
Universitetet har mange relevante fagmiljø og ressurser å tilby deg som ønsker å være en pådriver for endring. Og det helt uavhengig av om du er en potensiell samarbeidspartner, student eller ansatt.
Innovasjon er et vidt begrep som brukes i mange sammenhenger. Derfor kan det være nyttig å forklare begrepet med konkrete eksempler. I denne teksten har vi samlet et lite utvalg av betydninger, bruksområder og prosjekter knyttet til områdene “studentinnovasjon” og “innovasjon i forskning”.
I tillegg til dette har Nord universitet også sterke fagmiljøer som forsker på hvordan innovasjon og entreprenørskap skjer.
Studentinnovasjon: studentene er fremtiden
Engage-senteret er en sentral drivkraft i Nords innovasjonsfagmiljø. Med base ved Handelshøgskolen Nord og i samarbeid med sterke fagmiljøer som NTNU Entreprenørskole og SPARK NTNU, er Engage en viktig aktør for studentinnovasjon i nord. Senteret har også tilknyttet flere dyktige forskere som forsker nettopp på hvordan innovasjon og entreprenørskap foregår.
Senteret, som er et senter for fremragende utdanning (SFU), har en tydelig visjon: Å gjøre entreprenørskap til en naturlig del av høyere utdanning – uansett fagfelt. For i møte med verdens komplekse utfordringer, trenger vi ikke bare faglig dyktige kandidater, men også endringsagenter. Studenter som tør å stille spørsmål, utfordre etablerte sannheter og skape nye løsninger.
Et konkret uttrykk for denne satsingen er Spir – et nytt innovasjonslokale som fungerer som kreativt verksted og møteplass for alle studenter med idéer. Her får studenter tilgang til veiledning, foredrag, nettverk og verktøy som gjør det mulig å gå fra idé til handling. Spir huser også universitetets studentinkubator. Her kan studenter få kontorplass for å jobbe med ideene sine i et inspirerende fagmiljø.
En som virkelig har utnyttet mulighetene i Spir, er Jakob Brattli Sørensen, gründer og tidligere student ved Nord. Det som startet som en ide under utdannelsen, oppnådde i 2024 finansiering gjennom Innovasjon Norges STUD-ENT-ordning. I dag utvikler han Eagle AI, som er et teknologiforetak som hjelper kommersielle fiskere å lokalisere fisken ved hjelp av kunstig intelligens.

– Miljøet ved Spir var veldig viktig for vår tidlige utvikling. Det var en stor barriere for meg å få vite hvilke aktiviteter som burde gjøres når. Jeg fikk god hjelp til å bryte denne barrieren av støttemiljøet for innovasjon og entreprenørskap ved Nord. Hvor jeg først kom med en ny bedrift, ble mentor for andre, og etter hvert også student ved masteren i entreprenørskap og forretningsutvikling, sier han.
Jakobs forretningsidé ble til mens han tok sin mastergrad i Entreprenørskap og forretningsutvikling ved Nord. Og historien om Eagle AI er ikke bare en gründerhistorie – den er også et bevis på hva som skjer når studenter får rom til å utforske, feile og lykkes. Og hvordan universitetet kan fungere som en katalysator for innovasjon. I 2025 har ytterligere to bedrifter skapt av Nord-studenter fått støtte fra Stud-ENT, som tilbyr hele 1 million kroner per tildeling i startkapital til de beste studentideene.
Et annet godt eksempel på innovasjon i studentmiljø og undervisning finner vi hos Fakultet for samfunnsvitenskap i studiet Spill og opplevelsesteknologi i Levanger. Her skaper studentene ofte nyvinninger i samarbeid med industri og samfunnsaktører. I år begynte studentene på et nytt flerårig prosjekt, med å skape innovative opplevelser rundt tusenårs-jubileet for slaget på Stiklestad i 2030, i samarbeid med Verdal kommune.

