Øvelse Nord - landets største samvirkeøvelse – er mer enn den operative storøvelsen med hundrevis av deltagere og en rekke etater i sving. I tillegg til fagdager, folkemøter og en rekke aktuelle foredragsholdere inviterte Nord også til en leverandørutstilling.
Arena for innovasjon
På campus i Bodø har de vist frem både nytt utstyr og teknologi. I år har de også blitt invitert med på et seminar spesielt rettet nettopp mot de som utvikler produkter til beste for vår alles sikkerhet og beredskap.
- Målet med seminaret har kort og godt vært at vi ønsker å gi dem en arena hvor de både kan snakke om og tenke på innovasjon. Vi ønsker også å gi dem en avslappet arena hvor de får muligheten til å bygge nettverk, sier Johannes Schmied.
Schmied, som er seniorrådgiver ved Handelshøgskolen Nord (HHN) og Nordlab – Senter for beredskap og samvirke, har hatt hovedansvaret for utstillingen og innovasjonsseminaret.
Fra droner til nødnett
Samfunnssikkerhet og innovasjon er to av Nords tematiske hovedsatsingsområder, og utstyrsleverandørene har allerede i noen år vært faste innslag under øvelsen. På utstillingen har de fått vist frem alt fra droner til nød- og sambandsutstyr, og ny teknologi. Blant annet innenfor kunstig intelligens, VR (virtual reality) og AR (augmented reality) og systemer for beslutningsstøtte.
Mange har besøkt utstillingen både for å slå av en prat, og for å bli bedre kjent med leverandørene og produktene de har utviklet. Denne typen treff - mellom akademia, praksisfeltet og produsentene er viktig, og initiativet settes stor pris på både av deltagerne på øvelsen og leverandørene selv, forteller Schmied.
Et av målene med seminaret er å veilede produsenter og leverandører på hvordan de best mulig kan jobbe med innovasjonsprosesser.
Nye prosjekter og finansieringsmuligheter
På seminaret ble det blant annet diskutert hvordan man kan gå frem for å utvikle og realisere nye prosjekter - fra ide til ferdig produkt eller tjeneste. Utfordringer som gründere og produsenter kan støte på var også blant teamene. Deltagerne fikk også informasjon om ulike støtte- og finansieringsmuligheter, fra Erlend Bullvåg som er direktør i Kunnskapsparken Bodø (KPB).
Schmied forteller at et tyvetall deltagere var med på seminaret Nordlab – Senter for beredskap og samvirke arrangerte i samarbeid med Centre for High North Logistics (CHNL) og KPB.
I tillegg til representanter fra flere ulike leverandørselskaper var også Nord-rektor Hanne Solheim Hansen, og senterleder Kjell Stokvik ved CHNL med på seminaret. Det samme var flere av studentene ved Nords masterprogram i beredskap og kriseledelse, og professor og studieprogramansvarlig Natalia Andreassen som er leder for Nordlab – Senter for samvirke og beredskap.
Blant de som deltok på utstillingen eller seminaret er: Rapp Bomek, Rayvn, DSB Nødnett, F24 Ag, heimevernet, F24 Nordics AS, Røde Kors Nordland, FYND, Norges Teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Norske kvinners sanitetsforening.