This page is not available in English

En fin miks av trening og helse – og en liten dose kjærlighet

Ung mann og ung kvinne ved fotovegg. Trening, helse og prestasjon. Foto

Kjærlighet på campus: Martin Stamnes og Carmen Mendez Caparroz Pedersen er kjærester og studerer bachelor trening, helse og prestasjon sammen. Det trives de veldig godt med. Foto: Nina Kjeøy

En fin miks av trening og helse – og en liten dose kjærlighet
Knallfine treningsforhold, dedikerte forelesere og godt miljø. – Målet er å bli fysisk trener i Bodø/Glimt, sier Martin Stamnes.

Studentene ved bachelor trening, helse og prestasjon i Bodø har unik tilgang til topp utstyr. De disponerer et nytt og stort treningsstudio et steinkast fra campus.

I samme bygg som undervisningen foregår, er det idrettshall, klatrehall, idrettspark, sprintstripe og et eget rom med testutstyr.

– Her får jeg trent så mye jeg vil i tillegg til studiene. Jeg bor i en studentbolig her på Mørkved og da har jeg alt jeg trenger like i nærheten, sier Emilie Marie Liabakk Eriksen.

Ung jente som løper mot kamera inne i treningssal, med mange mennesker rundt. Foto
Treningsglad gjeng: Emilie Marie Liabakk Eriksen liker å trene. I treningsrommet som er forbeholdt studentene, kan de trene så mye de vil. Her tester Emilie sprintstripa. Foto: Nina Kjeøy.

Hun liker at studentgruppene er akkurat passe store. Hver enkelt får god oppfølging fra foreleserne og de får øvd så mye på testutstyret at de lærer seg det skikkelig godt.

Drømmen om å jobbe i Bodø/Glimt

Flere av studentene ønsker å jobbe med trening etter studiet. Noen er allerede i gang med å teste det fremtidige arbeidslivet.

– Jeg elsker å trene og har lyst til å jobbe med trening fremover. Nå har jeg jobb som fysisk trener for Bodø Handballklubb en gang i uka. Målet er å bli fysisk trener for Bodø/Glimt, sier Martin Stamnes og smiler.

Ung mann med caps som løfter vekter over hodet. Foto
Drømmen: Martin Stamnes liker vektløfting. Drømmen er å bli fysisk trener i Bodø/Glimt. Foto: Nina Kjeøy.

Hele utdanningen er bygd opp slik at halvparten av undervisningen er teori og halvparten er praksis. Først er det for eksempel en dobbelttime med teori. Deretter får studentene prøve det de har lært i praksis.

Fotomontasje av folk som trener styrke. Foto
Høy kompetanse: Etter å ha hatt en totimers bolk med teori om muskelstyrke og vektløfting, så praktiserer studentene selv i treningsrommet. Lærerne på studiet har høy kompetanse innenfor blant annet vektløfting. Foto: Nina Kjeøy.

Får øvd mye på utstyret som fins

Ansatte på bachelor trening, helse og prestasjon har høy kompetanse innenfor blant annet styrketrening, utholdenhetstrening, biomekanikk og coaching.

I tillegg er det et stort rom med testustyr; O2-opptak, laktatmåling for å sjekke melkesyreterskel, måling av kraftutvikling ved hopp og utstyr for å måle kroppssammensetning.

Mann som løper på mølle med oksygenmaske, med flere mennesker rundt. Foto
Tester: Vegard Lahtinen Larsen tester oksygenopptaket sitt. Studentene lærer seg utstyret godt selv, både det å planlegge, gjennomføre og analysere tester. Foto: Nina Kjeøy.

På utdanninger med veldig store kull, må man gjerne se på at noen andre utfører testene. På dette studiet får hver enkelt student øvd seg så mye på utstyret selv, at det sitter.

– Du får øvd mye på de tingene du lærer om. Studiet er veldig praktisk, og det er bra når du skal starte i arbeidslivet. Du er veldig godt rustet for å jobbe med trening når du er ferdig hos oss, sier førsteamanuensis og studieprogramansvarlig, Runar Jakobsen Unhjem.

Nærbilde av blodprøve som blir tatt i finger. Foto
Laktat: Her øver studentene seg på en test som viser hvor mye melkesyre du har. Foto: Nina Kjeøy.

Godt miljø og studenter langveisfra

Studentene er både fra Østlandet, Trøndelag og Nordland. Noen tar en årsenhet i personlig trener. Det året tilsvarer det første året på bachelor trening, helse og prestasjon.

Hvis de etter det første året finner ut at de skal gå videre med en bachelor, så går det fint.

Ti studenter i treningssal. Foto
Fornøyd gjeng og godt samhold: F.v. Runar Jakobsen Unhjem, Emilie Marie Liabakk Eriksen, Mikkel Aasberg Arnesen, Carmen Mendez Caparroz Pedersen, Joar Gjerdahl, Martin Stamnes, Jackob Westhrin Skarpodde, Vegar Lathtinen Larsen, Stine Pedersen og Håkon Andre Mehus. Foto: Nina Kjeøy.

– Det er veldig godt miljø her. Vi kjenner hverandre og finner på litt forskjellig i fritiden også. Også trener vi mye sammen, ettersom de fleste er veldig interesserte i trening, sier Carmen Mendez Caparroz Pedersen. 

Kom igjen, skal vi prøve noen hangups dere!

En av lærerne
Fem unge menn som trener styrke. Foto
Hangups: På oppfordring tar hele studentgruppen hangups. De fleste har lyst til å jobbe med trening når de er ferdige med studiet. Foto: Nina Kjeøy.

Studier og en liten dose kjærlighet

Carmen bor i Bodø sentrum sammen med kjæresten som også tar samme studium. Det er en liten mil fra campus på Mørkved. Det går både buss og tog mellom sentrum og campus. Les mer om studiested Bodø her.

– Traff dere hverandre på studiet?

– Nei, vi var sammen før studiet. Det er veldig koselig både å bo sammen og studere sammen, sier Carmen Mendez Caparroz Pedersen og Martin Stamnes, og sender varme blikk til hverandre.

Ung mann med caps og ung kvinne ved treningsapparat. Foto
Studentkjærlighet: De både studerer sammen og er kjærester, noe de trives veldig godt med. Foto: Nina Kjeøy.

Styrke og helse

Studentene bruker en god del tid på å trene styrke. Det er ikke tilfeldig. Muskelstyrke er tross alt grunnmuren for god helse, og bør inn som et viktig element i flere lag av folket. Jo eldre vi blir, jo viktigere er det at vi trener styrke.

– Kom igjen, skal vi prøve på noen hangups, oppfordrer en av lærerne.

Og vips, så henger de på rad og rekke. Noen klarer mange, andre klarer færre. Men de liker å trene slik at de merker fremgang. Da kan de også veilede andre som ønsker å prestere på en god måte.

Portrett av ung mannlig lærer ved klatrevegg. Foto
Dedikerte faglærere: Førsteamanuensis Runar Jakobsen Unhjem er studieprogramansvarlig og mener at studiet kan skilte med unike fasiliteter og god oppfølging. – Vi har så mye praksis i studiet, at studentene er attraktive arbeidstakere når de er ferdige. Foto: Nina Kjeøy.

Bachelor trening, helse og prestasjon

Studiepoeng: 180
Studieform: Heltid
Studielengde: 3 år
Språk: Norsk
Studiested: Bodø

Les er om studiet her.


Årsenhet personlig trener

Studiepoeng: 60
Studieform: Heltid
Studielengde: 1 år
Språk: Norsk
Studiested: Bodø

Les mer om studiet her.