Animal Science

Se studieprogram

Høst 2024 (1. semester)

KJ103F
10 sp
KJE1001
0 sp
AK122F
10 sp

Vår 2025 (2. semester)

BI122F
10 sp
BI105F
10 sp

Høst 2025 (3. semester)

BI217F
10 sp

Nord universitet tilbyr deg å starte på veien til å bli veterinær i Norge for deretter å avslutte i utlandet. Dermed kan du starte studiene i det norske utdanningssystemet, men også få et spennende utenlandsopphold. Alle seks årene studerer du sammen med den samme klassen som du startet med i Bodø. Undervisning er i hovedsak kun på engelsk.

Joint Bachelor Degree in Animal Science gir deg en grunnleggende biologisk utdanning. I de tre første semestrene ved Nord universitet inngår basale biologiske fag som cellebiologi, fysiologi, mikrobiologi og biologisk mangfold. Deretter fortsetter studiet ved vår partnerinstitusjon University of Veterinary Medicine and Pharmacy (UVMP) i Kosice, Slovakia hvor du gjennomfører de tre siste semestrene. Etter til sammen tre år får du graden Joint Bachelor in Animal Science.

Studenter som fullfører bachelorgraden er garantert studieplass videre, ytterligere tre år, på det EU-godkjente veterinærstudiet "Doctor of Veterinary Medicine" ved UVMP. Det er grunnlag for å søke Mattilsynet om autorisasjon om veterinær i Norge etter fullført utdanning.

For en nærmere beskrivelse av studiet, se programoversikt samt egen beskrivelse av emnene ved UVMP i artikkelen nederst på siden (Informasjon om Joint bachelor in animal science).

UVMP er godkjent og akkreditert av The European Association of Establishments for Veterinary Education (EAEVE), organisasjonen som har ansvar å evaluere og akkreditere de europeiske veterinærutdanningene.

Studentene på dette studieprogrammet må gjennomføre et sikkerhetskurs/sikkerhetsopplæring ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur før de kan bruke spesialrom som laboratorier, bruke spesialutstyr eller gjennomføre prosedyrer med forhøya risiko.

Studieprogrammet er studiestedbasert og fordrer at studentene er tilstede på studiested.

Kunnskap

Kandidaten

  • har bred kunnskap om struktur, anatomi og fysiologi hos dyr
  • har kunnskap om grunnleggende prinsipper i patogenese, diagnostisering og behandling av de vanligste sykdommer hos dyr
  • kjenner til forskning og utviklingsarbeid innen husdyrvitenskap
  • har kunnskap om den historiske utviklingen, tradisjoner og samfunnsmessig relevans av dyrehold og veterinærmedisin
  • kan oppdatere sin egen kunnskap i omsorg, helse og velferd hos dyr


Ferdigheter

Kandidaten

  • kan anvende riktige rutinemessige diagnostiske metoder og verktøy som brukes i veterinærmedisin
  • kan anvende de riktige metodene og teknikkene som brukes i dyrhold
  • kan reflektere over egne prestasjon og resultater av hendelser og gjøre endringer i sin praksis under veiledning
  • kan effektivt samle og kritisk analysere ulike informasjonskilder og erkjenne ulike former for bia, og bruke dette til å løse faglige problemer
  • har kunnskap om de riktige verktøyene og teknikkene for å kommunisere effektivt med andre med lignende bakgrunn


Generell kompetanse

Kandidaten

  • kjenner og forstår sitt juridiske og etiske ansvar for velferd for dyr, dyrehelse og folkehelse
  • kan adressere og løse faglige problemstillinger innen dyrefag, både individuelt og som et medlem av et team
  • kan kommunisere teorier og meninger, både muntlig og skriftlig, på en måte som fremmer utvikling av god praksis
  • kjenner til anvendelsen av vitenskapelige metode i veterinærmedisin

Opptak til studieprogrammet krever generell studiekompetanse med spesielle opptakskrav. Studiet krever ikke egne opptaksprøver.

