
Anne Lena Lyngøy jobber med salg av IT-løsninger i Braathe. Foto: privat
Det sier Anne Lena Lyngøy, som jobbet i datacom-bransjen i mange år. Hun anså etter hvert dette som en usikker arbeidsplass, der det ofte var omorganiseringer, oppkjøp og nedbemanninger, og ønsket derfor endring. Dermed tok hun emner innen Human Resource Management.
I dag jobber hun i Braathe og har ansvar for salg av IT-løsninger mot offentlig sektor.
– Offentlige anskaffelser reguleres av Anskaffelsesloven med forskrifter, noe som krever kunnskap om både loven og teknisk ofte kompliserte IT-løsninger, forteller Lyngøy.
Vi må behandles forskjellig for å yte vårt beste
Lyngøy har en del erfaring fra styrearbeid og organisasjonspsykologi i praksis, og hvilket lederskap som fungerer best, og hva som ikke fungerer for menneskene som jobber i organisasjonen. Hun forteller at dette påvirker suksessfaktoren for å nå strategiske mål i større grad enn mange toppledere har forståelse for.
– Jeg liker mennesker. Det faktum at vi alle er forskjellige og dermed trenger å behandles forskjellig for å yte vårt beste er veldig interessant. Lederskap og muligheten for å nå målene for bedriften handler om å se menneskene bak ansattnummerne, og forstå hvilke behov de har. Så enkelt og likevel så vanskelig.
Man kan ikke lenger lede mennesker som man gjorde før, da man skulle gjøre som man fikk beskjed om. Nå leder man smartinger, som tenker selv og har meninger.
Anne Lena Lyngøy
Lyngøy har også hatt personalansvar og satt sammen og ledet team fra ulike avdelinger basert på behov og kompetanse.
– En slik matriseorganisering innebærer å låne ansatte fra deres vanlige oppgaver, for at de skal fokusere på andre oppgaver enn de kanskje blir målt på. For å lykkes krever dette godt lederskap og god kommunikasjon med deres ledere. Her er det stadig nye mennesker som skal samhandle med hverandre, for å sikre et godt resultat.
Nyttig fagkombinasjon

Gjennom utdanningen fikk Lyngøy innsikt og kunnskap om gode verktøy basert på forskning, for å imøtekomme enkeltmenneskers behov, og om hvordan man kan få mennesker til å samhandle i team mot et felles mål.
Emnene Kommunikasjon, Arbeidsrett, Organisasjonspsykologi og Kompetanseledelse skryter Lyngøy veldig av.
– Kommunikasjonsfaget gir gode og til dels konkrete verktøy for hvordan man får frem budskapet, og sikrer at mottaker forstår og aksepterer. Det være seg om du skal holde et foredrag, tale i privat sammenkomst eller samhandle med mennesker i det daglige. Arbeidsrett gir godt grunnlag for å forebygge konflikter med arbeidstakere, og tar også opp hva man bør gjøre hvis ytringsfriheten kommer i konflikt med det ansvaret man har overfor virksomheten man jobber i eller det samfunnet man lever i.
– Man kan ikke lenger lede mennesker som man gjorde før, da man skulle gjøre som man fikk beskjed om. Nå leder man smartinger, som tenker selv og har meninger. Emnene Organisasjonspsykologi og Kompetanseledelse har sånn sett gitt god innsikt i forskjellige ledelsesformer, og oppmerksomhet rundt at medarbeiderne er høyt utdannet og har høye forventninger til sin arbeidsplass, avslutter Lyngøy.
HRM (bachelor)
God ledelse og personalpolitikk er avgjørende for å lykkes som virksomhet. Bacheloren i HRM er et utdanningstilbud innenfor moderne personalledelse.
- Oppstart: Høst 2025
- Studiepoeng: 180
- Studiested: Bodø og Levanger
- Søknadsfrist: 15. april