This article is more than one year old.
I et timelangt foredrag går Skauge i dybden rundt hva som har skapt Glimts suksess, hvordan supporter-kulturen har utviklet seg og virkninger av suksessen på banen.
Der vil du blant annet få høre om hvorfor forskeren mener Glimts suksess er viktig for fotballen, hvordan supporter-kulturen har utviklet seg og mye mer. Visste du for eksempel at Glimt har hatt det største bortesupporter-følget i utlandet noen gang?
– Glimt er en seier for den moderne fotballen. Deres bravader de siste årene savner langt på vei motstykke i moderne vestlig fotballhistorie, sier Skauge.
Opphever fotballens nye tyngdelov
Det er spesielt det at Bodø/Glimt har skapt suksessen uten å ha blitt tilført store økonomiske muskler, som gjør at Skauge mener klubben er en seier for moderne fotball.
– I en tid der pengesterke klubber har tatt overhånd og som regel vinner, representerer Glimts suksess den gamle ånden i fotball, der alt kunne skje og hvem som helst kunne vinne, sier Skauge.
Ifølge Skauge er det unike med Glimt primært to ting: a) de sportslige prestasjonene kom før kapitalen (og ikke motsatt som i de fleste suksesshistoriers tilfelle på fotballfeltet); b) Glimt har klart å bryte ut av sin posisjon i fotballhierarkiet, slik suksessen ikke bare var et unntaksår slik vi ofte ser med overraskelseslag.
– Fotballens hyperkommersialisering – hvor de «store» klubbene i tiltakende grad ruinerer de «små», slik Glimt har mistet sine beste spillere hver sesong – skulle gjøre det umulig. Glimt har motbevist fotballens tyngdekraft, og det gir håp på fotballens vegne, mener Skauge.
Tidlig ute med supporterkultur
Han kan også fortelle at moderne norsk supporterkultur startet i Bodø med Den gule horde på 1970-tallet.
– Norsk supporterkultur hevdes å være først ute i Norge med moderne supporterkultur. På 70-tallet var det vanligvis hverdagsklær som ble brukt, men på denne tiden begynte Glimt-supportere å kle seg i helgult, sier Skauge.
Han er selv Glimt-supporter, men prøver i foredraget å komme med en objektiv analyse av situasjonen rundt klubben.
Ifølge tilhører, mangeårig fotballspiller (deriblant for TIL) og supporter Per Munkerud, er det vel verdt å få med seg.
– Han var veldig flink til å formidle og gå i dybden på et tema som man kunne mye om, og som han gjorde veldig interessant fordi at det var så langt inn i dybden, sier Munkerud.
16. mai gjorde han seg klar for å følge Nord-Norge-oppgjøret mellom Glimt og TIL.
– Jeg føler på en veldig sterk og intens energi i oppgjøret mellom disse to lagene. Jeg har selv spilt for TIL for 61 år siden. Men den gang spilte vi ikke mot Glimt. Den gang var det inndelt geografisk, sier Munkerud som har bodd i Bodø de siste 35 årene og er Glimt-medlem.
– Fotball betyr mye for deg?
– Ja det gjør det. Jeg har spilt fotball i alle år. Det begynte i gatene på Torshov, i Skeid-området og senere på Kjelsås. Jeg ble opptatt av engelsk fotball tidlig, og fikk mitt første favorittlag i 1952 i Sheffield Wednesday, sier 82,5 åringen.