
Hovedinngang, Nord universitet i Bodø. Foto: Nord universitet
Nord universitet gjennomførte en arbeidsmiljøundersøkelse blant de ansatte i oktober 2024, der 57,8 prosent av de som mottok denne valgte å delta. Sammenliknet med arbeidsmiljøundersøkelsen som ble gjennomført i 2019, er Nords ansatte mer positive til de områdene som det er spurt om i undersøkelsen nå enn ved forrige undersøkelse. Innen alle områdene spørreundersøkelsen dekker, er tilbakemeldingene fra de ansatte ved Nord universitet på nivå med sektoren.
Formålet med arbeidsmiljø- og arbeidsklimaundersøkelsen (ARK) er å kartlegge psykososiale og organisatoriske forhold i arbeidsmiljøet, samt å sikre at lovkravene for systematisk arbeid med disse forholdene blir ivaretatt.
– Nord universitet er setter stor pris på at våre ansatte har tatt seg tid til å delta i dette viktige arbeidet. Arbeidsmiljø– og arbeidsklimaundersøkelsen er et nyttig og godt verktøy for å kartlegge sentrale arbeidsmiljøforhold. Svarene som foreligger anser vi som et godt grunnlag for hva Nord universitet skal jobbe videre med i tiden fremover, sier Rune Braseth, økonomi- og HR-direktør ved Nord universitet.
Han forteller at rapporten for Nord universitet viser positiv utvikling på alle hovedtemaene i undersøkelsen: Tre av hovedtemaene viser en positiv utvikling siden 2019: «Ledelse ved vår enhet», «Oss og kollegene våre» og «Oss og arbeidet vårt». Kategorien «Medvirkning og informasjonsflyt» har derimot gjennomgående lav score for alle enheter.
Følger opp med tiltak og handlingsplaner
Nord universitet mottok rapportene fra undersøkelsen i november 2024. Hovedverneombudet og vernetjenesten er involvert i prosessen. Kommunikasjon og involvering av de ansatte har blant annet blitt ivaretatt gjennom oppretting av en egen intranettside og nyhetsartikler der all relevant informasjon om medarbeiderundersøkelsen er tilgjengelig.
– Nord universitet har arbeidet godt med resultatene siden rapportene ble mottatt medio november 2024, og dette er et arbeid som skal pågå frem til neste undersøkelse gjennomføres i 2027. Frem mot neste undersøkelse skal det jobbes strategisk og systematisk med resultatene. Det er svært viktig at ansatte og ledere ved Nord universitet deltar i arbeidet som gjennomføres for å sikre god medvirkning i alle ledd, sier Braseth.

Iverksetter tiltak som gjør det lettere å varsle om uønskede hendelser
Ett område som er utvidet i 2024-undersøkselen er kartleggingen av om ansatte har opplevd å bli utsatt for uakseptabel oppførsel de siste seks månedene. I alt 1 av 12 svarer at de har opplevd dette. Undersøkelsen følges nå opp med at det utvikles tiltak i hver av de enkelte enhetene, slik at ansatte og leder blir enig om hvilke tiltak som det er viktigst å jobbe med for å forbedre arbeidsmiljøet i den enkelte enheten.
I alt 72,7 prosent av de som har svart på undersøkelsen vet hva de skal gjøre ved uakseptabel oppførsel mot seg selv, mens 71,4 prosent vet hva de skal gjøre dersom de observerer at andre utsettes for det.
– Undersøkelsen har avdekket viktige punkter som arbeidsgiver tar på alvor. Det i fremkommer av undersøkelsen at 75 av våre ansatte har opplevd uønskede hendelser. Nord universitet har nulltoleranse for alle former for diskriminering og trakassering, og vil følgelig iverksette nødvendige tiltak i alle ledd av organisasjonen. I resultatene opplyses arbeidsgiver om at ansatte ikke vet hvordan de skal melde fra når de opplever slike forhold. Vi ønsker derfor å påse at våre interne rutiner og retningslinjer er synlig og tilgjengelig for våre ansatte samt at vår interne informasjon også er god nok og godt kjent, sier Braseth.
Han understreker at ARK-undersøkelsen er anonym, og at arbeidsgiver dermed ikke kan identifisere hvem som har svart, hvor vedkommende er ansatt eller når nevnte forhold har oppstått.
Se også: Varslingsrutiner og varsling av kritikkverdige forhold ved Nord universitet
Skal jobbe med arbeidsmiljøet i de enkelte enhetene
Ifølge Braseth viser resultatene fra ARK-undersøkelsen at ansatte stort sett opplever at arbeidsmiljøet ved Nord universitet er tilfredsstillende. Tilbakemeldingene fra de enkelte enhetene skal følges opp, slik at arbeidsmiljøet skal utvikles videre i positiv retning.
– Arbeidsmiljøundersøkelsen gir et viktig grunnlag for å diskutere og prioritere tiltak som er relevante i den enkelte enheten. Oppfølging av undersøkelsen i hver enhet skal sikre at undersøkelsen følges opp og at tiltakene gir bedre arbeidsmiljø for våre ansatte, sier Braseth.
Tidslinje for gjennomføring og oppfølging av ARK-undersøkelsen ved Nord universitet:
- Fase 1 - Forberede (april-oktober 2024)
- Forberedelse prosessledere og ARK-koordinatorer
- Opplæring ledere og verneombud 26.09.2024 (1/3). Tema: Forberede og forankre - Fase 2 - Kartlegge (oktober 2024 - mars 2025)
- Undersøkelse sendes ut 07.10.2024, tilgjengelig til 27.10.2024.
- Opplæring ledere og verneombud 29.11.2024 (2/3). Tema: Hvordan bruke rapporten i medvirkningsprosesser. - Fase 3 - Utvikle tiltak (januar-august 2025)
- Opplæring ledere og verneombud 09.01.2025 (3/3) Tema: Hvordan finne frem til virksomme aktiviteter og tiltak
- Utarbeide tiltak. Fase 4 - Gjennomføre (august 2025-juni 2026)-
- Presentasjon av tiltak i avdelinger.
- Rapportering av tiltak i ledergrupper m.m. - Fase 5 - Evaluere og justere (juni 2026-januar 2027)
- Besvare evalueringsskjema
- Justere tiltaksplan ved behov
Media som ønsker mer informasjon kan kontakte økonomi- og HR-direktør Rune Braseth eller Nord universitets pressevakt.