Helse og samfunnsdeltakelse
Faggruppen har et særlig ansvar for å drive kunnskapsutvikling innen helsefaglige tema spesielt med fokus på samfunnsdeltakelse.
Menneskers helse og livskvalitet påvirkes av mange forhold som kroppslige funksjoner, oppvekstmiljø, sosiale relasjoner, tilgang til økonomiske ressurser, meningsfylte aktiviteter, utdanning og arbeid. Disse sammenhengene utspiller seg på individ, gruppe og samfunnsnivå. Å legge til rette for god helse og livskvalitet krever derfor langt mer enn å behandle eksisterende helseproblemer; helsefremming og forebygging handler blant annet om å utjevne sosiale helseforskjeller, å jobbe for likeverdig samfunnsdeltakelse og om å bygge kapasitet i lokalmiljøene, der folk lever livene sine. Dette krever samhandling på tvers av fag, sektorer og organisasjoner.
Faggruppen Helse og Samfunnsdeltakelse (HoS) er et samfunnsengasjert fagmiljø som utvikler kunnskap om helse og samfunnsdeltakelse og sammenhenger mellom disse gjennom utdanning, forsknings- og utviklingsprosjekter. Fagmiljøet i HoS er tverrfaglig sammensatt og benytter et bredt spekter av forskningsmetoder i sine prosjekter, både kvalitative og kvantitative. Gruppa bidrar særlig med kunnskapsutvikling innenfor folkehelsearbeid, psykisk helse-, rus- og avhengighetsarbeid og rehabilitering, både regionalt, nasjonalt og globalt.
Forskningsbasert og kreativ kunnskapsformidling til studenter, arbeidsliv og samfunnet for øvrig er høyt prioritert. Fagmiljøet arbeider aktivt med videreutvikling av studietilbudet for å kunne tilby relevant og fremtidsrettet utdanning til våre studenter.
Faggruppeleder
Ingunn Skjesol
Faggruppeleder
Fakultet for sykepleie og helsevitenskap
Kontor: NAM2 122
E-post: ingunn.skjesol@nord.no
Telefon: +47 74 21 23 29
Forskningsgrupper
Forskningsgruppeleder: Anita Berg
Forskningsgruppens side på Cristin
Gruppen har fokus på hvordan marginaliserte gruppers stemme kan bli hørt både i samfunnet gjennom likeverdig samfunnsdeltakelse, medborgerskap, og selvbestemmelse i eget liv.
Et sentralt fokus er hvordan utsatte grupper kan påvirke hjelpe- og velferdstilbudet, motta likeverdige tjeneste, delta i arbeidsliv og i meningsfulle kultur- og fritidsaktiviteter i dagliglivet.Forskningsgruppeleder: Britt Normann
Visjon: Kunnskap om deltakelse - for helse og gode samfunn å leve i for alle.
Forskningsgruppen utvikler ny, kreativ og praksisnær kunnskap for å fremme helse og livskvalitet for alle knyttet til kjerneområdene deltagelse, aktivitet og funksjon på ulike nivå og arenaer.
Forskningsgruppen vektlegger utvikling av nye intervensjoner, modeller og flerdimensjonalt kunnskapsgrunnlag for å videreutvikle fagutøvelse på ulike tjeneste- og forvaltningsnivå i samarbeid med lokale, nasjonale og internasjonale aktører.
Ulike teoretiske perspektiv og vitenskapelige metoder benyttes. Gruppen anvender bruker-, profesjons- og samfunnsperspektiv for å belyse kjerneområdene ved hjelp av kunnskapsstatus, utbredelse, effekt, nytte og erfaringer - med mål om å fremme helse og gode samfunn å leve i for alle.
Forskningsprosjektet CoreDIST drives av medlemmer av denne forskningsgruppen.Forskningsgruppeleder: Ottar Bjerkeset
Forskningen har fokus på de store folkehelseutfordringene innen både mental og fysisk helse – og særlig samspillet mellom disse.
Målet er å identifisere faktorer som fremmer helse og hva som kan forårsake sykdom – og formidle denne kunnskapen raskt til befolkningen, helsetjenesten og beslutningstakere.
Gruppen bruker data fra både større befolkningsundersøkelser (f.eks. HUNT) og prioriterte utvalg av befolkningen (f.eks. SHoT-undersøkelsen).Forskninggruppeleder: Kristin Berre Ørjasæter
Forskningsgruppen er tverrfaglig og benytter ulike forskningsmetoder for å utvikle ny kunnskap om og forståelse av psykisk helse i et livsløpsperspektiv.
Forskningen er i hovedsak koblet til fire temaområder: barn, unge og familie; sosiale felleskap og tilhørighet; samfunn, kunst og kultur; og tjeneste- og praksisutvikling.
Les mer om forskningsgruppen
Utvalgte forskningsprosjekt
CoreDIST er en personlig tilpasset fysioterapibehandling som er spesielt utviklet for å utforske og bedre balanse- og bevegelseskontroll hos personer med multippel sklerose (MS) og hjerneslag.
Les mer om CoreDIST