Slik skal de inspirere flere til å bli sykepleiere

To Nord-ansatte på konferanse.
Slik skal de inspirere flere til å bli sykepleiere
Fem konferanser på fem steder med ett mål: Friste flere til å bli sykepleiere og få flere til å forbli i yrket.

Denne artikkelen er over ett år gammel.

I april inviterer Fakultet for sykepleie og helsevitenskap til Inspirasjonskonferanse flere steder i Nordland og i Trøndelag.

– Vi samler aktører som alle sitter med den samme store utfordringen, nemlig mangel på sykepleiere. Vi inviterer til samhandling. Gjennom å erkjenne hva vi sliter med må vi sammen jobbe for å finne løsninger på vår felles utfordring, sier Isabell Kibsgaard.

Hun er prosjektleder for “Sykepleier i Nord”, et samarbeidsprosjekt hvor Nord universitet jobber sammen med kommuner, fylker, sykehus, Statsforvalter og fagorganisasjoner for å øke rekrutteringen av sykepleiere og sørge for at flere vil bli i jobbene sine over tid.

–​ På denne konferansen skal vi diskutere hvordan vi kan rekruttere flere sykepleierstudenter, og hva vi kan gjøre for å beholde flere sykepleiere i yrket, sier Kibsgaard.

En nasjonal utfordring

Mangel på sykepleiere er en utfordring ­over hele landet. Navs bedriftsundersøkelse for 2022 viser at det på landsbasis mangler 16 100 personer i jobber knyttet til helse og omsorg.

Det er en økning på 4 550 personer fra året før, og det er særlig sykepleiere det er mangel på. Samtidig har Norge en av verdens høyeste andel sykepleiere ifølge helsepersonellkommisjonen.

– Vi må finne nye måter for å ha gode helsetjenester og nye måter å organisere sykepleieroppgaver på. Dette er noe vi må finne løsninger på på tvers av institusjoner og organisasjoner, sier Gøril Ursin, dekan ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap.
–​ Skal vi ha nok sykepleiere alle steder hvor det er behov for dem over tid, må alle disse aktørene gjøre det de kan for å få dette til. Vi har ulike roller, men vi må jobbe i fellesskap om vi skal ha sjanse til å lykkes, legger Kibsgaard til.

Om trivsel på arbeidsplassen

På turne: Gøril Ursin og Isabell Kibsgaard ønsker velkommen til inspirasjonskonferanser 18. april i Stokmarknes, 19. april i Mo, 21. april i Bodø, 25. april i Namsos og 26. april i Levanger. Foto: Tarjei Abelsen.

Hvordan dette kan jobbes med er et viktig tema på konferansen.

–​ Studentene må komme ut til jobber de trives i, og der de får utfordringer som gjør at de utvikler seg. Hvordan dette kan gjøres er noe av det vi vil ta opp på konferansen, sier Kibsgaard.


Konferansen arrangeres både på Stokmarknes, Bodø, Mo i Rana, Levanger og Namsos. Programmet er innholdsmessig og tematisk det samme alle stedene, men det blir en del lokale variasjoner for å få inn mest mulig relevante perspektiver for området det er snakk om.

Nettverk og nye samarbeidsmåter

Konferansen arrangeres for første gang, og Kibsgaard og Ursin er derfor spent på responsen.

– Konferansen blir årets viktigste arena for å diskutere fremtidens utfordringen i skjæringspunktet mellom universitet og arbeidslivet, sier Ursin som selv skal delta i paneldebatten.

Hun mener konferansen må sees på som en måte å bygge nettverk på mellom akademia og arbeidslivet, men også mellom ulike aktører i helse, pleie og omsorgstjenesten.

– Vi håper at det blir et nettverk mellom dem som kommer på konferansen, slik at de enklere kan ta kontakt med hverandre for å diskutere ulike problemstillinger de møter, sier Kibsgaard.

Hun sier de også er åpne for at konferansen kan føre til nye samarbeidsmåter i regionene, og er åpen for eventuelle forslag for å ta arbeidet videre inn i framtiden.

–​ Vi skal jobbe sammen, inspirere og trekke erfaringer fra hverandre og i fellesskap mobilisere for at vi har den arbeidskraften vi trenger i framtiden, sier Kibsgaard.

Kontaktperson