Generativ kunstig intelligens
Nord universitet ønsker at studentene skal sette seg inn i mulighetene verktøyene gir og konsekvenser for akademisk skriving.
God utnyttelse av verktøyene krever at hver enkelt av oss gjør vurderinger og valg som ivaretar ansvarlig og etisk bruk av generativ kunstig intelligens. For å understøtte dette har universitetet laget retningslinjer.
Generativ kunstig intelligens er en form for kunstig intelligens som automatisk danner innhold basert på språkspørsmål. I stedet for å kun samle og presentere eksisterende informasjon, produserer generativ kunstig intelligens nytt innhold i forskjellige former, som bl.a. tekst, bilder, videoer og musikk.
Nord universitet ønsker at studentene skal være fremoverlent i det å bruke mulighetene teknologien gir oss. Samtidig som mulighetene er store kan balansegangen mellom det å utnytte og misbruke verktøy med generativ kunstig intelligens være krevende i læringsprosesser.

Retningslinjer for:
Studenter
Retningslinjen gjelder for alle som deltar i læringsaktiviteter som gjennomføres i regi av Nord universitet.
Forskningsaktiviteter
Retningslinjene gjelder for alle forskningsaktivitet ved Nord universitet, og omfatter både ansatte og studenter.
Undervisning og veiledning
Retningslinjen gjelder alle som utfører undervisningsaktiviteter og veiledning i regi av Nord universitet.
Løsninger som bygger på kunstig intelligens, bruker ofte det du skriver eller laster opp til å forbedre tjenesten. Det vil si at det du legger inn lagres og kan brukes videre. Eksempel på dette kan være at du legger inn hele eller deler av en oppgave i en samtalerobot så må du ta høyde for at innholdet er lagret og kan bli spredt ut.
I motsetning til mange andre GPT-løsninger, vil ikke Copilot lagre spørringer eller opplastede data. Dette gjør at løsningen er tryggere. Løsningen kan brukes for behandling av informasjon klassifisert som grønn (åpen) eller gul (beskyttet).
Mer informasjon om klassifisering finner du på:
Lagringsguiden forklarer blant annet hvilke krav det er til lagringsområder og utstyr som skal benyttes for gule, røde og sorte data.
Copilot er tilgjengelig igjennom universitetets Office365-pakke som er tilgjengelig for alle studenter.
Bruker du nettleseren Microsoft Edge finner du Copilot ved å åpne hvilken som helst nettside og trykke på ikonet som ligger helt øverst i det høyre sidefeltet (hurtigtaster: CTRL + Skift + .)
Du må være innlogget med din Nord-konto for å få tilgang til fullversjonen.
Om retningslinjene
Retningslinjene er gjeldende fra 01.02.2025.
Godkjente verktøy
Nord universitet har valgt å bruke Microsoft Copilot. Copilot kan kommunisere på flere språk og kan tilpasse seg ulike fagområder og kontekster.
Som en del av Microsoft-pakken til Nord universitet, har alle ansatte og studenter tilgang til Copilot.
Copilot er en GPT-løsning (generative Pre-trained Transformer) som kan generere tekst basert på ulike oppgaver og innspill.
På Microsofts egen informasjonsside om løsningen kan du blant annet se mer informasjon om hvordan dine data blir beskyttet.
I motsetning til mange andre GPT-løsninger, vil ikke Copilot lagre spørringer eller opplastede data. Dette gjør at løsningen er tryggere. Løsningen kan brukes for behandling av informasjon klassifisert som grønn (åpen) eller gul (beskyttet).