Studiebarometeret: Si hva du mener

Studenter i forelesning, med smilende kvinne nærmest kamera
Studiebarometeret: Si hva du mener
Årets viktigste studentundersøkelse blir gjennomført i perioden 24. oktober til 19. november. Bli med og gjør ditt studieprogram bedre.

Studiebarometeret er årets viktigste studentundersøkelse. Årets undersøkelse gjennomføres i perioden 24. oktober til 19. november 2023 blant ca. 95.000 studenter i Norge. Det er NOKUT som gjennomfører undersøkelsen.

Dette er en spørreundersøkelse som går direkte til 2. års bachelor-studenter og 2. og 5. års masterstudenter.

– Undersøkelsen handler om kvaliteten i studieprogrammene, og det er viktig med høy svarprosent, sier seniorrådgiver Anne-Lovise Reiche i utdanningsavdelingen ved Nord universitet.

– I fjor hadde Nord universitet en svarprosent på 52 prosent. Det er den beste svarprosenten vi noensinne har hatt, og vi satser på enda bedre resultat i år. Da trenger vi hjelp fra dere studentene, og vi premierer høy svarprosent, sier hun.

Premier til studenter og klasser

  • Den klassen som får høyest svarprosent på det enkelte studiested får påspandert pizza.
  • Vi trekker sponsorpremier til enkeltstudenter på studieprogram med høy svarprosent.

– I fjor hadde vi flere gavekort på matbutikker, sportsbutikk, kafé og på bowling, samt festivalpass til Parkenfestivalen i Bodø sponset av DNB. Verdiene på premiene var fra 200,- til rundt 2500,-

– I tillegg trekker NOKUT gavekort på kr 5000,- blant alle landets studenter som deltar i undersøkelsen, forteller Reiche.

Fjorårets vinner av Parkenpass til en verdi av 2500,- ble Thomas Hanstad, som er bachelorstudent i idrett i Bodø.

– Jeg synes det var utrolig trivelig å kunne få være med på Parkenfestivalen, og koste meg veldig. Det var virkelig en opplevelse å kunne å se alle artistene opptre live, sier han.

Det var ikke mye som måtte til. Det tok meg bare noen minutter å gjennomføre undersøkelsen, og det var absolutt verdt det med tanke på premien, og at dere fikk den dataen dere trengte.

Thomas Hanstad, Nord-student
Mann i blå t-skjorte og caps som sitter foran pc
Vant festivalpass: Thomas Hanstad studerer idrett ved Nord universitet. I 2022 vant han hovedpremien etter å ha deltatt i Studiebarometeret. Foto: privat.

Derfor er det viktig med mange svar

En høy svarprosent er ifølge Reiche viktig, fordi det er først da vi vet hva du som student mener om studieprogrammet ditt, både hva du er fornøyd med og ikke fornøyd med.

Universitetet bruker informasjonen fra Studiebarometeret til å se på studieprogram som får gode tilbakemeldinger, og prøver å lære av det. De studieprogrammene som scorer dårlig blir fulgt opp og forbedret.

Derfor er Studiebarometeret viktig å gjennomføre for deg som student, og for universitetet for kvalitetsutvikling.

Så bli med å gjøre ditt studieprogram bedre.

Om Studiebarometeret

Studiebarometeret er en nasjonal spørreundersøkelse som blir sendt ut til over 70 000 studenter hver høst. Undersøkelsen spør om studentenes oppfatninger om kvalitet i studieprogrammer ved norske høyskoler og universiteter. Formålet med Studiebarometeret er å styrke arbeidet med kvalitetsutvikling i høyere utdanning og gi nyttig informasjon om studiekvalitet. På Studiebarometeret.no kan du enkelt

  • finne studentenes vurderinger av ulike studieprogrammer
  • sammenligne resultater mellom ulike studieprogrammer
  • se utvikling over tid for et studieprogram

Portalen er nyttig for studiesøkere, studenter, tilsatte ved høyskole eller universitet, og andre med interesse for høyere utdanning. Oppdaterte resultater publiseres i portalen i februar hvert år. Studiebarometeret er initiert av Kunnskapsdepartementet og utføres av NOKUT.