Disputas: Pamela Ogada

Disputas: Pamela Ogada
Pamela Ogada skal holde prøveforelesning og disputas for graden Philosophiae Doctor (ph.d.) ved Handelshøgskolen, Nord universitet, tirsdag 25. mars 2025.
Pamela Ogada Foto: privat

Tittel på avhandlingen:               

Markets as dynamic social systems: The role of immigrant consumers in market development and their acculturation through consumer experiences

Tittel for prøveforelesningen:

How do markets change?

Tid for prøveforelesningen er:   kl 10.00
Tid for disputas:                             kl. 12.00

Medlemmer i bedømmelseskomiteen er:  

Førsteamanuensis Georgiana Grigore, University of Leicester School of Business, UK
Professor Johan Hagberg, Göteborgs universitet
Førsteamanuensis Maria Bogren, Handelshøgskolen Nord (koordinator)

Veiledere:

Hovedveileder: Professor Frank Lindberg, Handelshøgskolen Nord
Biveiledere:       Professor Lena Mossberg, Göteborgs universitet /prof II Handelshøgskolen Nord

                               Førsteamaniensis Frode Soelberg, Handelshøgskolen Nord

Prøveforelesningen og disputasen er åpen for alle interesserte tilhørere. Avhandlingen er tilgjengelig ved å kontakte Grete Knudsen, e-post: grete.i.knudsen@nord.no , tlf. 75 51 76 77.

Stikkord fra avhandlingen:

Markeder som sosiale systemer utfordrer det bedriftsorienterte perspektivet og viser hvordan forbrukerideologi og udekkede behov påvirker markedsdynamikken. Tidligere forskning har belyst forbrukernes rolle i markedet og ulike aspekter ved innvandreres forbruksvaner, men har viet lite oppmerksomhet til innvandrerforbrukernes rolle i markedsutvikling og hvordan de akkultureres innenfor markedssystemer i utvikling. Basert på en kvalitativ studie av utviklingen av «innvandrerbutikker», har avhandlingen som mål å belyse hvordan innvandrerforbrukere bidrar til markedsdynamikken gjennom markedsutvikling og viktigheten av innvandrer-initierte markeder i akkulturasjon.

Avhandlingen anvender teori om markeder som sosiale systemer og forbrukerakkulturasjon. Den består av en konseptuell gjennomgang og to empiriske studier. Funnene og analysen viser dynamikken i markedsutviklingen, spesielt der det er kulturell avstand mellom forbrukere og institusjonelle aktører, og viser hvordan innvandrersamfunn benytter sosiokulturelle ressurser for å håndtere institusjonelle begrensninger og utvikle innvandrerbutikker, som er viktige i deres akkulturasjonsprosess. Innvandrerforbrukere – med sine integrasjonsutfordringer og unike forbruksvaner – utgjør dermed en avgjørende kraft i markedsutviklingen.

Ved å foreslå en forståelse av markeder som dynamiske sosiale systemer innenfor en vestlig kontekst, bidrar avhandlingen til litteraturen om markeder som sosiale systemer. Den synliggjør betydningen av tillit, autonomi og felles forståelse blant markedsaktører når markedsutvikling introduserer en ny kulturell dimensjon til markedssystemene. Videre bidrar avhandlingen til forbrukerakkulturasjonsteori ved å utvide vår kunnskap om det multidimensjonale perspektivet på akkulturasjon gjennom forbrukeropplevelser i innvandrerbutikker og markedsutvikling.

Disputas: Charlotte Gehrke
Disputas
25. april 2025

Disputas: Charlotte Gehrke

Auditorium A13 Elias Blix, Bodø
10:15
15:30
Charlotte Gehrke skal holde prøveforelesning og disputas for graden Philosophiae Doctor (ph.d.) i sosiologi ved Fakultet for samfunnsvitenskap, Nord universitet.
Boligsosialt seminar
Konferanse/seminar
25. april 2025

Boligsosialt seminar

Store møterom, Nordlandsforskning
11:30
15:00
Fredag 25. april samler Nord universitet og Nordlandsforskning kommuner, statlige etater og forskningsmiljø til boligsosialt seminar.
Nord Cup 2025
Studentarrangement
25.26. apr. 2025

Nord Cup 2025

Bodø
15:00
22:00
450 studenter fra hele Nord universitet konkurrerer i fotball og volleyball. Helgen avsluttes med idrettsgalla i Bodø sentrum.
Øvelse Nord 2025
Øvelse Nord
28.30. apr. 2025

Øvelse Nord 2025

Campus i Bodø
08:30
17:00
Øvelse Nord er 30 år i 2025. Jubileumsåret markeres over tre dager med fagforum, seminarer og en fullskala samvirkeøvelse.