Samfunnssikkerhet

Nord universitet skal bidra til å skape trygge og demokratiske samfunn som fremmer robust samfunns- og næringsutvikling gjennom å videreutvikle kunnskap om risiko og sårbarhet.

Samfunnssikkerhet innebærer hvor forberedt et samfunn er til å håndtere uønskede hendelser, samt befolkningens tillit til systemet hvor verdier som likhet og demokrati inngår.

Samfunnssikkerhet er viktig for å sikre et stabilt og robust samfunn og bidrar til å skape trygghet og forutsigbarhet. Et trygt samfunn er grunnlaget for kreativitet og kjerneverdier som tillit, likhet, demokrati og åpenhet.

Forskning og utdanning innen samfunnssikkerhet bidrar til å skape mer robusthet i nordområdene og har høy relevans for samfunn og samfunnsutvikling. Kompetanse på samfunnssikkerhet er viktig for å skape bevissthet rundt ulike risikofaktorer, samt å sikre god beredskap ved ulike samfunnsmessige trusler.

Nord universitet har et samfunnsansvar i å skape forskningsbasert kunnskap gjennom vår nøkkelkompetanse på blant annet krisehåndtering og beredskap.

Nord universitet skal styrke forskning og utdanning innenfor risikoforståelse, beredskap og internasjonal utvikling. Med utgangspunkt i vår lokalisering skal vi videreutvikle kunnskapssamarbeid som styrker beredskapen.​​

Samfunnssikkerhet

Forskningsprosjekter knyttet til samfunssikkerhet

  • Prosjektets mål: Prosjektet vil gjøre regionen bedre forberedt på krisehendelser.

    Prosjektleder: Ivar Svare Holand

    Finansiering: EU Interreg

    Tidsperiode: 2018-2022

  • Prosjektets mål: Prosjektet studerer frivillige aktørers rolle i lokalt beredskaps- og redningsarbeid i Norge og Danmark

    Prosjektleder: Christian Lo

    Finansiering: Norges forskningsråd

    Tidsperiode: 2020-2022

  • Prosjektets mål: Prosjektet skal etablere internasjonal beste praksis og foreslå innovasjonsplattformer for de profesjonelle sikkerhets- og beredskapsinstitusjonene i Arktis og Nord-Atlanteren.

    Prosjektleder: Hovedredningssentralen

    Finansiering: Norges forskningsråd

    Tidsperiode: 2018-2024

    Les mer om ARCSAR

  • Prosjektets mål: Hovedmålet til prosjektet er å styrke båndene mellom beredskapspersonell i de arktiske landene og utdanninginstitusjoner innenfor UArctic tematiske nettverk for arktisk sikkerhet.

    Prosjektleder: Odd Jarl Borch

    Finansiering: UArctic

    Tidsperiode: 2018-

  • Prosjektets mål: Hovedmålet til prosjektet er å styrke samarbeid i det maritime arktis i forhold til atomberedskap.

    Prosjektleder: Natalia Andreassen

    Finansiering: Norges forskningsråd

  • Prosjektets mål: I dette prosjektet argumenterer vi for at for å forstå geopolitiske utfordringer i et Arktis i endring, må vi forstå dynamikken i nye romlige konflikter om maritimt rom og relaterte marine ressurser.

    Finansiering: Norges forskningsråd

    Tidsperiode: 2020-2022

    Les mer om GEOSEAS

  • Prosjektets mål: Prosjektet vil identifisere betingede forslag og trender som forklarer hvorfor noen tvister på havet eskalerer mens andre avgjøres, innenfor tre maritime domener: Polhavet; Svartehavet; og Øst-Kinahavet.

    Finansiering: Norges forskningsråd

    Tidsperiode: 2021-2024

    Les mer om OCEANGOV

  • Prosjektets mål: Målet med SVALFISH-prosjektet er å øke kunnskapen om en mulig fiskerinæring på Svalbard, og under hvilke forutsetninger ny aktivitet i denne delen av Arktis kan utvides, og dermed øke kunnskapen i næringslivet og hos beslutningstakere.

    Finansiering: Norges forskningsråd

    Tidsperiode: 2020-2022

    Les mer om SVALFISH

Utdanning

Nord universitet tilbyr en rekke studieprogrammer som kan kobles opp mot samfunnssikkerhet.