Lost Millenials

Prosjektet "Lost Millennials" vil fokusere på en regelmessig forsømt gruppe av generasjonen av Millennials: unge mennesker i alderen 25-29 verken i arbeid eller utdanning og opplæring.

Budsjett: KR 16 181 760, hvorav kr 1 512 530 til Nord 
Start-/sluttdato: 01.11.2021-31.01.2024
Finansiør: EEA
Institusjoner tilknyttet prosjektet: HETFA Research Institute Ltd Hungary, Binda Consulting International Malta, Center for the Study of Democracy Bulgaria, Evidence Institute Foundation Poland, Institute of Entrepreneurship Development Greece, Institute for structural policy Czech Republic, Sapientia University of Cluj-Napoca Romania, Slovak Business Agency, University of Burgos Spain, Bifröst University Iceland, Center for Social Innovation Austria, Nord University, Demos Research Institute Ltd Finland

Forskere fra FSV:

  • Guro Wisth Øydgard (projektleder)
  • Janne Irén Paulsen Breimo
  • Linn-Marie Lillehaug Pedersen

Sammendrag:

Prosjektet "Lost Millennials" vil fokusere på en regelmessig forsømt gruppe av generasjonen av Millennials: unge mennesker i alderen 25-29 verken i arbeid eller utdanning og opplæring (25+ NEETs), innenfor utlysningens støtteområde 3 – Analyse og forskning. Denne generasjonen startet sitt arbeidsliv kort tid etter den økonomiske krisen i 2008, da de opplevde usikkerhet og mangel på trygghet for arbeid og velvære, de er mer sannsynlig å være inaktive eller i usikre jobber.

Hovedmålet er å bidra til vellykket integrering av 25+ NEETs i arbeidsmarkedet gjennom å øke kunnskapen om effektene av sysselsettingstiltak på 25+ NEETs, bygge kapasitet hos interessenter til å utføre konsekvensstudier og dermed forbedre kvaliteten på arbeidsmarkedstiltak. Det vil bli oppnådd gjennom opprettelsen av det transnasjonale forskningsnettverket som vil dele kunnskap og god praksis, evalueringer av statlige og lokalsamfunnsbaserte initiativer rettet mot 25+ NEETs, samt engasjement fra interessenter for å øke policyrelevansen til prosjektresultater. Den primære målgruppen er forskere, eksperter og andre interessenter, mens sluttmottakere er 25+ NEET-er med fokus på vanskeligstilte grupper.

Resultatene fra dette prosjektet er forskningsrapporter, kapasitetsbygging og kunnskapsutvekslingsarrangementer og engasjement fra beslutningstakere som bidrar til alle fem resultatene av støtteområde 3, gjennom nøkkelprinsippene for realistisk planlegging, sterkt samarbeid, mangfold som en ressurs, fleksibilitet, konsistens samt en transnasjonal tilnærming. Den transnasjonale merverdien til prosjektet ligger i sammensetningen og størrelsen på konsortiet og kontinuerlig samarbeid for å produsere resultater med transnasjonal relevans med tanke på skalerbarhetspotensialet. Alle utdata vil være tilgjengelige for andre enheter å bruke, og en strategi vil bli utviklet for å opprettholde forskningsnettverket etter prosjektets varighet, for å sikre bærekraften til prosjektet.

Nyhetsbrev:

Prosjektets avsluttende konferanse:

Prosjektet the Lost Millennials nådde nylig en avgjørende milepæl i prosjektet med de konklusjonene som ble dratt under den avsluttende konferansen; ‘Lost and Found: Reimagining Europe’s Employment Policies’- Konferansen ble gjennomført i Brussel 28.
November 2023. Prosjektet, som er finansiert av Island, Liechtenstein og Norge gjennom EØS og Norges tilskuddsfond for unge i arbeidslivet (‘EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment’), hadde som formal å øke integreringen av 25+ NEET i arbeidsmarkedet gjennom å øke kunnskapen om effekter av initiativer rettet mot sysselsetting. Under konferansen møttes politikere, forskere og representanter fra praksisfeltet for å diskutere arbeidspolitiske spørsmål vedrørende ungdom i Europa.

Luca Koltai fra HETFA Research Institute og Alexander Gerganov fra Center for the Study of Democracy åpnet konferansen og ønsket velkommen. Deretter var det duket for hovedtale fra Nora Mehsen, sektoransvarlig og leder av programmet Transnational
Cooperation, Equality, Justice, and Decent Work i sekreteriatet til EEA og Norway Grants.

De påfølgende diskusjonene på konferansen fokuserte på effekten av eksisterende strategier og tiltak rettet mot målgruppen, utfordringene 25+ NEET står overfor i Europa, inkludert kjønnsperspektiver, migrasjon og forkjeller mellom sentrale og rurale områder. Det avsluttende panelet ga verdifull innsikt i viktigheten av å monitorere og evaluere initiativer som støtter unge mennesker, og presenterte de viktigste resultatene av evalueringsstudiene som ble gjennmført i prosjektet.

Denne avsluttende konferansen var viktig for å markere prosjektets ferdigstillelse og de konstruktive diskusjonene dette har utløst. Konferansen bidro til den pågående diskursen omkring ungdom, unge voksne og arbeid i Europa. Vi håper å fortsette dialogene selv etter at prosjektet nå er avsluttet.

Forskningsresultater:

Gjennom prosjektet har prosjektpartnerne utført viktig forskning på situasjonen og utfordringene til 25+ NEETS, politisk kontekst relevant for målgruppen, kartlegging av eksiterende tiltak rettet mot målgruppen og gjennomført evalueringsstudier av tiltak for
25+ NEETS. Videre har forskerne gjort analyser av betydningen av Covid-19-pandemiens betydning og konsekvenser for denne gruppen unge voksne. Forskerne har også utviklet anbefalinger for beslutningstakere og praksisfelt basert på resultatene fra prosjektet.

Forskningsresultatene fra prosjektet er tilgjengelig på prosjektets nettside (lostmillennials.eu):

  1. Transnasjonal forskningsrapport om situasjonen for 25+ NEETs i EU og forskningspartner landene
  2. Policyanalyse av beslutningskontekst relatert til 25 NEETs: Najonale rapporter og Synteserapport
  3. Kartlegging av tiltak rettet mot 25+ NEETs: Najonale rapporter og Synteserapport
  4. Kartlegging av evalueringspraksiser: Nasjonale rapporter og Synteserapport
  5. Nasjonale rapporter for evalueringsstudier av utvalgte tiltak rettet mot 25+ NEETs i forskningspartnerlandene
  6. Synteserapport om evalueringsstudier av tiltak rettet mot 25+ NEETs
  7. Betydning og konsekvenser av Covid-19-pandemien for tiltak for 25+ NEETs: Najonale rapporter og Synteserapport
  8. Nasjonale notater om politikk- og beslutningstaking i forskningspartnernasjonene
  9. Veier til arbeid: utvikling av effektive tiltak og beslutninger for 25+ NEETs – et transnasjonalt polivy notat