Deltakere og lærere på Blended Intense Program, Zwolle, desember 2024. Foto: privat
- Oppholdet gav meg en unik mulighet til å være i et internasjonalt miljø og lære om seksuell helse . Det var undervisning fra første dag, samtidig som studentene også fikk mye selvstendig ansvar.
Det sier Sofie Marcelie Hopshaug-Bakke. Hun er student ved bachelorutdanningen i vernepleie, og var i desember 2024 med på et studieopphold i Zwolle, Nederland.
![]() | ![]() |
En blanding av ulike aktiviteter - altså en BIP
Oppholdet i Nederland var altså del av et Blended Intense Program (BIP). Det vil si at det var et relativt kort, intensivt kurs som kombinerte fysisk oppmøte med nettbasert læring. Derav ordene "blended" og "intense". I dette tilfellet ble det kjørt tre digitale seminarer, "blended" med et fysisk opphold i ett av deltakerlandene. Dette var, med andre ord, et opplegg som egnet seg godt for de som ville lære mye på kort tid.
Deltakerne i programmet kom fra Belgia, Nederland, Finland og Norge.
Seksuell og psykisk helse har sammenheng med hverandre
Sofie fikk snakke med sexarbeidere i forbindelse med feltarbeidet. I Nederland er sexarbeid lovlig og regulert. Sexarbeidere tilbyr, gjennom en egen organisasjon, tjenester til mennesker med utviklingshemming og til eldre. Dette ga en spesiell vinkling på temaet seksuell helse, og deltakerne fikk ny innsikt i ulike syn på samfunnsspørsmål og kulturelle forskjeller.
Gruppen min var smart og gjorde bra forarbeid, og dette gjorde nok at det ble lettere å få tid til andre ting
Sofie Marcelie Hopshaug-Bakke
Møtet med sexarbeidere gav også litt kultursjokk, forteller Sofie, men var spennende og utfordret fordommer. Hun fikk også øynene opp for andre problematiske sider ved sexarbeid, som menneskehandel.
Hva vil du si gjorde mest inntrykk på deg?
- Det må vel være møtet med sexarbeidere. Det ble en litt annerledes kulturopplevelse. Sexarbeid er jo lov i Nederland, og det er mye mer utbredt og åpenlyst enn i Norge. Og sexarbeidere brukes til oppgaver som ikke nødvendigvis forbindes med vanlig prostitusjon.
Ulik geografi – mye til felles
Geografiske forskjeller mellom Norden og Benelux-området ble tydelige, men Sofies gruppe fant også likheter, spesielt når det gjelder ventelister for helsehjelp, som - pga. store kutt i psykisk helsehjelp - er et universelt problem.
- Vi merket oss at det har vært store kutt for alle landene. Samtidig er det forskjeller. En del nederlendere og belgiere ble overrasket over å høre at mangel på fastleger i Finnmark gjør at du noen steder må vente i mer enn ett år for å få psykisk helsehjelp. Innen da kan jo hjelpebehovet for den enkelte ha blitt mye større, sier Hopshaug-Bakke.

Oppholdet ga rom for refleksjon og kjennskap til andre kulturer. Det var også tid til å gjøre mye sosialt.
- Vi gjorde veldig mye gøy utover det som det var lagt opp til i programmet. For eksempel dro vi inn til byen på sykkel og gjorde gruppearbeid der, og fikk på den måten andre opplevelser enn om vi hadde sittet i ro på campus, sier Hopshaug-Bakke.
Bare å hoppe i det
Sofie er ikke i tvil om at flere bør søke om BIP-utveksling
- Dette kan være den perfekte muligheten for å få utveksling og nye kulturinntrykk uten å måtte være hjemmefra i flere måneder. Den ene uken, sammen med forarbeidet ukene før, føltes akkurat som nok til å få et innblikk i og en opplevelse av verden utenfor. Uansett hvor du er i livet, om du har barn hjemme, så har de fleste mulighet til å ta seg en ukes utvekslingsopphold.
Hva vil du si at du har lært mest om under oppholdet?
- Det var en veldig artig å ha så mye rom for refleksjon og å bli kjent med andre kulturer. Jeg har jo vært i Nederland før, og de fleste av oss visste jo fra før at prostitusjon er lovlig der. Men det var spennende å se på de forskjellige sider av saken, og ikke minst å se det i en students perspektiv. Det var også veldig hyggelig å få bli kjent med folk fra Nederland, Finland og Belgia, samt studenter fra andre campuser ved Nord universitet.
Tema
Sexuality and Intimacy in the context of Social Work.
Periode
Oppstart: 4. november 2024.
Avslutning: 19. desember 2024.
Første digitale seminar
4. november. Presentasjon av emnet og deltakerne. Studentene ble delt inn i internasjonalegrupper, tildelt veileder og fikk velge tema for prosjektoppgaven. De planla også hvordan de skal samarbeide i gruppa fram mot prosjektuka som er en fysisk samling.
Andre digitale seminar
18. november. Informasjon om den fysiske samlinga og gruppepresentasjoner gruppearbeidet så langt. To og to grupper gikk sammen i digitale grupperom for å presentere og gi hverandre tilbakemeldinger.
Fysisk samling
9. til 13. desember. En uke der både studenter og lærere møttes i Zwolle ved Windesheim University of Applied Sciences. Uken bestod av foredrag, feltbesøk, gruppearbeid og sosiale aktiviteter. Vi besøkte ulike senter i både Zwolle og Amsterdam som jobber med ulike aspekter av emnets tema. Et eksempel var et krisesenter som jobber med kvinner og barn som har opplevd seksuelt misbruk eller har blitt utsatt for trafficking, et annet var sentret for sexarbeidere i Amsterdam. Uka ble avsluttet med en muntlig eksamen, der studentene presenterte prosjektene sine i grupper der et panel av lærere og studenter stilte spørsmål og kommenterte.
Avsluttende digital samling
19. desember. Evaluering av emnet, både med fokus på evaluering av gjennomføring og studentenes læring.
Blended Intensive Programmes (BIP)
Er et utvekslingsprogram finansiert av Eu-midler gjennom Erasmus+. Denne utvekslingen har kortere varighet enn vanlig utveksling. Målet er at enda flere skal ha mulighet til å reise ut. Vertsnasjonene veksler på å være vertskap for utveksling.
Har du lyst til å reise på utveksling? Du finner den informasjonen du trenger på nord.no/student/utveksling.