Innovasjon i forskning og nyskapende samarbeid
Forskning handler ikke bare om å produsere ny kunnskap, men også om å bidra til samfunnsnyttige endringer. Et godt eksempel på dette er NEON Young Norway Study (NEON YNS), som samler unges egne historier om psykisk helse for å utvikle digitale helseressurser og spill som kan støtte andre i lignende situasjoner.
En god og allmenn definisjon på innovasjon er “nytt, nyttig og nyttiggjort”. Denne definisjonen passer godt på det planlagte resultatet fra NEON YNS.

– Vi må tenke nytt for å hjelpe unge med psykiske plager. Å få tilgang til andres erfaringer kan være avgjørende for unge i liknende situasjoner, sier prosjektleder Kristin Berre Ørjasæter.
– Vi tenker også utenfor boksen om hvordan disse stemmene og erfaringene kan benyttes i digitale verktøy. Dette kan gi innsikt og gjøre en forskjell for unge som har mistet håpet om bedring og mestring, og som kanskje ellers ikke ville ha oppsøkt hjelp.
NEON YNS er et samarbeidsprosjekt på tvers av flere fakulteter og fagmiljø. Og nettopp samarbeid er en av de viktigste nøklene for å lykkes med innovative prosjekt.
Derfor jobber Nord universitet også strategisk med å posisjonere seg for samarbeid med samfunns- og næringsliv. For universitetets ledelse og administrasjon kan også være endringsagenter; det er prosjektet Nordic Bridge, ledet av Umair Najeeb Mughal, et godt eksempel på. Prosjektet er finansiert av EU Interreg og har som mål å koble samfunnsutfordringer med forskere og studenter via en digital samarbeidsplattform.
– Når vi kobler forskning direkte til samfunnets behov, skaper vi både relevans i forskning og utdanning, og grunnlag for fremtidig innovasjon, sier Umair.
– Universitetets administrasjon og ledelse har en viktig rolle i å fremme slike utviklingsinitiativ. Universitetene må være progressive aktører og henge med i samfunnsutviklingen.

For å støtte slike initiativ fra ansatte innen forskning og utvikling, har forskningsadministrasjonen også egne innovasjonsrådgivere. Disse hjelper forskere med å utvikle ideer, bygge partnerskap og hente inn finansiering, slik at gode ideer kan bli realisert gjennom samarbeid.
Og behovet for nettopp dette er økende. Den mye omtalte Draghi-rapporten om europeisk konkurransekraft (2024) slår fast at Europa må investere massivt i forskning, innovasjon og samarbeid for å lykkes med den grønne og digitale omstillingen. Det holder ikke lenger å publisere – forskningen må også føre til endring.
Innovasjon er også tydelig forankret i universitets- og høyskoleloven, hvor universitetenes sjette av totalt syv oppgaver er å nettopp «bidra til innovasjon og verdiskaping basert på resultater fra forskning og faglig og kunstnerisk utviklingsarbeid».
Det betyr at det er nedfelt i loven at universitetene skal være noe mer enn utdanningsinstitusjoner og kunnskapsprodusenter. Universitetene skal også være en utviklings- og samarbeidsarena for endringsagenter, og en arena hvor innovasjon på ulike måter blir realisert
Teknologioverføring – når resultatene skal ut i verden
Når forskning fører til nye oppdagelser eller ideer med stort potensial, er det ikke alltid at forskningen kan publiseres med én gang. Noen ganger må resultatene først beskyttes. Det er fordi de kan bli til særlig verdifulle produkter, tjenester eller løsninger som samfunnet virkelig trenger, og som kan gi stor økonomisk avkastning. Dette er kjernen i aktiviteten som kalles teknologioverføring. Ved Nord universitet er det teknologioverføringskontoret Nord innovasjon AS som leder disse prosessene.

