Sarah og Jørgen har allerede landet kremjobber

Sarah Brustad og Jørgen Hopaneng

Sarah Brustad (32) og Jørgen Hopaneng (24) trives både ved Nord og i jobbene de har sikret seg. Nå er de i gang med skriving av masteroppgavene i entreprenørskap og forretningsutvikling. (Foto: Hege Eilertsen)

Sarah og Jørgen har allerede landet kremjobber
Allerede før masteren er i boks har entreprenørskapsstudentene Sarah Brustad (32) og Jørgen Hopaneng (24) landet attraktive jobber: Sarah i fotballklubben Bodø/Glimt, og Jørgen i Kunnskapsparken Bodø (KPB).

For to år siden var Nords nye master i entreprenørskap og forretningsutvikling fortsatt nokså ukjent for mange. I dag er ståa en helt annen. Nå har både studenter og næringslivet fått øynene opp for studieprogrammet som tilbyr en svært ettertraktet kompetanse.

Det fleksible studieprogrammet, som består av både studiesamlinger og digital undervisning, ble lansert høsten 2022. Og tilbudet har truffet godt: På vårparten i år var det er kjempehopp i søkertallene.

Travelt, men det går!

Andreårsstudentene Sarah Brustad og Jørgen Hopaneng har allerede sikret seg gode jobber. Nå forsøker de etter beste evne å turnere både arbeidsoppgavene sine - og skriving av masteroppgave.

Sarah startet allerede i sommer i en heltidsstilling som forretningsutvikler i Bodø/Glimt, mens Jørgen er i full sving i en 50 prosent stilling som rådgiver i Kunnskapsparken Bodø.

– Først og fremst: Gratulerer med de nye jobbene deres! Hvordan klarer dere å kombinere alt dette?

De to masterstudentene ser på hverandre, og begynner å le. At det er krever sitt er det ikke noen tvil om. Men, det går:
– Det vi lærer på studiet, og det vi jobber med, er så arbeidsrelevant at det er veldig lett å knytte det sammen, sier 24 år gamle Jørgen.

Før han startet på masterutdanningen i entreprenørskap og forretningsutvikling, tok han en bachelor i økonomi og ledelse. Det gjorde han i hjembyen Mo i Rana, hvor Nord har campus og tilbyr flere studier.

– Måtte bare slå til

– Jeg var på utkikk etter en jobb jeg virkelig hadde lyst på. Når jeg ble spurt om jeg var interessert i jobben i Bodø/Glimt tenkte jeg at det ikke finnes så mange stillinger som dette. Da var det bare å slå til, sier Sarah.

Hun forteller at jobbtilbudet fra fotballklubben kom i etterkant av et prosjekt på masterutdanningen:

– Det startet under «Blast Off Week» i fjor. Da hadde vi, i forbindelse med innovasjonsfag, en uke hvor vi studenter skulle kobles opp til bedrifter. Bedriftene kom med reelle utfordringer som vi skulle prøve å løse, og jeg jobbet med Bodø/Glimt. I etterkant av det var det en ansatt i klubben som tok kontakt, og derfra gikk det slag i slag.

Sarah sier både Bodø/Glimt og Nord har vist seg fleksible, og at det er mye takket være det at masterstudier og full jobb lar seg kombinere.

Fleksibilitet er nøkkelen

– Jeg og Jørgen har jobbet sammen for å komme oss gjennom alt av arbeidskrav og forberedelser til masteroppgaven, og så langt har det gått bra. Bodø/Glimt er gode til å tilrettelegge. De har flere ansatte som er under utdanning, og klubben er veldig positiv til det. Hvis jeg vil følge en forelesning, så kan jeg det. Det samme hvis jeg har behov for å ha hjemmekontor. Det er veldig bra, sier 32-åringen.

– Det at både jeg og Jørgen har yrkeserfaring fra før, og at vi har med oss noen nyttige erfaringer derfra, det er også noe vi merker er positivt både når det gjelder teori og metode, føyer hun til.

Sarah har tidligere tatt utdanning innenfor jus og psykologi, og jobbet både med psykiatri og innenfor hotellbransjen og salg.

Søkertallene viser at masterprogrammet treffer godt både hos studenter og arbeidsgivere. Det gleder også de fagansatte. Fra venstre: Nord-professor Tommy Høyvarde Clausen, faggruppeleder og førsteamanuensis Marta Lindvert, rådgiver Line Mathilde Karlsen og seniorrådgiver Ellinor Ida Jenssen Kirkfjell. (Foto: Hege Eilertsen).

Bredt nedslagsfelt

Medstudentene på studieprogrammet har svært varierte bakgrunner, og kommer fra ulike fagfelt. Det er - ifølge lærekreftene ved Nord – også litt av hensikten med programmet. Innovasjon, entreprenørskap og forretningsutvikling trengs jo i alle bransjer. Programmet retter seg derfor ikke bare mot de som kommer rett ut fra en bachelorutdanning, men også mot de som har vært noen år i arbeidslivet allerede.
 
Jørgen har, til tross for at han fortsatt er tidlig i tyveårene, rukket over en hel del han også.

Moværingen har jobbet både som konsulent, vært trainee i Kystinkubatoren på Lovund - og daglig leder i selskapet Grønt fra Nord. Han stortrives i den nye jobben hos KPB, og sier han synes det er veldig betryggende å allerede ha sikret seg en jobb.

– Det er godt å vite at jeg har en arbeidsplass å gå til når masteroppgaven er levert.

Hos KPB rådgir han både oppstartsbedrifter og etablerte bedrifter, i tillegg til at han bidrar en del på tilrettelegging av arrangementer. Blant annet Arctic Innovation Week, som i høst har bestått av et mangfold av ulike fysiske og digitale arrangementer - i hele Nord-Norge.

– Muligheter kan dukke opp over alt

Sarah, som tidligere har engasjert seg i rekrutteringsarbeid som studentambassadør ved Nord, er i dag også mentor for andre masterstudenter.

– Med utgangspunkt i det jeg selv har opplevd, prøver jeg å formidle til dem at man aldri vet hva som kan komme ut av møter med næringslivet. Det kan dukke opp muligheter, nær sagt over alt.

– Har dere noen gode og inspirerende råd til andre studenter på jobbjakt?

– Masterprogrammet i entreprenørskap og forretningsutvikling er tett knyttet opp mot næringslivet, og vi har vært aktive og fått muligheten til å dra på alt fra konferanser til gründertreff, pitchekonkurranser og frokostmøter. Blant annet har vi vært på frokostmøter med Sparebank 1 Nord-Norge, og Private barnehagers landsforbund (PBL). På slike treff kan man fort havne med å ta en kopp kaffe med alt fra bankdirektører til bærekraftsambassadører. Denne typen nettverksbygging er kjempeviktig, sier de to – før de oppsummerer:
 
– Vær aktive! Og knytt kontakter - enten det er på Arctic Innovation Week - på LinkedIn eller et frokostmøte. Det er verdifullt!


Entreprenørskap og forretningsutvikling (2 årig master)

Drømmer du om å bli gründer eller jobbe med forretningsutvikling? Master i entreprenørskap og forretningsutvikling gir deg etterspurt kompetanse og mange spennende fremtidsmuligheter.

  • Oppstart: Høst 2025
  • Studiepoeng: 120
  • Søknadsfrist: 15. april 2025 (du kan søke fra 1. februar)

Les mer om studieprogrammet