
SI-time: SI-leder Petter Tran hjelper Susanne Bui og Thina Elise Wålbakken en siste gang før juss-eksamen. Foto: privat
Susanne Bui og Thina Elise Wålbakken studerer ved Nord universitet, studiested Stjørdal for å bli trafikklærere. For å forstå fagene fysikk og juss best mulig, takket Bui allerede ved studiestart ja til å delta på metoden Supplemental Instruction (SI). Her har de mer erfarne og litt eldre studentene rollen som SI-leder, og hjelper yngre studenter i å forstå fagene bedre.
SI-metoden er anerkjent for sine gode resultater når det gjelder økt læring og lavere strykprosent.
– De har bedre tid til oss
– Jeg ble med allerede sist høst, da vi begynte med fysikk. Jeg startet med en gang, og jeg har hatt stort utbytte av å være med. I januar begynte vi med juss, og da ble jeg med igjen. Det er måten studenter forklarer på. De har vært gjennom første studieår, og gjør faget lettere for oss å forstå, sier Bui.
Metoden benyttes foreløpig bare ved studiested Stjørdal. Noe Bui mener er unødvendig.
– SI er et svært godt og viktig tilbud for oss studenter, hvor det er rom for å stille spørsmål i trygge omgivelser. For mange kan det være utfordrende å snakke for en stor forsamling. Ofte har ikke foreleserne tid til å svare på alt vi lurer på, og da er det en stor fordel å kunne henvende seg til SI-lederne.
– De er engasjerte, motiverende og genuint opptatt av å hjelpe oss. De har selv vært gjennom det samme studieløpet, noe som gjør at de virkelig forstår hvordan vi har det - både faglig og mentalt. Jeg opplever SI som en trygg og tilgjengelig ressurs og anbefaler dette tilbudet på det varmeste til alle studenter, sier hun.

Det gjør også SI-koordinator Roger Helde ved Handelshøgskolen Nord universitet.
– Vi innførte SI i opplæringen for å få flere studenter gjennom til normert tid. Studentene lærer ikke noe nytt, men vi fasiliterer mer læring. Dette gjelder spesielt i risikofag, hvor strykprosenten er høy.
Da jeg begynte med dette i 2017 var strykprosenten i juss rundt tretti prosent. Nå er den nede i en til to prosent.
Roger Helde
Status å være SI-leder
Thina Wålbakken er så fornøyd med ordningen at hun selv ønsker å bli SI-leder, for å hjelpe andre. Det avhenger imidlertid av hvilken karakter hun får i faget hun ønsker å hjelpe til i.
– For å kunne bli SI-leder må man ha enten karakteren A eller B. Da har man en bred forståelse over det spesifikke emnet og kan hjelpe andre medstudenter, forklarer hun.
Helde sier studenter som velger å bruke av sin tid for å hjelpe andre, ofte går rett ut i jobb etter studiene.
– Det gir litt status å være SI-leder. Entusiasmen deres er smittende, og de får ledererfaring. Det gjør at de lettere får jobb, sier han.
I tillegg får de betalt for innsatsen. SI-lederne lønnes som studieassistenter for timene de bruker for å hjelpe førsteårsstudenter. I tillegg får de SI-møtene godkjent som en del av den nødvendige praksisen de må ha i løpet av studiet.
SI
Supplemental Instruction (SI) er en metode utviklet av John Gardner og Betsy Barefoot fra University of South Carolina i USA. Programmet ble introdusert i Norge i 2004. HINT tok da metoden i bruk for førsteårsstudenter, for å hjelpe dem i overgangen fra videregående skole til høgskole. Da Nord universitet ble etablert i 2016, ble SI-programmet introdusert ved Handelshøyskolen på Nord universitet i trafikklærerutdanningen. Det ble tatt i bruk i fysikkfaget i 2016 og i rettslære i 2017.
Trafikklærer
Toårig utdanning i trafikksikkerhet, teori og praksis. Jobbmuligheter i hele landet, inkludert skoleverket og Statens vegvesen.
- Oppstart: Høst 2025
- Studiepoeng: 120
- Opptaket er stengt
Mer om studiet:
Akademisk årsfest 2024

Juryens begrunnelse:
SI-teamet ved faggruppe trafikk ved dosent Roger Helde, førsteamanuensis Elisabeth Suzen og universitetslektorene Petter Helmersen Bogfjellmo, Aksel Røstad og Johan Lofnes Hauge tildeles Læringsmiljøprisen for sitt systematisk og målrettede arbeide med Supplemental Instruction (SI).
SI-teamet ved Handelshøgskolen har i en årrekke bidratt til å styrke studentenes læringsmiljø ved å fokusere på studentperspektivet og studentaktive læringsformer. Her har de aktivt ivaretatt læringsmiljøets fem definerte deler; fysiske, digitale, organisatoriske, pedagogiske og psykososiale forhold.
Gjennom å engasjere erfarne studenter til å veilede ferske studenter ved bruk at SI- metodikk, har studentaktiv læring, mestring og engasjement gitt gode læringsmiljø med gode resultater for studenten, og Nord universitet.
SI-gruppen har også delt sine erfaringer, og metoden har bredt om seg til flere fakulteter og har blitt anerkjent av flere eksterne kilder. I tillegg til den systematiske, praktiske jobbingen med SI-metodikk har miljøet også forsket på området. Samlet sett har dette gitt gode resultater og det er vist til funn som underbygger at strykprosent går betydelig ned i emner som har tatt SI i bruk. På denne måten har man fått tydelig dokumenterte effekter av arbeidet som er viktig både for studenter og universitetet.