This page is not available in English

Maja flyttet hjem for studentene

Maja Leonora Valhøj
Maja flyttet hjem for studentene
Maja Leonora Olsen Valhøj ser seg rundt på sitt nye prestekontor ved Nord universitet. Hun har landet hjemme i Bodø - og jobben nå er å få studentene til å føle seg vel.

Oppvokst i Bodø, men med familie i København, studier i Oslo, og en stor utfartstrang, har hun bodd mye borte fra hjembyen.

– Jeg flyttet til Oslo etter videregående skole og begynte på en bachelor i ungdom, kultur og trosopplæring. Deretter tok jeg Profesjonsstudium teologi ved MF vitenskapelige høyskole. Så ble jeg ordinert til prest, faktisk i Hunstad kirke her i Bodø, hvor jeg jobbet noen år etter studiet. Men utfartstrangen, og ønsket om å lære mer ble for stort. Jeg tro til USA og jobbet som sykehusprest i San Francisco, før jeg landet i København, hvor jeg jobbet med hjemløse i Kirkens Korshær, forteller Maja Leonora Olsen Valhøj – best kjent som Skålvold for mange bodøværinger.

– Jeg traff kona mi i København, og tok hennes navn da vi giftet oss i høst.

– Det ga ikke slipp

Hun har ikke vokst opp i en særlig kirkelig familie, og begynte ikke å trø ned dørstokken i kirka før hun som ung oppdaget at kirka hadde noe særlig å by på.

– Jeg fant en arena hvor de var opptatt av noe mer. De var opptatt av det indre livet, og hva det betyr å være menneske i den større sammenhengen. Det ville jeg være en del av, forteller hun.

Som 12-åring ba hun sine foreldre om å bli døpt. Etter hvert kom ideen om å bli prest.

Trangen til å dykke ned i de store spørsmålene, opplevelsen av det hellige og lengselen etter nærvær, ga aldri slipp.

Flere ben å stå på

Teologistudiet var lærerikt og utfordrende, og heldigvis langt nok til at hun rakk å velge prestetjenesten til og fra noen ganger. Men prest ble hun, og engasjementet for det indre livet fulgte med. Derfor har hun også lagt til en annen fagretning; terapifaget.

– Jeg har videreutdanning innen sjelesorg og samtale, klinisk sjelesorg og eksistensiell terapi, forteller hun.

En fellesnevner er fokuset på veiledning og samtale, og nærværet når mennesker møtes.

– Du lærer teknikker om god samtale og hvordan være en god lytter. Sjelesorgen og terapien har mye til felles, det å sette seg selv til side slik at den du snakker med får sin historie og stemme hørt, forteller hun.

Studentprest Maja Leonora Valhøj er klar for de gode samtalene ved sitt kontor, som du finner ved å gå innover gangen til rådgivningstjenesten ved Nord universitet i Bodø. Foto: Lise Fagerbakk

Den gode samtalen

Det er nettopp de gode samtalene hun nå jakter på, etter at hun 2. mai begynte i jobben som studentprest ved Nord universitet. Kontorsted Bodø, men Valhøj er der for alle studentene ved alle campus og studiesteder.

– Det var viktig for meg å oppdage at det er noe mer. I jobben som studentprest ved Nord, er det det jeg brenner for å gi videre. Når vi møter hverandre som hele mennesker, på godt og vondt, er det med på å gi opplevelsen av mening i livet. Mening og tilhørighet fremmer god helse og trivsel, og jeg er glad for at Nord universitet ser at det har betydning, sier hun.

Valhøj har flere ideer som studentene med tiden vil få merke.

– Jeg er veldig glad for at jeg får lov å være en ressurs for studentene. Jeg håper å få mange samtaler, og å kunne inspirere gjennom ulike aktiviteter og arrangementer. Det er utrolig stas å snakke med studentene! De vet mye om hva som trengs for å at de skal ha det bra i studietiden, og det skal vi støtte opp om. Jeg ønsker å hjelpe dem med å finne sine egne ressurser, sine egne svar og sine egne meninger. Studentene er i en fase av livet hvor det er mye på spill. De studerer for fremtiden sin, jobber beinhardt for å klare økonomien her og nå, og skal samtidig finne seg selv som voksne med hva enn de har med seg i bagasjen. Det kan rett og slett være mye å stå i, sier hun.

Det handler om å være til hjelp. Noe Valhøj også har vært i sine tidligere jobbvalg.

– Både som sykehusprest i psykiatrien i USA og i arbeidet med hjemløse i København, har jeg vært opptatt av å utforske hva som gir livet mening for et menneske; hvilke verdier som er viktige og hvilke eksistensielle kilder personen har. Det kan være en liten ting, som å sitte i sandkassen med barnet ditt, høre på musikk, eller å søke fellesskap et sted du føler deg hjemme. Det handler om å finne den eller de aktivitetene som gjør at du kommer på plass og er tilstede. Noe som er viktig for å føle at du har det bra – og det trenger ikke å være perfekt. Finn nærværet! Det er god mental helse, forklarer hun.

Tilbake i Bodø

Hun har ikke bare en faglig tyngde og erfaringer fra utlandet med i bagasjen. Også kona har nå gjort bodøværing av seg.

Det er litt av en overgang, fra brosteinskledde gater og en by som sjeldent sover, til naturskjønne lille Bodø.

– Jeg er veldig glad for å få naturen og stillheten tilbake. I København har jeg ofte savna å ha fjell under føttene. Det er noe av det som gir meg bakkekontakt og nærvær. De lyse sommernettene er magiske for meg. Vinteren er jeg mindre glad i, sier hun og ler.

Kona ser dog ikke ut til å være avskrekket av lange vintre og nordnorsk mørketid. Det var hun som foreslo å flytte til Bodø.

– Vi var her i jula og da spurte hun – på en av årets mørkeste dager – skal vi gi det en sjanse?, forteller hun.

Valhøj var ikke sen å be. Stillingen som studentprest stod ledig, og er en drømmejobb for en med hennes kompetanse.

Nå går dagene med til å planlegge høsten, ta imot innspill og ideer fra studenter og ansatte, og å forme Tros- og livssynstjenesten på Nord universitet. Stillerommet i Bodø har hun planer for, og hun gleder seg til å komme rundt på Nords mange campuser og studiesteder for å bli bedre kjent. 

– Det er fantastisk å gå på jobb! Jeg blir så glad av å møte studentene og de mange ansatte som jobber for at de skal ha en så god studietid som mulig.

Samarbeid

Stillingen som studentprest er et samarbeid mellom Nord universitet og Sør-Hålogaland Bispedømme.

Både studenter og ansatte kan booke samtaler med studentpresten på nett.

Maja Leonora Olsen Valhøj innsettes som studentprest ved semesteråpningsgudstjenesten i forbindelse med studiestart i Bodø i august.

Her kan du lese mer om Tros- og livssynstjenesten ved Nord universitet. 

Contact person