Nord starter opp nett- og samlingsbasert vernepleierutdanning på heltid

Ung jente foran mennesker som sitter på en benk. vernepleier vernepleie. Foto

Mange jobbmuligheter: Behovet for flere vernepleiere er stort i Norge, og de fleste studenter får jobbtilbud før de er uteksaminerte. Nå legger Nord universitet til rette for at du kan ta vernepleierutdanning ved å kombinere digitale og fysiske studier. Foto: Albertine Vestvik. 

Nord starter opp nett- og samlingsbasert vernepleierutdanning på heltid
Snart kan du studere vernepleie uten å flytte hjemmefra. Nord universitet starter nå landets første nett- og samlingsbaserte vernepleierutdanning på heltid.

Som første og eneste universitet i Norge starter Nord universitet høsten 2025 opp nett- og samlingsbasert vernepleierutdanning på heltid.

Studiet vil bli lyst ut på Samordnet opptak og ha plass til totalt 60 studenter, fordelt på tretti studieplasser i Namsos og tretti i Bodø.

Det nye studietilbudet er etablert med bakgrunn i stor etterspørsel etter vernepleiere, og målet er at flere skal få mulighet til å ta vernepleierutdanning ved å kombinere digitale og fysiske studier.  

En attraktiv utdanning

– Vernepleie er landets eneste helse- og sosialfaglige bachelorutdanning. Kompetanseområdene til en vernepleier er miljøterapeutisk arbeid, habilitering og rehabilitering, helsefremming og helsehjelp. Denne kombinasjonen gjør vernepleiere til attraktive arbeidstakere, sier studieprogramansvarlig Anita Berg.

Ifølge Berg er det stor mangel på vernepleiere i Norge i dag, og mulighetene for å få jobb er store over hele landet.

– De fleste av våre studenter har fått jobbtilbud lenge før de har fått vitnemål, sier Berg.

Mange og varierte yrkesmuligheter

Studiet gir spesielt kompetanse for å yte tjenester til mennesker med ulike funksjonsnedsettelser og/eller sammensatte hjelpebehov. Vernepleie tar utgangpunkt i den enkeltes ressurser og arbeider for å fremme selvbestemmelse, deltakelse, mestring, helse og livskvalitet.  

De fleste vernepleiere jobber der folk lever og bor, og bistår mennesker i å mestre hverdagslivets utfordringer. Vernepleiere jobber med mennesker i alle aldre; barn, unge, voksne og eldre og deres familier, innen hjemmebaserte tjenester, i barnehage og skole, barnevern, rehabilitering og eldreomsorg.

De siste årene har det også vært en stor økning i antallet vernepleiere ansatt innen psykisk helsevern og rusbehandling.        

Et kinderegg av en utdanning 

Nord universitet har hatt heltidsutdanning i vernepleie siden 1990, samlingsbasert utdanning siden 2011 og nett- og samlingsbasert utdanning siden 2021.

– Fagmiljøet har med andre ord lang erfaring med ulike måter å organisere studiehverdagen på. Dette har vi tatt med oss inn i planleggingen av det nye studietilbudet og vi vil ha stort søkelys på studentaktive læringsformer.

– Det er både fordi det er mye artigere å lære sammen, men også fordi vernepleiere skal være veldig gode på kommunikasjon og samarbeid, forteller Anita Berg.  

Studiet er lagt opp med tre dager digital undervisning i sanntid hver uke, når det ikke er ukesamlinger eller praksis.

– Alt vi gjør sammen vil være obligatorisk, og det vil være mye arbeid i grupper. Så det er ingen grunn til å frykte at dette vil bli et ensomt studieliv. Og skulle det bli for lite variasjon har vi også tilrettelagt for utenlandsopphold.

– Når studentene velger å gjøre sine egenstudier, bestemmer de selv. Men jeg vil understreke at dette er et fulltidsstudium, sier Berg.   

Totalt vil det være 13 ukesamlinger i løpet av de tre årene. I tillegg kommer det tre praksisperioder, fordelt på én periode på ti uker hvert år. Samlet sett vil studiet dermed bli en god kombinasjon av digitalt, fysisk og praktisk arbeid. 

Hvis du ønsker mer informasjon om studiet når dette er klart, kan du melde deg på via dette nettskjemaet:
Informasjon om nett- og samlingsbasert heltid vernepleie - Nettskjema

Vernepleie, nett- og samlingsbasert på heltid

  • Oppstart: høsten 2025
  • Søknadsfrist: 15. april 2025 (PS Du kan søke fra 1. februar 2025)
  • 60 studieplasser (30 i Namsos og 30 i Bodø)
  • 13 ukesamlinger i løpet av tre år
  • Én praksisperiode på ti uker hvert studieår

Les mer om studieprogram