This page is not available in English

Grenseløst samarbeid om sørsamiske utdanninger

Tre nyutdannede grunnskolelærere i sørsamiske kofter. Foto

Skrev historie: Ramona Kappfjell Sørfjell (t.v.), Maja-Kristine Bransfjell og Vanja Tørresdal er de første som uteksamineres fra den sørsamiske grunnskolelærerutdanninga ved Nord universitet i Levanger. Foto: Ole Johan Ramfjord

Grenseløst samarbeid om sørsamiske utdanninger
Vi er i ferd med å invitere kommuner, språksenter, Sametinget, Samisk høgskole og flere i både Norge og Sverige, til å bli med i et nettverk der vi ser hvordan vi kan hjelpe hverandre med å spre kunnskap og jobbe sammen om rekruttering til disse viktige utdanningene, på tvers av landegrensene.

I interregprosjektet «Lærere uten grenser» skal Mittuniversitet i Sverige, Nord universitet og Dronning Maud Minnes Høgskole (DMMH) i Norge samarbeide om blant annet hvordan vi kan rekruttere og beholde barnehagelærere, lærere og studenter til disse utdanningene. Nye nettverk der vi utveksler kunnskap og erfaringer, utvikler bærekraftige arbeidsmetoder og forskningsbasert interregional kunnskap er noen av målene.

En av arbeidspakkene i prosjektet handler om å styrke rekrutteringen til sørsamiske lærerutdanninger og emner, og å samarbeide om å utvikle kompletterende utdanninger og emner ved de to universitetene i det sørsamiske området; Mittuniversitetet i Sverige og Nord universitet i Norge i samarbeid med DMMH.

Den samiske befolkningen ble i lang tid systematisk nektet utdanning i og på eget språk, og det er på grunn av dette et stort etterslep på området. Vi ser i dag en prekær mangel på utdanna personell innenfor alle de samiske språkene, også sørsamisk. Det mangler lærere på alle nivå fra barnehage, via grunnskole og videregående skole – og også på høgskole- og universitetsnivå. I tillegg trengs språk- og kulturkompetanse på flere plasser; både i offentlig og privat sektor; mange kommuner etterspør for eksempel denne kompetansen. Ulike utdanningsinstitusjoner har problemer med å tilby samisk språk- og kulturutdanning til alle som etterspør det.

Før sommeren skrev sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen kronikken «Mangelen på studieplasser er et hinder for overlevelsen av samiske språk». Det var en svært interessant kronikk, som traff prosjektet vårt midt i hjertet. Mikkelsen setter fokus på at ikke alle interesserte søkere får plass på studiene, og oppfordrer universitetene og høgskolene til å øke antall studieplasser.

Det er et viktig perspektiv. Et annet viktig perspektiv er å spre kunnskap på tvers av institusjoner, regioner og landegrenser om hvilke utdanningsmuligheter som faktisk fins, og å sørge for at de ulike institusjonene kompletterer hverandre i utvikling av nye tilbud.

Det gleder oss at vi har stor pågang av søkere til korte språkkurs innenfor sørsamisk både ved Nord universitet og ved Mittuniversitetet. Flere ønsker å ta språket sitt tilbake, og flere har interesse for å lære seg grunnleggende og videregående ferdigheter innen sørsamisk språk. Vi tilbyr fleksible utdanninger i sørsamisk språk slik at det for eksempel skal være mulig å stå i jobb samtidig som man studerer.

Samtidig ser vi behov for et mer målrettet samarbeid om rekruttering til våre samiske studietilbud. Nord universitet har i dag nasjonalt ansvar for høyere utdanning innen sør- og lulesamisk språk og kultur, og har både sørsamisk og lulesamisk grunnskolelærerutdanning.

I dette prosjektet skal vi bruke den sørsamiske grunnskolelærerutdanningen som en pilot for rekrutteringssamarbeid. Dette er den eneste sørsamiske lærerutdanningen som finnes, og det er svært viktig at flere velger sørsamisk grunnskolelærerutdanning, både i Norge og i Sverige, for å dekke både dagens og framtidas behov for lærere.

Våren 2024 uteksaminerte Nord universitet de tre første i verden med sørsamisk grunnskolelærerutdanning. Det var historisk. Vi er imidlertid enige med Mikkelsen i at vi burde ha hatt mange flere.

Derfor ser vi nå frem til et interregionalt samarbeid som strekker seg over Nordens grønne belte og som favner om det sørsamiske området. Vi er i ferd med å invitere kommuner, språksenter, Sametinget, Samisk høgskole og flere i både Norge og Sverige, til å bli med i et nettverk der vi ser hvordan vi kan hjelpe hverandre med å spre kunnskap og jobbe sammen om rekruttering til disse viktige utdanningene, på tvers av landegrensene.

Vi skal finne en arbeidsmetodikk innenfor rekruttering som kan løfte frem, styrke og synliggjøre nåværende studier og utdanninger, men også framtidige sørsamiske kurs og utdanninger. Da trenger vi grenseløst samarbeid!

Contact person