Spesielle opptakskrav

Du må dokumentere Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og Kjemi 1 og 2.

Søkere som ikke har generell studiekompetanse, og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.

Realkompetansekrav

I tillegg til de generelle kravene for realkompetanse gjelder følgende krav for dette studieprogrammet:

Relevant yrkeserfaring og utdanning:

Minimum tre av de fem påkrevde årene med arbeidserfaring må være fra praktisk arbeid med dyrehelse i Norge.

Krav om å ha fullført følgende emner:

Kjemi (1 og 2)

Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2)

Norsk vg2

Engelsk vg1

Følgende emner og bakgrunn gir ekstra uttelling i den individuelle realkompetansevurderingen:

Biologi 1 og 2

Matematikk R2

Alle emner fra alle tre semester ved Nord universitet må være bestått, før studiene kan fortsette ved UVMP.

Med denne bachelorgraden oppnår du en grunnleggende biologisk utdanning innen med en veterinærmedisinsk vinkling. Du kan på grunnlag av denne graden søke om opptak på ulike masterprogrammer.

Fullfører du det seksårige veterinærstudiet, har du grunnlag for å søke Mattilsynet om autorisasjon som veterinær i Norge.

Mange veterinærer jobber i smådyrklinikker eller med husdyr, men også i Mattilsynet med forvaltning, matkontroll og dyrehelse, mens andre jobber med rådgivning og forebyggende dyrehelsearbeid i ulike organisasjoner.

Studiet kvalifiserer for følgende studier:

Doctor of Veterinary Medicine ved UVMP, Slovakia

Master i biovitenskap ved Nord universitet (krever i tillegg minimum 7,5 studiepoeng matematikk/statistikk på universitetsnivå)

Ettersom dette er en fellesgrad med UVMP i Slovakia, er utenlandsopphold en obligatorisk del av graden. Utenlandsoppholdet kan starte når alle emner i de første tre semestrene ved Nord universitet er bestått.

Nord universitet: Utover semesteravgift og pensumlitteratur forutsettes det at studenten disponerer en bærbar datamaskin. Studenter må også ha egen labfrakk i emner med laboratorieøvelser.

Det kan måtte påregnes kostnader inntil kr 1000,- i feltarbeid ved Nord universitet.

UVMP: For de tre siste semestrene av bachelorgraden (4.- 6. semester) som tas ved UVMP, Kosice, må du betale skolepenger for hvert semester. Studenter på dette studiet betaler en lavere skolepengesats på bachelorstudiet enn øvrige studenter ved UVMP. For de resterende tre årene av studiet (Doctor of Veterinary Medicine, 7.-12. semester) betaler du en sum per semester.

Du kan finne mer informasjon om skolepenger her:

www.uvlf.sk/en/general-information/payments-fees

Du må også beregne vaksinasjonskostnader før utreise til Kosice.

Lånekassen gir lån og stipend for å finansiere skolepengene og studieoppholdet i utlandet.

Vurderingsformer er skoleeksamener, mappeevaluering, praktisk og muntlig eksaminering.
Studiet avsluttes med “state exam”, samt en bacheloroppgave ved UVMP. Bacheloroppgaven skrives med veiledere enten fra UVMP eller fra Nord universitet.
Studieprogrammet evalueres årlig av studentene gjennom emneundersøkelser og av studieprogramansvarlig. Evalueringene inngår som en del av universitetets kvalitetssikringssystem.

Studentene trekkes aktivt inn i evalueringen av emnene i studiet gjennom midtveisevaluering og sluttevaluering av emner. Det gjennomføres også dialogmøter mellom studenter og studiumsansvarlig hvert semester.
Nord universitet gjør oppmerksom på at i forslaget til revidert forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning, er profesjonen veterinær inkludert. Nord universitet er ikke kjent med når forskriftsendringen vil tre i kraft eller hvordan den skal håndheves.