– Videreutdanning er gull verdt

Administrerende direktør Merete Nordheim (t.v) i Bodø Næringsforum ledet paneldebatten med Raymond Dokmo (kommuneoverlege i Bodø), Marianne Bahr Simonsen (daglig leder i Kraft) og Liv Bente Kristoffersen (avdelingsleder i Innovasjon Norge). Foto: Hege Eilertsen.
– Videreutdanning er gull verdt
Hvordan er det egentlig å ta etter- og videreutdanning ved siden av jobb? Er det overkommelig, og hva tjener man på det?

Denne artikkelen er over ett år gammel.

På lunsjtreffet som Nord universitet arrangerte sammen med Bodø Næringsforum og Kraft nylig, fikk de fremmøtte høre mer om nettopp det. I en panelsamtale, ledet av Merete Nordheim som er administrerende direktør i Bodø Næringsforum, delte kommuneoverlege Raymond Dokmo i Bodø og Liv Bente Kristoffersen, avdelingsleder i Innovasjon Norge, sine erfaringer med å studere på si.

Begge har gjennomført hver sin masterutdanning ved Nord, og sier de har fått mye igjen for å delta på de samlingsbaserte studieprogrammene som er tilrettelagt for voksne studenter som er i jobb. 

– Noe av det som er så bra med en slik erfaringsbasert master, er at man på samlingene møter andre som jobber innenfor helsevesenet, og som har helt andre typer erfaringer og utfordringer. De samlingene vi hadde underveis, de var virkelig gull verdt

Raymond Dokmo

Raymond Dokmo begynte på Master i helseledelse i 2016.
– Noe av det som er så bra med en slik erfaringsbasert master, er at man på samlingene møter andre som jobber innenfor helsevesenet, og som har helt andre typer erfaringer og utfordringer. De samlingene vi hadde underveis, de var virkelig gull verdt, sier han.   

Kjernefag og spesialiseringer

Liv Bente Kristoffersen var i sin tid en av de aller første studentene som startet på Nords MBA i strategi og ledelse. 

Studieprogrammet, som Handelshøgskolen Nord (HHN) lanserte for drøye femten år siden, er i dag kjempepopulært og trekker haugevis med søkere.

Tilbakemeldingene fra studentene, i Studiebarometeret, viser at de er svært fornøyde med programmet som tilbys både i Bodø og i Stjørdal.

– MBAen er veldig bra bygd opp, med at du først tar kjernefagene og deretter kan spesialisere deg. Det er noe jeg føler at jeg har hatt et veldig stort utbytte av, sier Kristoffersen.

Kommuneoverlege Raymond Dokmo forteller at også han har fått god bruk for kunnskapene han tilegnet seg på masterutdanningen i helseledelse. Ikke minst i forbindelse med håndteringen av koronapandemien.
– Der fikk jeg blant annet bruk for det jeg har lært om relasjonsledelse, sier han og forteller at han ble kjent med studietilbudet via en kollega, da han jobbet i Helse Nord. 

– Nødvendige lederkunnskaper 

​– Jeg er opptatt av læring og av videreutvikling, og hadde et genuint ønske om å lære mer om ledelse og ikke minst økonomi. I en jobb hvor man sitter i toppledelsen av sykehusforetakene i Nord-Norge er det nødvendig å ha gode kunnskaper om dette, legger han til. 

Både Dokmo og Kristoffersen vil anbefale flere å ta videreutdanning. Både for sin egen del, med at man høyner kompetansen sin og tilegner seg ny og oppdatert kunnskap. Men kanskje også for arbeidsgivers del, enten det er den arbeidsgiveren du allerede er hos - eller en ny og fremtidig. Har man en fleksibel arbeidsgiver, blir det gjerne også enklere å få til å studere på si.
Samtidig er det slik at arbeids- og næringslivet stadig etterspør mer og oppdatert, og ofte spesialisert kompetanse. Med mer utdanning blir en mer attraktiv på arbeidsmarkedet, og kan få flere valgmuligheter, og kanskje også nye arbeidsoppgaver og bedre lønnsvilkår. 

Administrerende direktør Merete Nordheim (t.v) i Bodø Næringsforum ledet paneldebatten med Raymond Dokmo (kommuneoverlege i Bodø), Marianne Bahr Simonsen (daglig leder i Kraft) og Liv Bente Kristoffersen (avdelingsleder i Innovasjon Norge). Foto: Hege Eilertsen.
Administrerende direktør Merete Nordheim (t.v) i Bodø Næringsforum ledet paneldebatten med Raymond Dokmo (kommuneoverlege i Bodø), Marianne Bahr Simonsen (daglig leder i Kraft) og Liv Bente Kristoffersen (avdelingsleder i Innovasjon Norge). Foto: Hege Eilertsen.

Viktig å være motivert

– Hvor krevende er det å få til å ta etter- og videreutdanning, da? Med jobb, familie, barn og fritidssysler og mere til?

– Det er viktig at man er motivert hvis det er noe man bestemmer seg for å gå i gang med, mener Dokmo.
Både han og Kristoffersen la ned mange timers arbeid i alt fra lesing til kollokviearbeid og oppgaveskriving, både på kveldstid og i helger, før de kom i mål. 

En som står midt i det løpet nå er Marianne Bahr Simonsen, som er daglig leder ved Kraft i Bodø.
Med full jobb og tenåringsdøtre, har hun likevel valgt å gå i gang, også hun på MBA i strategi og ledelse. I løpet av kort tid skal hun begynne på skrivingen av masteroppgaven. 
Hun forteller at tanken på å ta videreutdanning modnet over tid.

Lærerik erfaringsutveksling

​– Da jeg søkte hadde jeg vært i arbeidslivet i noen år, og hele tiden har jeg hatt lyst til å lære mer og være i utvikling. Det handlet for min del også litt om å få sluttet ringen, fra å ha bachelor til å ta en master, sier hun. 
Med studiestart midt i den heftigste pandemi-tiden, med mange restriksjoner, rakk hun bare så vidt å møte medstudentene sine før det meste gikk over på digital undervisning. 
​– Det var på mange måter en syretest på å ha mange baller i luften samtidig, men jeg angrer ikke. Jeg studerer med en kjempefin gjeng, og det er veldig kjekt at vi kan ta denne utdanningen her i Bodø, sier hun.
I likhet med de andre to, trekker også hun frem erfaringsutvekslingen med medstudentene som en av de virkelige fordelene med å følge en erfaringsbasert masterutdanning. 

MBA i strategi og ledelse

Mastergrad i Bodø og Stjørdal

MBA i strategi og ledelse er en lederutdanning med et strategisk endringsperspektiv. På dette praktisk rettede studiet lærer du hvordan du kan spille en aktiv rolle i utviklingen av en virksomhet. Studiet er samlingsbasert, og tilpasset personer i full jobb. Det er lagt opp til 2 samlinger per emne, og hver samling er på 2 dager.

Søknadsfrist 15. april 2023​

Kontaktperson