Stine og Jakob er to av Nords mest fornøyde studenter

Stine og Jakob er to av Nords mest fornøyde studenter
Studentene på Nords master i regnskap, revisjon og bærekraft gir studieprogrammet toppscore: Det er gode nyheter både for arbeidsgiverne som står i kø for å sikre seg kompetansen, og for lærerne som jobber iherdig for å knuse mytene rundt revisoryrket.

Er du en av dem som ser for deg at en revisor er en eldre mann, som sitter godt gjemt bak et skrivebord? Og som utelukkende bruker arbeidsdagene til å etterse og godkjenne regnskap?

Mytene og fordommene knyttet til revisoryrket er mange.

Bransjen har i flere år hatt rekrutteringsutfordringer på grunn av nedgang i antall søkere til revisjonsstudier og stillinger. Mange unge tror at yrket er tørt og kjedelig. Og gapet mellom hva bransjen selv mener om yrket, og hva allmennheten tror, er stort.

– Et yrke med utrolig mange muligheter

Ved Nord universitet ivrer fagmiljøet ved Handelshøgskolen Nord (HHN) for at enda flere skal få øynene opp for hvor spennende og mangefasettert yrket faktisk er.

– Det å være revisor er et yrke som gir svært mange muligheter, og veldig varierte arbeidsoppgaver, sier studieprogramansvarlig Anne-Cathrine Bernhoft.

Mange tror at man må være en tallknuser av rang, og supergod i matematikk, for å bli revisor. Det stemmer ikke. Man må like å jobbe med tall, ja - men yrket handler om mye mer enn det.

Dagens revisorer må ha kunnskaper også utover det en tradisjonelt forbinder med revisjon.

Bransjen trenger medarbeidere som er proaktive, analytiske, og som evner å være kritiske og utfordre. Det vil – i tråd med det forskning på feltet viser – også være et stort behov for medarbeidere som er kreative og opptatt av innovasjon.

Både i næringslivet og det offentlige er det et enormt stort behov for kompetansen som masterkandidatene i regnskap og revisjon har med seg ut i arbeidslivet.

Tre personer i trapp på bibliotek
Håper flere ser mulighetene. Førstelektor Brynjar Gilberg, studieprogramansvarlig Anne-Cathrine Bernhoft og universitetslektor Marita Gabrielsen ved Handelshøgskolen Nord (HHN) håper enda flere studenter skal se mulighetene som ligger i masterutdanningen som får svært gode skussmål fra studentene. Foto: Hege Eilertsen

– Veldig interessant 

To av de som snart er ferdig med utdanningen, og allerede er i jobb, er andreårsstudentene Jakob Oliwa Danielsen og Stine Vikene Johnsen. I disse dager skriver de på masteroppgavene som om noen få måneder skal avrunde utdanningsløpet deres.

I årets studiebarometer-undersøkelse gir Jakob og Stine - og medstudentene - toppscore til Nords masterprogram i regnskap, revisjon og bærekraft.

På en skala fra 1 til 5, der 5 er høyeste score, får utdanningsprogrammet hele 4,8 i overordnet tilfredshet.

– Det er et veldig interessant studieprogram, og undervisningsopplegget er bra. Det er en god blanding av teoretisk kunnskap som vi trenger for å utføre jobben, samtidig som vi får prøve oss på praktiske oppgaver. Det er veldig fint at studieprogrammet er lagt opp slik at man kan kombinere jobb og studier. Foreleserne, og de som har ansvaret for undervisningen, er også veldig flinke til å gjøre undervisningen interessant, sier Jakob Oliwa Danielsen.

Medstudent Stine Viken Johnsen er enig:

– Vi har også hatt flere gode gjesteforelesere underveis, sier hun.

Stolt fagmiljø

Når de gode resultatene fra den årlige undersøkelsen ble kjent blant de fagansatte, var det høy stemning i korridorene ved Handelshøgskolen Nord (HHN).

Det er fantastisk artig med så gode resultater, sier Bernhoft og førstelektor Brynjar Gilberg, som begge har lang fartstid fra revisjonsbransjen.

– Det oppleves virkelig meningsfylt å kunne forsyne bransjen og næringslivet i Nord-Norge med superkompetente unge mennesker som kan bidra til verdiskaping og vekst, sier Gilberg engasjert.

Studieprogramansvarlig Anne-Cathrine Bernhoft er stolt over resultatene.

– Vi har løftet oss siden forrige måling, og virkelig fått betalt for alt det arbeidet vi har lagt ned for å videreutvikle utdanningen. Dette har vært et lagarbeid, med mange og viktige bidrag både fra våre flotte studenter og de faglige og administrative ansatte, sier hun.

Jobbene som venter på de som tar revisjonsutdanningen er ikke bare interessant og varierte, men ofte også godt betalte.

Noen av de som starter på masterutdanningen kommer rett fra bachelorstudier i økonomi og administrasjon. Andre har allerede har en master, og ønsker å bygge på med tilleggskompetanse.

Bredt spenn av tematikker

Uavhengig av hvilken studiebakgrunn studentene har er staben opptatt av at kompetansen de trenger er sammensatt. Det handler ikke bare om teori, selv om det så klart er viktig. Morgendagens revisorer trenger også teknisk kompetanse. På studieprogrammet settes det også av godt med tid, både til teamjobbing, diskusjoner og oppgaver knyttet til reelle problemstillinger som en revisor kan støte på.

Stadig nye former for økonomisk kriminalitet er bare et eksempel på en tematikk revisorer bør være oppdaterte på. Den svært hurtige utviklingen innenfor kunstig intelligens stiller også bransjen ovenfor nye og langt på vei uante muligheter og utfordringer.

Ved Handelshøgskolen Nord (HHN) er fagstaben opptatt av at dette er elementer som er svært viktige i arbeidet med videreutviklingen av fremtidens revisjonsutdanninger. I det vitenskapelige tidsskriftet Magma skriver Anne-Cathrine Bernhoft og Brynjar Gilberg mer om dette, i en artikkel med tittelen «Utdanning av fremtidens revisorer: Ønsker vi konforme byråkrater eller kreative tenkere».

Regnskap, revisjon og bærekraft

Studiet gir deg mange karrieremuligheter og gjør deg til en svært attraktiv kandidat, enten du vil jobbe som revisor eller i en annen økonomirelatert stilling.

Oppstart: Høst 2025
Studiepoeng: 120
Studiested: Bodø
Søknadsfrist: 15. april 2025

Les mer om studiet

Fakta om Studiebarometeret

  • En nasjonal, årlig spørreundersøkelse om hvordan studentene opplever studiekvaliteten
  • Undersøkelsen gjennomføre av NOKUT på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet
  • Undersøkelsen ble gjennomført høsten 2024 og gikk ut til 70.000 studenter
  • Omkring 30.000 studenter på landets universitet og høyskoler har svart på undersøkelsen
  • Undersøkelsen går ut til studenter som går andre studieår på bachelor- eller masterprogram, samt studenter som går femte studieår på integrerte masterprogram og lange profesjonsutdanninger
  • Studentene gir svar på en skala fra 1 til 5, der 5 er det høyeste/beste
  • Svarprosent ved Nord universitet på Studiebarometeret 2024: 44 prosent