Inspera

Gjør deg godt kjent med Inspera før du skal gjennomføre en digital eksamen.

Oppdatert informasjon 3. april:

På grunn av koronasituasjonen vil det ikke bli avviklet eksamener (inkludert skriftlige skoleeksamener med SEB) med fysisk oppmøte på campus våren 2020. Planlagte hjemmeeksamener og andre innleveringer i Inspera blir gjennomført som normalt.  

Les mer på siden "Ofte stilte spørsmål om eksamen og koronavirus"
For å unngå unødvendige feil og misforståelser i forbindelse med eksamensavviklingen, anbefaler vi å følge punktene under før, under og etter eksamen: 

Sjekk at brukernavn og passord fungerer

Logg på Inspera via lenken nord.inspera.no med din Feidekonto
Ta kontakt med IT-hjelp hvis du har problemer

Bli kjent med Inspera: Ta demoprøven

For å gjøre deg kjent med verktøyet anbefaler vi at du tar demoprøven under fanen «Demoprøver» når du er innlogget i Inspera. Skal du ha skriftlig skoleeksamen uten hjelpemidler, vil du måtte gå inn på demoprøven for å laste ned og installere siste versjon av Safe Exam Browser (SEB) (se mer informasjon under «Forberedelse» under).

Forberedelser

Installering av Safe Exam Browser (SEB)

I forkant av digitale skriftlige skoleeksamener må du ha installert en egen nettleser. Safe Exam Browser (SEB) er en spesialutviklet nettleser som gjør det mulig for studenter å besvare eksamen på sin egen maskin. SEB sperrer tilgang til alle internettsider som ikke er godkjent, andre programmer og filer under eksamen. Nedlasting og test gjøres ved å kjøre en demo som du finner under Demotester når du er logget inn i Inspera. 

Versjon av SEB som støttes kan variere fra en eksamensperiode til neste, så om du tok en eksamen med SEB forrige semester er det ikke gitt at samme versjon er støttet dette semesteret. Installer derfor alltid siste versjon av SEB via Demotester før eksamen.  
-> Les mer på Inspera sine nettsider om SEB-eksamen

Vi har et begrenset antall reserve PC'er tilgjengelig hvis noe skulle skje med din PC/Mac under eksamen. Du er selv ansvarlig for at medbragt PC er i teknisk god stand. Du er selv ansvarlig for at medbragt PC/Mac er i teknisk god stand.

Chromebook støttes ikke og kan ikke benyttes ved digital eksamen.

Oppkobling trådløsnett - Eduroam
Hvis det er mulig; Gå på skolen dagen før eksamen og koble på det trådløse nettet
(https://www.nord.no/no/om-oss/serviceenheter/ithjelp/tradlostnett 

Passordet du har lagd for din studentkonto varer kun i 200 dager. Hvis du i løpet av de siste 14 dagene har mottatt varsel om passord som går ut på SMS eller e-post, må du endre passord på konto.nord.no før eksamen.

Restart maskinen din på nytt før du starter eksamen og sjekk nettilgang til trådløst nett.

Fremmøte

  • Møt opp senest en halvtime før eksamensstart i rommet du skal sitte på (se Studentweb)
  • Husk å ta med egen bærbar PC/Mac og lader
  • Ta med gyldig legitimasjon (studentkort/førerkort/bankkort)
  • Oppstilling av utstyr og pålogging skal være klart sendest 15 min før eksamen starter
NB: Du vil ikke få tilleggstid på eksamen om du kommer for sent eller ikke har installert siste versjon av SEB (Safe Exam Browser)

Gjennomføring

Skriftlig skoleeksamen
Noen studenter opplever at «klikkelyder» fra tastatur kan være forstyrrende og velger å bruke ørepropper. 

Innlogging
Logg på Inspera med Feide på http://nord.inspera.no. Klikk på knappen «Klikk her for å gjøre deg klar» på den aktuelle eksamen. Velg «Åpne prøven i Safe Exam Browser» (SEB). Et  nytt bilde vises der du skal sette inn et passord på 6 karakterer. Denne vil du få av eksamensvakten før eksamen. Du vil nå komme inn i oppstartsbildet hvor det telles ned til eksamensstart. Når nedtellingen er ferdig vil du kunne starte eksamen.
 
Skriving av besvarelsen
Når du starter eksamen skriver du besvarelsen i teksteditoren under spørsmålene. Det kan være lurt å gjøre seg kjent med teksteditoren før eksamensdagen ved å gå inn på demoen som ligger tilgjengelig på dine sider på Inspera. Du vil da samtidig kunne laste ned nyeste versjon av SEB.
-> Lenke til Inspera sine nettsider for teksteditoren

Når du har begynt å skrive på besvarelsen din, lagres den automatisk og fortløpende i systemet. Hvis internettforbindelsen blir brutt i løpet av eksamen, vil du få melding om dette. Du kan da fortsatt skrive i teksteditoren. Besvarelsen lagres lokalt på maskinen. Når internettforbindelsen blir gjenopprettet lagres besvarelsen automatisk opp i Inspera igjen. Gi alltid beskjed til eksamensvakten hvis du får problemer med internettforbindelsen. 

Øverst til høyre vil du til enhver tid kunne se hvor lang tid som gjenstår av eksamen.

Levering
Ved levering vil du måtte bekrefte at du virkelig vil levere din besvarelse. Ønsker du å levere din besvarelse før tiden er ute må du gi beskjed til eksamensvakten. Når endelig eksamenstid er ute kan du sjekke «Arkiv» og finne din besvarelse der. 

Se din besvarelse

Etter gjennomført eksamen finner du din eksamensbesvarelse i Inspera under fanen arkiv