Krana har veltet over et stillas, en bygning og flere kjøretøy. I stillaset, bygningen og kjøretøyene er det flere personer og mange av dem sitter fastklemt.
Heldigvis var det bare en øvelse. Men for de involverte er dette noe de må være forberedt på å håndtere i sin nåværende og framtidige jobb. Her deltar nemlig sykepleierstudenter, leger, ambulansearbeidere, politi, brann- og redningspersonell, og ansatte på Aker Solutions.
Nord i førersetet
Øvelsen var initiert av Nord universitet, og alle studenter ved 2. studieår på sykepleierutdanningen i Levanger deltok, det vil si ca 130 stykker. Men i tillegg var nødetatene, Sivilforsvaret, Sykehuset Levanger, 330-skvadronen, Røde kors og Aker Solutions involvert og aktive deltakere under øvelsen.
(se også bildegalleri nederst i saken)
Skaper realistiske skader med sminke
På øvelsestedet på Aker Solutions har studentene rollene som markører og fasilitatorer. Før øvelsesstart er det hektisk aktivitet ved sminkebordet i hallen på Aker.
Bente Strand fra Verdal Røde kors har akkurat gjort seg ferdig med en ganske dramatisk skade på student Markus Johansen. Han har et metallrør stikkende ut fra magen, og det ser urovekkende ekte ut.
– Dette er artig å være med på, sier Bente Strand, som er svært aktiv i Røde kors.
Ved siden av står Therese Fossum fra Sykehuset Levanger og sminker et sår i panna på Philip Andreas Aasen.
Deltar i internasjonalt studieprogram
Blant markørene og fasilitatorene finner vi også en gruppe med utvekslingsstudenter fra UCAM Catholic University of Murcia.
De er sykepleierstudenter og deltar i et såkalt «Blended intensive programme», der et av kursene er en ukes masseskadekurs som foregår på Nord universitet i Levanger.
I samme program deltar også studenter fra Nord universitet.
– Vi ser fram til denne øvelsen, sier Celia Cruz og de andre studentene. – Det er veldig kult å være med på, og det føles reelt og ekte.
Lever seg inn i rollen som skadde
Etter at alarmen har gått tar det ikke lang tid før det er hektisk aktivitet på øvelsesstedet. Industrivernet ved Aker er de første på stedet. Siden dukker alle nødetater opp, deriblant sju ambulanser.
Høylytt roping høres fra markørene som ligger i biler, på bakken og fastklemt i metallkonstruksjoner.
Svært dramatisk er det for en av dem som ligger med en fot fast under krana og den rett og slett må amputeres på stedet.
Imponert over innsatsen til markørene
Sigrid Reitan Wist var markøransvarlig og hadde ansvaret for sikkerheten til markørene under øvelsen. Hun har også stått bak planleggingen av de ulike rollene markørene skulle ha.
– Markørene har forberedt seg godt, og de har virkelig bydd på seg selv underveis og gått inn i rollene sine, smiler Sigrid Reitan Wist, som jobber som rådgiver ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap.
På forhånd har markørene fått utdelt detaljert info om sin skade, plassering og tilstand.
Hver markør har også en fasilitator, som skal følge pasienten og oppgi vitalia som for eksempel puls, temperatur og annen informasjon som innsatspersonell trenger og som pasientene ikke selv kan fortelle om.
Traumemottak på campus Røstad
Pasientene som hentes ut fra øvelsesstedet fraktes enten til campus Røstad, der «Sykehuset Nord» er etablert for anledningen, eller til Sykehuset Levanger.
Gjennom en slik øvelse får jeg mer kunnskap i akutt sykepleie og tiltak rundt hardt skadde pasienter
Maja Gravbrøt, sykepleierstudent
På Røstad står seks traumeteam klare til å ta imot pasientene som kommer dit. Teamene består av både sykepleierstudenter og medisinstudenter, og de har ulike roller som de rullerer litt på mellom hver pasient.
Før pasienetene kommer inn til traumeteamene skal de vurderes av triage-sykepleiere som står utenfor ambulanseinngangen. Sykepleierstudent Maja Gravbrøt er en av disse.
– Å triagere pasientene betyr å vurdere hvor akutte skadene deres er, og så prioritere pasientene riktig og sende dem på traumebehandling, sier Maja Gravbrøt som synes øvelsen er svært lærerik.
– Gjennom en slik øvelse får jeg mer kunnskap i akutt sykepleie og tiltak rundt hardt skadde pasienter, sier Maja.
Fornøyd øvingsleder
Universitetslektor Andreas Sletnes fra Nord universitet er øvingsleder for hele øvelsen, og er veldig fornøyd med gjennomføringen.
– Det har gått etter planen både øvingsteknisk og innsatsmessig, sier han når de siste pasientene er i ferd med å forlate industriområdet på Aker.
– Det er mange aktører som skulle samarbeide, og det ser ut til å ha gått veldig bra. Det har vært spesielt interessant å se hvordan industrivernet ved Aker har samarbeidet med nødetatene, sier Andreas Sletnes.
– På alle våre studiesteder deltar sykepleiestudentene i liknende øvelser, men der er det eksterne som har øvingsledelse. Masseskadeøvelsen på Levanger er den eneste som Nord står som eier av. Det er vi veldig stolte av, avslutter øvingslederen.
Se flere bilder fra øvelsen her:
Alle foto: Øyfrid S. Knudsen
"Øvelse Aker 2024"
06.06.24 ble det avholdt en masseskadeøvelse der alle studenter på 2. studieår ved sykepleierutdanningen på Nord universitet deltok.
Dette er en årlig øvelse som involverer nødetatene, spesialisthelsetjenesten, primærhelsetjenesten og kommuneapparatet samt andre aktører. Scenarioet i år var masseskade av personer på industriområdet til Aker Solutions, der en kran har veltet over et stillas.
Øvelsen ble arrangert i samarbeid med Helse Nord-Trøndelag, Innherred interkommunale legevakt, Trøndelag politidistrikt, Brann Midt IKS, Innherred Brann- og Redning, Nord-Trøndelag Sivilforsvarsdistrikt, Røde Kors, 330 Skvadron, Levanger kommune, Verdal kommune og Aker Solutions.