nye laboratoriefasiliteter bidra til mer forskning for å forstå sammenhenger mellom DNA, celler, vev, organer, individer og arter og hvordan variasjon oppstår og påvirkes av – og tilpasses til ulike miljøer
Nye undervisningslaber skal også gi praksisnær utdanning. Vi får blant annet et splitter nytt klinikkrom til dyrepleier og veterinær studentene slik at de kan øve på ulike situasjoner i en dyreklinikk. Læringsutbyttet blir bedre ved at teori og praksis kan knyttes bedre sammen. En viktig del av utdanningen vil fortsatt være praksis studentene får i dyreklinikk og ute i praksis, men dyreklinikk- laben vil bidra til at studentene totalt sett får mer praktisk erfaring.
Fakultetet disponerer i tillegg en forskningsstasjon som er viktig infrastruktur for forskning på akvakulturrelaterte problemstillinger innen fiskevelferd og havbruk. Nye fôringredienser til laks er en forutsetning for bærekraftig utvikling av havbruksnæringen. Det forskes også mye på ny teknologi og velferd hos fisk for å forstå hvordan vi bedre kan ivareta fiskehelsen i kommersielt havbruk. Feltstasjonen for marin økologi er en viktig del av våtlabs infrastruktur som består av kystforskningsfartøyet «Prinsesse Ingrid Alexandra» som eies av Havforskningsinstituttet og som Fakultet for biovitenskap og akvakultur har en fast brukerandel av, og et fartøy Tanteyen II fast stasjonert på feltstasjonen og som studenter kan benytte for innsamling av forskningsmateriale fra det marine miljø. Nord universitet kan tilby unike studieprogrammer hvor studenter ikke bare får teoretisk utdanning – men erfaring fra laboratoriestudier, erfaring fra felt og forskning på fisk.
Gjennom de fasiliteter vi får i Noatun kan vi bidra til ny forskning, ny kunnskap som vil ha betydningen for en av landelsdelens og landets viktigste næringer i årene framover.
Det er mange som har bidratt til å realisere «Noatun» i løpet av de 12 årene som har gått siden den første ideen kom. Det gjelder både lokale, regionale og nasjonale myndigheter. To regjeringer har bidratt til de økonomiske bevilgningene for å realisere bygget.
Nå er det viktig at Nord universitet sammen med lokale og regionale myndigheter og næringsliv vet å utnytte dette nye bygget til ny forskning, nye prosjekter som kan bidra til at vi kan ha en bærekraftig og framoverlent havbruksnæring i årene framover. Mange av de utfordringene som næringen står overfor har vi ikke god nok kunnskap om. Gjennom de fasiliteter vi får i Noatun kan vi bidra til ny forskning, ny kunnskap som vil ha betydningen for en av landelsdelens og landets viktigste næringer i årene framover.