– Vi er her for å hjelpe forskere med å se mulighetene i det de har skapt, sier daglig leder Morten Skjelbred.
– Mange sitter på ideer som kan gjøre en forskjell, men vet ikke hvordan de skal ta det videre. Det er der vi kommer inn – som en støttespiller på veien fra idé til implementering, sier han.
Teknologioverføring er relevant for alle typer innovasjon. Oppfinnelser kan oppstå i humaniora og samfunnsvitenskapelige fag, såvel som de mer åpenbare teknologifagene – som biologi, helse og medisin eller andre prosjekt som inneholder utvikling av teknologikomponenter. Et nylig eksempel fra Nord på et slikt prosjekt finner vi hos Fakultet for biovitenskap og akvakultur i verifiseringsprosjektet Lactobacilli-baserte fôr for helse og robusthet hos laks i kommersiell produksjon.
For å oppnå slike resultater er fasiliteter en viktig forutsetning. Det nye laboratoriebygget Noatun i Bodø gir studenter og forskere topp fasiliteter for utdanning og forskning innen biologifagene – et område med stort innovasjonspotensial. Universitetet har også eierskap i andre ressurser, som Techlab, etablert i samarbeid med Nordland fylkeskommune og Mechatronics Innovation Lab. Techlab leverer tjenester innen blant annet AI, robotikk og 3D-printing. Her kan studenter, ansatte og gründere få hjelp til å prototype ideer og teste ut nye løsninger i praksis.
Med universitetet inn i fremtiden
Behovet for ny kunnskapsproduksjon og nye løsninger er stort - både i europeisk, nasjonal og regional sammenheng. Nord universitet har de senere årene hatt stor vekst i tildelinger både fra EU og Norges forskningsråd - og Stud-ENT tildelingene fra Innovasjon Norge taler et tydelig språk: Nord er en viktig regional innovasjonarena.
Utdanning og forskning er helt nødvendige forutsetninger for å skape relevant innovasjon.
Ketil Eiane, prorektor

– Utdanning og forskning er helt nødvendige forutsetninger for å skape relevant innovasjon. Dette er noe av grunnlaget for vår satsning ved Nord på nettopp innovasjon og bærekraftig entreprenørskap - både i utdanning og forskning. Universitetet skal være en katalysator for nettopp både innovasjon og entreprenørskap, sier prorektor for forskning og utvikling Ketil Eiane.
– Det er flott å se at vi lykkes så godt som vi gjør. Vi planlegger for at denne positive utviklingen skal fortsette. Målet vårt er at Nord universitet skal bli en enda sterkere pådriver for samarbeid og innovasjon i årene fremover.
Innovasjon ved Nord - ressurser og sentre
Spir
Spir er et innovasjonslokale og kreativt verksted for alle studenter med ideer. Her tilbys veiledning, foredrag, nettverk og verktøy for å utvikle ideer. Det finnes også kontorplasser gjennom universitetets studentinkubator.
🔗 Les mer om Spir
Innovasjonsrådgivere
Nord universitet har egne innovasjonsrådgivere som støtter forskere i å utvikle ideer, bygge partnerskap og få finansiering. Innovasjonsrådgiverne bidrar til å styrke universitetets rolle som innovasjons- og samarbeidsarena.
🔗 Les mer om innovasjon ved Nord
Innovasjonssenteret Engage
Engage er et senter for fremragende utdanning (SFU) ved Handelshøgskolen, og en sentral aktør for studentinnovasjon. I samarbeid med NTNU Entreprenørskole og SPARK NTNU, jobber senteret for å gjøre entreprenørskap til en naturlig del av høyere utdanning – på tvers av fagfelt og fakultet.
🔗 Les mer om Engage
Innovasjonssenteret SIF
Senter for industriell forretningsutvikling (SIF) ved Handelshøgskolen i Mo i Rana, driver forskning og undervisning innen industri, forretningsutvikling og innovasjon.
🔗 Les mer om SIF
Nord innovasjon AS
Nord innovasjon AS er universitetets teknologioverføringskontor (TTO). Kontoret hjelper forskere med å beskytte og kommersialisere forskningsresultater, og støtter veien fra idé til implementering.
🔗 Les mer om Nord innovasjon
Techlab AS
Techlab er etablert i samarbeid med Nordland fylkeskommune og Mechatronics Innovation Lab. Her tilbys tjenester innen kunstig intelligens (AI), robotikk og 3D-printing, og tilbyr blant annet bistand til å prototype og teste nye løsninger og produkter.
🔗 Les mer om Techlab