Nord-studenter får millionstøtte fra Innovasjon Norge 

To unge menn som holder i hver sin lyspære. Foto

Unge innovatører: Entreprenørskapsutdanningen ved Nord universitet har ledet ut i oppstartsbedrifter både for Jakob Brattli Sørensen (t.v.) og Samson Vonen. Jakob kommer fra Trondheim, og Eagle AI-teamet hans består av tre masterstudenter til som ikke var tilstede da fotoet ble tatt. Samson kommer fra Naustdal på Vestlandet. Foto: Hege Eilertsen.

Nord-studenter får millionstøtte fra Innovasjon Norge 
For første gang er to oppstartsbedrifter fra Nord universitet med på lista over de som nå får støtte i millionklassen. 

De er unge, de er oppfinnsomme og Innovasjon Norge har stor tro på forretningsideene deres.

– Det var utrolig nervepirrende å vente på svar på søknaden. Jeg var så spent at jeg nesten ikke turte å åpne eposten, sier 24 år gamle Jakob Brattli Sørensen.  
  
Han og medstudent Samson Vonen (24), som begge er sisteårsstudenter på Nords master i entreprenørskap og forretningsutvikling, har god grunn til å smile:
  
Av over 60 innsendte søknader til Innovasjon Norges tilskuddsprogram Stud-Ent, er oppstartsbedriftene deres blant de 26 utvalgte som nå får en million kroner i tilskudd.    

I tillegg til den økonomiske støtten får de også tilbud om en mentor finansiert av Innovasjon Norge.   

Klare til å gi full gass

– For oss er dette helt fantastisk, sier de to som snart skal levere masteroppgavene sine. Deretter blir det å gi «full gass» og jobbe videre med oppstartsbedriftene.  
  
I år har konkurransen om utviklingsmidlene vært tøffere enn på lenge, med nesten femti prosent økning i antall søkere. Innovasjon Norge har mottatt søknader fra master- og doktorgradsstudenter fra i alt 14 studiesteder.   

Jakob og tre andre medstudenter har deltatt i konkurransen med oppstartsbedriften Eagle AI AS.  Forretningsideen deres er å bruke satellittdata til å utvikle et verktøy som gjør at fiskere på enklere og grønnere vis finner frem til fisken.   

Samson Vonen satser på børstemark. Under selskapsnavnet Capipro AS vil han utvikle en marin råvare for fôr, basert på dyrket sukkertare og fiskeslam.  
  
Samson innrømmer at det både er spennende, men også litt skummelt, å nå skulle satse fullt og helt på det å bygge videre på oppstartsbedriften.  
  
– Jeg har fått noen andre jobbtilbud som jeg har takket nei til, så det er klart at man er jo spent, sier han.  

Lyse idéer: Jakob Brattli Sørensen (t.v.) og Samson Vonen er nå klare til å gi gass og jobbe videre med sine oppstartsbedrifter. Foto: Hege Eilertsen.

Roser studentene og fagmiljøet

Gry Agnete Alsos, dekan ved Handelshøgskolen Nord (HHN), er kjempestolt over masterstudentene og Nords fagansatte innenfor entreprenørskap og innovasjon, som har vært viktige støttespillere på veien.   

Tildelingen er gode nyheter og en anerkjennelse av det arbeidet vi gjør på studentinnovasjon.

Gry Alsos, dekan

– Handelshøgskolen Nord har hatt innovasjon og entreprenørskap som viktige fagområder helt siden oppstarten, og mange av våre tidligere studenter arbeider med innovasjon og entreprenørskap etter endte studier. Masterprogrammet vårt i entreprenørskap og forretningsutvikling (Fiver) er en ny satsing på dette området.

– At de første studentene som avslutter programmet i år, når opp i denne konkurransen, viser at vi gjør noe viktig her. Det viser i alle fall at vi har svært dyktige studenter, som bidrar med viktig nyskaping til norsk næringsliv for framtiden. Så gratulerer til Eagle AI og Capripro med tildelingen! sier Alsos.

– Noe av det viktigste vi gjør

Teamene til Jakob og Samson har underveis i prosessen med egen oppstart og søknad om penger fra tilskuddsprogrammet, fått god hjelp og veiledning av fagmiljøet ved Nord og HHNs Engage SFU, Senter for fremragende utdanning. Innovasjon Norge Nordland, Kunnskapsparken i Bodø og det tromsø-baserte innovasjonsselskapet Norinnova har også vært gode støttespillere.   

Å bidra til at flere unge norske studenter velger å starte egen virksomhet er noe av det viktigste Innovasjon Norge gjør

Håkon Haugli, Innovasjon Norge

– Å bidra til at flere unge norske studenter velger å starte egen virksomhet er noe av det viktigste Innovasjon Norge gjør, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.  
  
– Norge trenger flere gode oppstartsselskaper som kan skalere og skape verdi for eiere og for Norge. Det er fantastisk å se at noen av landets flinkeste studenter velger å satse som gründere. Det er svært viktig, og vi i Innovasjon Norge skal gjøre vårt beste for å bidra til at de lykkes, sier Haugli i en pressemelding.  

Fakta om Stud-Ent 

Stud-Ent er et tilskuddsprogram fra Innovasjon Norge, som lyses ut årlig i januar.   

Programmet retter seg mot norske studenter som har ambisjoner om å starte egne bedrifter, basert på kunnskap de har tilegnet seg gjennom studiene.   
  
Studentene kan søke inntil en million kroner i tilskudd til å utvikle og kommersialisere oppstartsbedrifter.   

Formålet med ordningen er å gi studentene muligheten til å utvikle en skalerbar og bærekraftig forretningsmodell rundt en forretningsidé, slik at de kan utvikle nye løsninger som markedet etterspør.