Hvert eneste år feirer Nord universitet sin forskning, sine doktorer og sine dyktigste undervisere gjennom det som kalles Akademisk årsfest. Dette har pågått uavbrutt helt siden 2011.
Nasjonale regler legges til grunn for hvem som får utmerkelser, diplomer og priser. Og det er ingen selvfølge at de gjeveste prisene deles ut.
Men flere av dem kom seg i år gjennom nåløyet.
Tre prisvinnere
Læringsmiljøprisen ble gitt SI-teamet ved faggruppe trafikk, Handelshøgskolen Nord (HHN) ved studiested Stjørdal. Dosent Roger Helde fikk æren av å motta prisen på vegne av gruppen bestående av: Elisabeth Suzen, Petter Helmersen Bogfjellmo, Aksel Røstad og Johan Lofnes Hauge. SI-metoden er anerkjent for sine gode resultater når det gjelder økt læring og lavere strykprosent.
Forskningsprisen gikk til førsteamanuensis Kristin Berre Ørjasæter ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap (FSH), studiested Namsos. Hun fikk prisen for sin forskning som spenner fra persontilpasset legemiddelbruk hos hjemmeboende eldre, til mestring og psykisk uhelse blant barn og unge.
Formidlingsprisen gikk til førsteamanuensis Miriam Jensen Tveit ved Fakultet for samfunnsvitenskap (FSV) i Bodø. Middelalderhistoriker Tveit er en aktiv formidler av middelalderen. Hun har vært å se på NRK, og hun har en aktiv foredragsvirksomhet.
Hver prisvinner mottar i tillegg til heder, ære, diplom og blomster – kr 50.000 kroner.
Trangt nåløye
Alle som denne festkvelden ble tildelt utmerkelser, er underlagt strenge nasjonale regler for å nå gjennom nåløyet. Gruppen «Meritterte undervisere» er intet unntak.
– Dette er en veldig flott og populær ordning med trykk på utdanningskvalitet. De ansatte må søke for å bli vurdert, og det er bra med søknader. De må dokumentere følgende tre hovedkategorier: Studentenes læring står i sentrum, de har en systematisk utvikling, og holdning om at kolleger står i sentrum. Slik at dette er et trangt nåløye, forteller prorektor utdanning, Levi Gårseth-Nesbakk.
Viktig kunnskap
Nettopp kvalitet i utdanning – og formidling av forskning, er noe prorektor Ketil Eiane understreker viktigheten av.
– Forskning er kunnskap, og samfunnet trenger solid og grundig kunnskap. Den må formidles ut i samfunnet hvor den kan gjøre nytte, sier Eiane.
Han har bitt seg merke i at forskningen ved Nord universitet er i en god utvikling.
– Vi har økt mengden og bredden i vår forskning siden vi ble universitet i 2016. Vi har også vunnet flere store forskningsprosjekt. Framgangen blir lagt merke til, så takk til alle dere for å løfte forskningen ved Nord universitet, sier han.